Alguns tipus de pa podrien ajudar pacients amb malaltia inflamatòria intestinal

  • Investigadors de l'IDIBGI han comparat els bacteris i llevats presents en la pasta del pa que poden tenir un efecte prebiòtic positiu

VilaWeb
Redacció
10.01.2022 - 10:24
Actualització: 10.01.2022 - 16:38

El grup de Malalties Digestives i Microbiota de l’Institut d’Investigació Biomèdica del Trueta (IDIBGI) han detectat un efecte probiòtic en el pa elaborat seguint uns passos concrets, que és potencialment aplicable a pacients amb alguna malaltia inflamatòria intestinal.

Actualment no hi ha dubte sobre l’impacte de la microbiota intestinal en les malalties inflamatòries intestinals (MII), com ara la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Aquests últims anys es destinen molts esforços a trobar tractaments basats en la modulació de la microbiota per pal·liar-ne els efectes.

Els investigadors han publicat un informe a la revista científica Frontiers on descriuen i comparen el conjunt de bacteris i llevats presents en les masses produïdes en l’elaboració de pans preparats a partir de diferents farines, receptes i fermentacions. A més, s’avalua l’efecte “in vitro” que poden tenir aquests pans com a prebiòtics per a tractar pacients amb MII.

En l’estudi, els pans cuits incubats al laboratori amb mostres de femta de persones malaltes de MII provoquen un augment de la producció d’àcids grassos de cadena curta, fet que té un palès efecte antiinflamatori. També augmenta la presència de certs tipus de bacteris que es troben reduïts en nombre en aquest tipus de pacients. Aquests resultats indicarien un efecte prebiòtic del pa que ajudaria a restaurar l’equilibri de la microbiota, i, en conseqüència, contribuiria a modular l’estat d’inflamació intestinal d’aquests pacients.

“Els resultats obtinguts indiquen un efecte prebiòtic del pa per restablir l’equilibri de la microbiota intestinal. Alhora, aquest estudi aporta noves troballes sobre la dinàmica dels microorganismes al llarg de l’elaboració de pans amb diferents composicions i tractaments”, assegura l’investigador del grup Marc Llirós.

Aquest treball sorgeix d’una col·laboració dins del programa ‘RETOS- Colaboración’ (RTC-2017-6467-2), del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat espanyol, del qual formen part l’IDIBGI, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l’empresa fornera Elias Boulanger S.L i la spin-off de l’IDIBGI i de la Universitat de Girona GoodGut S.L., que actualment pertany a HIPRA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor