El País Valencià ha excavat el 66% de les foses comunes i ha localitzat 2.166 víctimes

  • La nova web dedica un espai especial al reconeixement de la memòria democràtica de les dones

VilaWeb
Europa Press
31.01.2023 - 16:19
Actualització: 31.01.2023 - 16:43

El nou portal de Memòria Democràtica de la Generalitat revela que s’ha excavat el 66% de les fosses comunes de la repressió franquista al País Valencià i s’han localitzat les restes de 2.166 víctimes del franquisme i combatents, 373 dels quals estan pendents d’identificació. Els detalls del nou portal han estat presentats avui per la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico.

Pérez Garijo ha destacat que durant tota la legislatura s’ha realitzat un treball important a favor de la memòria, la justícia i la reparació, com a compromís del Govern valencià d’aconseguir un territori lliure de fosses. Segons la Generalitat, i d’acord amb les darreres dades del Catàleg d’Exhumacions, incloses a la nova pàgina web de Memòria Democràtica, s’ha excavat el 66% de les fosses comunes de la repressió franquista.

El Pla d’Exhumacions de la Generalitat per al 2023, disponible al portal, inclou la recerca de 421 noves víctimes del franquisme en 49 fosses que es troben als cementiris de Paterna, Castelló i Alacant. Les intervencions programades se centren en 41 fosses del cementiri de Paterna on es pretén dde localitzar un total de 179 víctimes; a les files 6, 7, 8, 9, 10, 13 i una tomba al cementiri de Castelló de la Plana per trobar 228 persones; ia la fossa VIII del cementiri d’Alacant, on és previst de trobar 14 víctimes.

La pàgina web compta amb un mapa de fosses del País Valencià i un apartat sobre exhumacions en què recull de manera detallada totes les intervencions que s’han realitzat fins ara de manera directa o a través de subvenció.

La nova web dedica un espai especial al reconeixement de la memòria democràtica de les dones, i ofereix en un sol espai tota la informació sobre les víctimes de la guerra i la dictadura franquista, inclou un cercador de víctimes, informació sobre nadons i menors robats, identificació de víctimes i banc d’ADN i el contacte per accedir a les Oficines d’atenció a les víctimes d’àmbit comarcal.

També podeu consultar el Catàleg de Llocs i Itineraris de la Memòria i hi ha un altre espai anomenat Geografia del Terror, es pot consultar el Catàleg de Vestigis de la Guerra i la dictadura franquista i presenta un projecte de recuperació de memòria a través de testimonis orals, treball coordinat per Cristina Escrivà Moscardó de l’Associació Cultural Institut Obrer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor