presos erc funeral neus catala

L’ajuntament de París ha decidit dedicar una avinguda a Neus Català, catalana supervivent d’un camp nazi. La inauguració serà el 4 d’octubre i l’encapçalarà la batllessa de la capital francesa, Anne Hidalgo. L’ajuntament també li concedirà la medalla Grand Vermeil a títol pòstum.

A la tarda també se li retrà homenatge, en un acte organitzat per la delegació de la Generalitat a París. Hi participaran  Elisenda Belenguer, autora de Neus Català, memòria i lluita; Ambra Laurenzi, presidenta del Comitè Internacional de Ravensbrück; Tiphaine Catalan, doctoranda a la Universitat de París 8 i Mercedes Yusta, professora d’història contemporània d’Espanya a la Universitat de París 8.

Català, que va morir el passat abril a l’edat de 103 anys, fou un dels símbols de la lluita antifeixista. Afiliada a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i després al PSUC, va travessar la frontera francesa amb 180 nens quan els franquistes van entrar a Barcelona el 1939. Durant la guerra del 1936-1939 havia col·laborat en la custòdia de nens orfes.

Ja a l’exili, va lluitar en la Resistència francesa amb el seu marit. Tots dos van ser capturats pels nazis i enviats a camps de concentració, on ell es va morir. Ella va estar al camp de Ravensbrück (Alemanya) fins al 8 de maig de 1945. Després va tornar a França, on va continuar militant en organitzacions antifranquistes. En tornar a Catalunya, va militar al PCC i a EUiA i no va deixar de lluitar mai pels drets i les llibertats i contra el feixisme.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.