Sánchez menysprea el parlament en relació amb el Catalangate: “Només retem comptes al congrés i al senat”

  • El govern espanyol ja ha dit que ni Sánchez ni els seus ministres no pensen comparèixer-hi

VilaWeb
ACN
16.02.2023 - 08:27
Actualització: 16.02.2023 - 11:55

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no pensa comparèixer a la comissió d’investigació de Pegasus que ha constituït el Parlament de Catalunya i que l’havia citat com a testimoni a la sessió del 3 de març. Tampoc no hi aniran les vice-presidentes i ministres Nadia Calviño i Yolanda Díaz, ni la ministra Margarita Robles, ni el ministre Fernando Grande-Marlaska, també citats. Ho han avançat a l’ACN fonts del govern espanyol, que diuen que –”amb el màxim respecte institucional al parlament”– el president espanyol i els seus ministres “només reten comptes davant el congrés i el senat” espanyols, on –afegeixen– “ja han respost múltiples preguntes i compareixences sobre aquesta qüestió”.

A més d’ells, la mesa de la comissió, formada per ERC, Junts i la CUP, havia citat l’ex-vice-presidenta i ex-ministra Carmen Calvo; l’ex-delegada de la Moncloa a Catalunya Teresa Cunillera; el fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz; i el jutge del Suprem espanyol Pablo Lucas Murillo. D’una altra banda, també demana la compareixença d’Ángel Gabilondo, defensor del poble; i de l’ex-síndic de greuges Rafael Ribó. Els grups d’ERC, Junts i la CUP van aprovar el 20 de gener el seu pla de treball, que inclou una vuitantena de persones que han de comparèixer a la comissió del parlament que investiga el Catalangate.

La mesa de la comissió és presidida pel cap de files del grup d’ERC, Josep Maria Jové, amb el seu homòleg de Junts, Albert Batet, com a vice-president.

També Rajoy, Puigdemont, Reynders i Snowden

A banda els convocats el 3 de març, la comissió també vol cridar l’ex-president espanyol Mariano Rajoy; l’ex-ministre i ex-dirigent de Podem, Pablo Iglesias; la responsable del CNI, Esperanza Casteleiro, i el que ho havia estat anteriorment, Félix Sanz Roldán; i el president Carles Puigdemont –membre de la Comissió Pegasus al Parlament Europeu–; l’ex-vice-presidenta espanyol Soraya Sáenz de Santamaría; l’actual delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay; i el qui ho va ser durant el govern del PP, Enric Millo.

Més endavant, també es vol citar el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders; Edward Snowden, l’analista que va filtrar dades de la NSA nord-americana; professionals vinculats a CitizenLab i responsables de les empreses NSO Group i Saito Tech. Així mateix, responsables de la comissaria general d’informació dels Mossos d’Esquadra; el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent; i càrrecs semblants de la policia i la Guàrdia Civil espanyoles.

Advocats contra la fiscalia

El 20 de gener ja van comparèixer en una sessió de la comissió els advocats Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas. Els advocats del Catalangate van acusar la fiscalia d’obstaculitzar la investigació i de desprotegir les víctimes. Van den Eynde va recriminar a la fiscalia que “no doni suport a cap investigació” i faci “un truc” aprofitant el desconeixement general sobre tecnologia.

Salellas, advocat de Jordi Cuixart i de membres de la CUP, va criticar la fiscalia perquè qüestiona la competència dels tribunals espanyols. Al seu torn, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, va dir: “Quan aparegui el primer jutge espiat, llavors hi haurà avenços.”

A banda Jové i Batet, la mesa de la comissió la completen la diputada de la CUP-NCG Montserrat Vinyets, com a secretària; i els portaveus Òscar Aparicio i Jordi Terrades (PSC-Units), Marta Vilalta (ERC), Josep Rius (Junts), Sergio Macián i Alberto Tarradas (Vox), Xavier Pellicer (CUP-NCG), i Lucas Silvano Ferro (comuns).

Segons l’article 57 del reglament del parlament, sobre les compareixences i sol·licituds d’informació, “les comissions han de substanciar la compareixença de les autoritats o els funcionaris que, d’acord amb la llei, tenen l’obligació de comparèixer davant la cambra”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any