otegi bildu erc

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, proposa que per a les eleccions espanyoles del 28 d’abril es formi un ‘bloc històric entre totes les nacions i pobles de l’estat’, integrat per forces republicanes, progressistes i sobiranistes. La defensa del dret d’autodeterminació, un full de ruta per al ‘retorn a casa de presos i exiliats, i el compromís en la defensa de polítiques que planti cara al neoliberalisme’ haurien de conformar els eixos d’un programa comú.

En un article publicat al seu bloc, Otegi diu que per a EH Bildu l’anunci d’un avançament electoral no ha estat cap sorpresa. La convocatòria a les urnes –diu– no ha de ser analitzada sense prendre en consideració ‘la greu crisi de règim’ que travessa l’estat espanyol. ‘S’hi viu una conjuntura històrica caracteritzada pel desemmascarament feixista, la paràlisi i la caiguda del règim del 78’, afegeix.

Per ell, la crisi estructural té l’origen en diversos factors, com ara la crisi econòmica i la situació catalana. ‘La crisi econòmica i financera va deixar en evidència l’extrema feblesa de l’economia i del teixit productiu de l’estat, que no disposa d’un sistema productiu ni d’un teixit econòmic competitiu.’

D’una altra banda, diu: ‘El procés democràtic de construcció de la república catalana o la persistència de majories sobiranistes a Euskal Herria, han fet saltar totes les costures del model territorial dissenyat l’any 1978. L’estat ha renunciat a la persuasió democràtica i no disposa d’oferta política per a resoldre de manera democràtica les aspiracions nacionals de catalans, bascs, gallecs, canaris…’

Otegi considera que n’és la millor mostra el judici contra el procés, on prenen cos les tesis més reaccionàries i més autoritàries dins les elits econòmiques i polítiques espanyoles, que a parer seu han decidit d’activar una contrareforma autoritària en resposta a aquesta greu crisi de règim. ‘Parlem d’un bloc reaccionari que va de la monarquia de Felipe VI fins a l’Íbex 35, passant per la casta judicial i els sectors instal·lats en els aparells d’estat. El braç polític d’aquest bloc reaccionari i autoritari és compost per PP, Ciutadans i Vox.‘ I remarca: L’escenari de suma d’aquest bloc en termes electorals ens situaria en una conjuntura que podríem considerar d’autèntica urgència nacional.’

Enfront d’aquest bloc reaccionari, Otegi creu que el PSOE ni pot ni vol afrontar una veritable democratització de l’estat espanyol, i l’acusa de ser còmplice de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Aleshores formula la proposta: ‘La suma de forces electoral i política de tots els sobiranistes, republicans i progressistes és l’única garantia per a frenar la dreta reaccionària i per a condicionar l’acció de govern en la direcció d’una necessària democratització de l’estat.’

Després de destacar que EH Bildu ha estat capaç de conformar una candidatura amb ERC, BNG i formacions canàries, asturianes i aragoneses per a les eleccions europees, diu que ara cal fer el mateix exercici de suma per a les eleccions al congrés i al senat espanyols. ‘Per a EH Bildu, la suma de totes les forces republicanes, progressistes i sobiranistes en el context de les eleccions i el compromís en la defensa d’un programa polític de mínims és l’única garantia per a plantar cara en aquesta conjuntura històrica a l’autoritarisme i a la falta d’una democràcia de qualitat per als nostres pobles’, rebla.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.