El Parlament de Suècia vota a favor d’ingressar a l’OTAN

  • El govern té el vist-i-plau del parlament per a avançar cap a l'annexió a l'OTAN · També podrà aprovar uns quants canvis legislatius que entraran en vigor quan l'executiu ho consideri oportú

VilaWeb
El primer ministre de Suècia, Ulf Kristersson (fotografia: F.Garrido).
Europa Press / Redacció
22.03.2023 - 19:24
Actualització: 22.03.2023 - 20:11

El Parlament de Suècia, el Riksdag, ha votat avui a favor d’ingressar a l’OTAN, un procés que ara és a l’espera de rebre el vistiplau dels òrgans legislatius dels estats membres.

El govern té el vist-i-plau del parlament per avançar cap a l’annexió a l’OTAN i aprovar també uns quants canvis legislatius que entraran en vigor quan l’executiu ho consideri oportú, i que van en direcció, en cas de guerra, de poder sol·licitar ajut a l’OTAN sense la necessitat de sotmetre la decisió a votació al parlament.

La votació final ha tingut 269 vots a favor, 43 abstencions i només 37 en contra, tots ells de membres del Partit de l’Esquerra (V) i del Partit Verd (MP), segons que recull la cadena de televisió pública SVT.

De fet, Hanna Gunnarsson, representant del Partit de l’Esquerra, ha aventurat que els llibres d’història recolliran en el futur “com es va gestionar malament el procés d’ingrés a l’OTAN”, que hauria de ser en tot moment sotmès a plebiscit.

El ministre d’Exteriors, Tobias Billstrom, ha considerat que és una votació “històrica” ​ i ha considerat que: “Formar part de l’OTAN és la millor manera de protegir la seguretat de Suècia i de contribuir solidàriament a l’enfortiment de la seguretat de tota la zona euroatlàntica”.

“Suècia té habilitats úniques per contribuir en àrees com la cibernètica, les noves tecnologies i l’espai. Suècia serà un aliat en qui confiar”, ha asseverat l’encarregat de la diplomàcia sueca, que també ha aprofitat per agrair el suport de sis dels vuit partits del parlament.

En la mateixa línia, el ministre de Defensa, Pal Jonson, ha dit a Twitter que la decisió del parlament “tindrà conseqüències importants en matèria de seguretat i defensa” i contribuirà a “augmentar l’estabilitat la seguretat” al nord d’Europa, un aspecte que ha dit que és absolutament necessari.

La votació ha rebut crítiques d’antigues autoritats del país, com el cas de l’ex-ministra d’Exteriors Margot Wallstrom, que ha lamentat que Suècia ha abandonat la històrica neutralitat i part de la independència. “Ja no serem percebuts com un país valent que pot prendre decisions independents. Però sí que serem un dels membres de l’OTAN i serem vistos amb més escepticismes pels països que prefereixen cooperar amb països no-alineats militarment”, ha dit.

La majoria d’estats membres de l’OTAN refusen l’entrada de Turquia i Hongria. En el cas d’Hongria, sembla que el blocatge és la moneda de canvi per pressionar la Unió Europea a l’hora d’aprovar noves mesures; mentre que per a Turquia és imprescindible que Suècia extradeixi suposats terroristes kurds i reforci el compromís contra aquests grups.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any