Un nou estudi situa l’origen de la humanitat al nord de Botswana

  • Els científics han recollit mostres de sang per a establir un catàleg integral dels primers mitogenomes dels humans moderns

VilaWeb
Europa Press
28.10.2019 - 19:26
Actualització: 28.10.2019 - 23:12

Els primers avantpassats dels humans moderns, els Homo sapiens sapiens, van sorgir al sud d’Àfrica, on van prosperar durant setanta mil anys. Segons un estudi publicat a la revista Nature, l’indret on vivien era al sud de la conca del gran riu Zambezi, que inclou tota l’extensió del nord de Botswana fins a Namíbia a l’oest i Zimbàbue a l’est.

També suggereixen que els canvis en el clima van forçar la primera migració. Aquest estudi vol explicar els primers cent mil anys de la història dels humans moderns. ‘Ha estat clar durant un temps que els humans anatòmicament moderns van aparèixer a l’Àfrica fa aproximadament dos-cents mil anys. En canvi, durant molt de temps s’ha debatut l’emplaçament exacte d’aquesta aparició i la dispersió posterior dels nostres primers avantpassats.’ Ho diu la professora Vanessa Hayes, de l’Institut Garvan d’Investigació Mèdica i de la Universitat de Sydney, i professora extraordinària de la Universitat de Pretòria.

A l’estudi, la professora Hayes i els seus col·legues han recollit mostres de sang per a establir un catàleg integral dels primers mitogenomes d’humans moderns de l’anomenat llinatge ‘L0’. ‘El nostre treball no hauria estat possible sense les generoses contribucions de les comunitats locals i els participants de l’estudi a Namíbia i Sud-àfrica, cosa que ens ha permès de descobrir subbranques L0 noves i estranyes’, diu Riana Bornman, coautora de l’estudi i professora de salut pública de la Universitat de Pretòria.

Investigant l’evidència geològica, arqueològica i fòssil existent, el geòleg doctor Andy Moore, de la Universitat de Rhodes, també ha revelat que aquesta regió alguna vegada va tenir el sistema de llacs més gran d’Àfrica, el Llac Makgadikgadi.

Les noves línies de temps evolutives dels autors suggereixen que l’antic ecosistema d’aiguamoll va proporcionar un entorn ecològic estable perquè els primers avantpassats dels humans moderns hi prosperessin durant setanta mil anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor