El Paraulògic celebra el primer any de vida amb moltes novetats

  • L'aplicació del Paraulògic ja és disponible per a dispositius Android · La primera Lliga Nacional del Paraulògic, a la primavera

VilaWeb
Redacció
31.10.2022 - 21:50
Actualització: 01.11.2022 - 10:11

El primer de novembre de 2021, els 25.000 subscriptors de Rodamots van rebre un correu amb un missatge que deia: “Per celebrar els 5.000 mots de Rodamots, hem dissenyat un joc que anomenem Paraulògic.” A partir d’aquell moment, el Paraulògic va començar a circular i de seguida s’hi van enganxar més de 2.000 persones. I, al cap d’un mes, ja eren 4.000. Però l’esclat va ser els dies de Nadal, amb la xifra de gairebé 200.000 persones diàries jugant-hi. Un piulet d’Oye Sherman va trencar barreres de mòbil a mòbil i es va escampar per tot el país. Alguns van dir que seria una passió que duraria quatre dies, però el Paraulògic s’ha estabilitzat en 110.000 usuaris diaris i un any després no baixa i té una salut admirable.

Una de les anècdotes més impressionants és la de dues amigues de Perpinyà d’edat avançada que gràcies al Paraulògic van descobrir que totes dues sabien català i d’aleshores ençà que el parlen. Però n’hi ha moltes més. Tal com explicava l’altre dia, en aquesta entrevista, Elisenda Roca, per a molta gent jugar al Paraulògic ha passat a formar part de la seva vida de cada dia.

Alguns s’han empescat fórmules per no dedicar-hi gaire temps, com ara solament fer els tutis o els esplèndids; uns altres, són feliços arribant al cigne o al mussol. Tot i que sempre hi ha els qui aconsegueixen d’arribar al preuat paó. De totes aquestes històries personals i col·lectives, una de les més interessants és com el joc ha arribat a les escoles, un fenomen al qual avui dediquem un reportatge.

Per commemorar aquest primer aniversari, anunciem algunes novetats i els projectes prevists per a aquest segon any de vida, que són molts. A partir d’avui, els usuaris d’Android ja es podran descarregar l’aplicació del Paraulògic. També es treballa perquè ben aviat sigui disponible per a dispositius iOS.

Juguem al Paraulògic en viu, el 8 de novembre al CCCB

El dimarts dia 8 de novembre es farà una partida del Paraulògic en viu al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, moderada per Pau Vidal. Podeu participar-hi individualment, en parelles o en grup i per inscriure-us-hi només cal que ompliu aquest formulari.

El Quadern del Paraulògic

Després de l’èxit d’El llibre del Paraulògic, Ara Llibres ha decidit de fer-ne un de nou, ara enfocat al públic infantil i juvenil. El quadern del Paraulògic, de Cristina Serret i Jordi Palou i amb il·lustracions de Maria Miró, arribarà a les llibreries el dilluns 14 de novembre. Tot i ser un llibre d’activitats pensat especialment per a infants i adolescents promet “hores de diversió paraulògica per a totes les edats”, segons els autors.

La primera Lliga Nacional del Paraulògic, a la primavera

L’any vinent es farà la Primera Lliga Nacional del Paraulògic, una competició que es jugarà a tots els Països Catalans. És previst que comenci el mes de març i constarà de quatre fases.

  • Primera fase, en línia: nivell comarcal

Primer es disputarà una fase comarcal. Tots els inscrits d’una mateixa comarca competiran entre ells durant una setmana.

Hauran de fer el Paraulògic del dia i les puntuacions es faran públiques, comarca a comarca, cada dia a les dotze de la nit. Diumenge s’anunciaran els jugadors que passaran a la fase següent.

  • Segona fase, en línia: nivell regional

Amb el mateix esquema de l’anterior, aquesta segona fase es disputarà per regions, és a dir, Andorra, les vuit vegueries del Principat, les quatre regions històriques del País Valencià (Castelló, València, Xàtiva-Gandia i Alacant) i cadascuna de les illes, Mallorca, Menorca i Eivissa-Formentera, que jugaran juntes. Les comarques de la Franja de Ponent s’integraran al Principat com una vegueria més.

  • Tercera fase, presencial: semifinals

La tercera fase serà presencial, amb actes a València, Palma, Barcelona, Andorra i Perpinyà. En cadascuna d’aquestes ciutats es jugarà una partida presencial, d’on sortiran els finalistes.

  • Quarta fase, presencial: final

La final serà un acte públic en què s’enfrontaran els finalistes i d’on sortirà el guanyador de la Primera Lliga Nacional del Paraulògic.

 

El butlletí del Paraulògic: Clica ací i omple el formulari per rebre al teu correu totes les notícies i novetats del Paraulògic.

 

Aquestes novetats s’afegeixen al conjunt de millores anunciat fa un parell de setmanes: la incorporació de la secció de pistes i l’accés al joc del dia anterior. Tot això s’emmarca en la feina que VilaWeb fa per consolidar la secció de jocs, que ara inclou el Paraulògic, els Minimots i Posa’t a Prova, un joc de preguntes sobre els Països Catalans.

Tal com ha demostrat l’èxit del Paraulògic, aquests continguts d’entreteniment poden servir per a engrescar molta gent a fer un ús quotidià de la llengua i a millorar les seves competències, alhora que reforcen la imatge del català com una llengua moderna i atractiva per als parlants de totes les generacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor