Demanen al parlament que impulsi una comissió d’investigació internacional sobre el Catalangate

  • Onze personalitats de la política, l'activisme i la premsa reclamen als parlamentaris empara i protecció als ciutadans

VilaWeb
Redacció
18.10.2022 - 09:27
Actualització: 18.10.2022 - 12:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Onze personalitats de la política, els mitjans de comunicació o l’activisme han instat els parlamentaris catalans a impulsar una comissió internacional independent sobre l’espionatge en massa contra la minoria nacional catalana dins l’estat espanyol, assenyalar-ne les vulneracions legals comeses i indicar les responsabilitats polítiques i penals que se’n deriven.  Tot plegat, segons que afegeix el text, en un termini breu i per via d’urgència. La petició també reclama que els partits polítics al parlament es comprometin a suspendre tota via de col·laboració i negociació amb el govern espanyol i els partits que en formen part mentre no se sàpiga el resultat de la investigació.

La petició incorpora un tercer objectiu, que és que s’obri un servei real i efectiu d’empara dels espiats, coordinat per entitats especialitzades en defensa de drets humans, i que siguin dotats de defensa jurídica i assistència tècnica i psicològica, finançada per les institucions públiques catalanes.

Els signants consideren que aquestes tres peticions concretes són accions bàsiques imprescindibles que haurien d’assumir per iniciativa pròpia els representants democràtics de la ciutadania. “Aquí no s’hi valen els jocs d’interessos dels partits ni les disputes legítimes entre partits. Es tracta de defensar una cosa tan valuosa i vulnerable com la democràcia i un mínim benestar dels ciutadans”, diuen.

“La reculada en drets i en qualitat democràtica que hem viscut aquests últims anys és tan gran que ningú que es vulgui considerar demòcrata pot mirar cap a una altra banda quan es produeix un cas tan greu com el que hem conegut”, afegeixen els signants de la petició. Per això demanen als diputats que facin un pas endavant “en la defensa dels seus ciutadans davant les vulneracions, manipulacions, persecució i setge a què els sotmet el Regne d’Espanya pel fet de pensar i defensar allò que pensen i defensen”.

El text el signen l’ex-president de la Generalitat Quim Torra, el periodista Vicent Partal, la lingüista Blanca Serra, l’ex-diputat Lluís Llach, el sociòleg Salvador Cardús, l’ex-diputada Àngels Martínez-Castells, l’ex-diputat Albano-Dante Fachín, l’ex-presidenta de l’ANC Elisenda Paluzie, l’ex-vice-president primer del parlament Josep Costa, l’ex-diputada al congrés espanyol Marta Sibina i l’ex-diputat Antonio Baños.

Podeu llegir-lo a continuació:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes