El parlament de les Illes exigeix a l’estat espanyol que pagui de seguida els ajuts per la riuada de fa un any

  • Reclama els 12 milions d'euros promesos llavors pel govern espanyol

VilaWeb
Redacció
02.10.2019 - 13:40
Actualització: 02.10.2019 - 22:52

El parlament de les Illes ha aprovat una moció del PP per la qual la institució exigeix a l’estat espanyol el pagament immediat dels 12 milions d’euros que encara deu als ajuntaments mallorquins afectats per la torrentada històrica de l’octubre del 2018. La iniciativa ha tingut el suport del PP, Ciutadans, Vox, el PI i Més per Menorca, l’oposició del PSIB i Més per Mallorca i l’abstenció d’Unides Podem.

En el primer punt de la iniciativa del PP, debatuda en la comissió d’Assumptes Institucionals, ‘es constata la deixadesa’ del govern espanyol per l’abonament d’aquests ajuts promesos als consistoris de Sant Llorenç, Son Servera, Capdepera, Artà i Manacor, i també al Consell de Mallorca.

El president del PP, Biel Company, ha criticat que el PSIB i Més per Mallorca hagin votat en contra. ‘No es pot entendre; és una vergonya que després d’un any la senyora Armengol ajupi el cap i no reclami a Madrid coses que són totalment justes i necessàries’, ha declarat.

Per la seva banda, la portaveu del PSIB, Silvia Cano, ha lamentat el ‘partidisme’ i la ‘mala fe’ del PP perquè els socialistes volien donar suport al segon punt de la iniciativa —la reclamació dels diners— però no el primer, referit a la ‘deixadesa’ de l’executiu en funcions espanyol de Pedro Sánchez. El PSIB havia demanat la votació per separat dels punts, però el PP s’hi ha negat, fet que ha provocat l’abstenció d’Unides Podem.

Des de Més per Mallorca, el seu portaveu, Miquel Ensenyat, ha recordat que, abans de la torrentada de l’any passat, es va viure una altra al Pla de Mallorca i la llavors delegada del govern espanyol, María Salom, del PP, va tractar els batlles de ‘beneïts’ per no haver sabut tramitar les ajudes, per la qual cosa finalment ‘no va arribar un cèntim de l’estat’. La proposta del PP és un ‘exercici de demagògia’, ha assenyalat Ensenyat, que ha volgut deixar clar que aquestes ajudes estan ‘compromeses i han d’arribar’ a Balears.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castell, ha manifestat que ‘crida l’atenció’ que el govern espanyol encara no hagi transferit aquestes ajudes ‘urgents’ un any després que es produís aquesta catàstrofe, al mateix temps que ha subratllat que la seva formació és lliure per a criticar i ‘censurar’ al govern espanyol funcions.

La portaveu adjunta de Ciutadans, Patricia Guasp, ha mostrat la seva sorpresa pel vot en contra de Més per Mallorca i ‘també el blocatge constant del PSIB’, i ha mostrat la seva satisfacció per aquesta petició a l’executiu espanyol ara que, precisament, es compleix un any d’aquesta catàstrofe.

El número u del Pi, Jaume Font, ha donat el seu suport a aquesta iniciativa perquè és ‘vergonyós’ que el govern espanyol hagi promès als governs de Múrcia i València que pagarà en ‘mes i mig’ pels danys milionaris de la gota freda, i ‘aquí portem ja un any sense cobrar’.

Sánchez es va comprometre a assumir el 50%

A començament d’any, l’Ajuntament de Sant Llorenç del Cardassar ja va criticar que els ajuts econòmics promesos per l’estat espanyol encara no havien arribat. El batlle, Mateu Puigròs, va recordar a VilaWeb que l’executiu de Pedro Sánchez s’havia compromès a assumir el 50% de l’obra pública després de la declaració de zona catastròfica (ara anomenada zona afectada per emergència de Protecció Civil) per part del consell de ministres el 19 d’octubre. Segons Puigròs, es va preveure 12 milions d’euros per a la recuperació d’infraestructura municipal.

La declaració de zona catastròfica havia de servir per a implementar els ajuts del govern espanyol de seguida. Ho va reconèixer la portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Celaá, qui, ara fa tres mesos, va assumir públicament el 50% dels ajuts pels danys personals i materials causats pels aiguats. Uns ajuts destinats tant a l’administració pública com als afectats físics i jurídics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any