La Comissió de la Dignitat avisa el govern espanyol que anirà a l’ONU si no retorna els papers de Salamanca

  • Reclamen al ministre espanyol de Cultura que compleixi amb la sentència que dictamina que ha de transferir a la Generalitat determinats documents de l'arxiu de Salamanca

VilaWeb
ACN
15.08.2019 - 09:25
Actualització: 15.08.2019 - 12:16

La Comissió de la Dignitat ha adreçat una carta al ministre de Cultura espanyol, José Guirao, en què reclama que es faci efectiva la transferència a la Generalitat de determinats documents custodiats a l’Arxiu General de la guerra del 1936-39, a Salamanca. Dos mesos després de la ratificació per part del Tribunal Suprem de la sentència de l’Audiència espanyola perquè es retornin els papers, avisen que duran aquest incompliment davant les Nacions Unides si no hi ha moviments. El coordinador de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha assenyalat en declaracions a l’ACN que, malgrat que el de Pedro Sánchez sigui un govern en funcions, ‘això no l’eximeix de complir les sentències’. Cruanyes ha explicat que recórrer a les Nacions Unides seria ‘una manera de posar en evidència institucionalment que l’estat espanyol no compleix les obligacions que té assumides com a membre de l’ONU’.

A la carta, a la qual ha tingut accés l’ACN, retreuen que, dos mesos després, la sentència encara no hagi estat executada. ‘És un deure incomplert’, assenyala la Comissió, que recorda que ‘el retard encara és més greu, ja que afecta el deure de l’estat de fer justícia amb les víctimes de la repressió franquista’. Insisteixen que els documents que retenen encara a l’arxiu de Salamanca s’han de transferir de manera definitiva i urgent. L’entitat recorda que el relator de les Nacions Unides Pablo de Greiff ja va fer una reclamació en aquesta línia fa anys.

Per Cruanyes, és un ‘acte de justícia’ i ha suggerit al govern espanyol que, si vol fer accions ‘de lluïment’ de memòria històrica, retorni la documentació. ‘Això seria acció de memòria històrica efectiva’, ha asseverat el coordinador, que creu que no es pot parlar de restituir la memòria de les víctimes del franquisme quan l’executiu ‘reté’ aquesta documentació ‘a les seves mans’. ‘Emprendrem les accions que calgui en compliment de la llei de memòria’, ha dit.

Reclamen, per tant, la restitució dels fons acordats per la comissió mixta, també els documents de justícia i d’ordre públic i la transferència de la documentació corresponent a departaments de la Generalitat localitzada a l’arxiu militar d’Àvila. D’acord amb què estableix l’Estatut d’Economia vigent i en compliment de la memòria històrica, reclamen la transferència a la Generalitat la gestió dels arxius del govern civil i de la brigada d’ordre públic franquista, per garantir que els ciutadans accedeixin a la documentació de la repressió franquista.

Entre la documentació reclamada també hi ha la restitució dels documents requisats d’ajuntaments catalans. ‘No té cap mena de sentit que avui es tingui informació requisada, com ara el llibre d’actes de les sessions municipals de l’Ajuntament de Sort’, ha denunciat Cruanyes.

El coordinador de la Comissió de la Dignitat també ha posat damunt la taula la possibilitat que el govern reclami als tribunals que executin la sentència. Aquesta no és la primera missiva enviada per la Comissió al ministre, a qui ja es van dirigir quan va ser nomenat. Cruanyes ha denunciat que, en aquell moment, els va instar a parlar-ne més endavant, però no va passar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any