Ordenen d’indemnitzar i readmetre una cambrera que es negà a portar poca roba

  • L'empresa l'obligava a portar el mínim de roba possible: calces, 'culotte' i sostenidors

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un local de restauració de Barcelona.
EFE / Redacció
05.02.2023 - 14:27
Actualització: 06.02.2023 - 23:19

Una jutgessa de Barcelona ha ordenat a una empresa que readmeti i indemnitzi amb 6.251 euros per danys morals una cambrera que va acomiadar perquè es va negar a vestir només amb la poca roba que li imposaven els amos d’un local de copes de la capital catalana: sostenidor, culotte i mitges.

En la sentència, a la qual ha tingut accés EFE, la titular del jutjat social número 4 de Barcelona dóna la raó a la treballadora, que prestava els serveis contractada per l’empresa AlemanProduct SL, i ordena la “immediata readmissió”, sense que ara se li pugui imposar aquest mena de vestimenta, i que la indemnitzi en concloure que la “imposició” de portar tan poca roba va vulnerar el seu dret a l’honor i li va causar danys morals.

La treballadora va ser contractada al local Dollhouse de Barcelona el 14 de febrer de 2020 com a ajudant de cambrera, amb un horari entre les 18.00 i les 2.00 hores. L’empresa, d’acord amb la seva activitat, li va imposar un codi de vestimenta específica, que l’obligava a portar la menor quantitat de roba possible, en concret, calces, culotte i sostenidor. La treballadora no es trobava còmoda amb aquesta vestimenta, i fins i tot va tenir una situació incòmoda amb un client, segons que recull la sentència.

El juny de 2021 va començar a posar-se vestits o texans i roba amb la qual se sentia millor. Davant aquesta situació, el 6 de setembre de 2021, l’encarregat del local li va cridar l’atenció i li va advertir que no podia vestir així, ja que havia de portar la roba que li havien indicat, al·legant que era el que els clients volien, i l’endemà el cap de l’empresa li va insistir que havia de vestir com li havien dit. Posteriorment, el 8 de setembre, l’empresa va amonestar per escrit a la cambrera per negar-se a seguir les condicions d’abillament, i el 12 de setembre, en comprovar que mantenia la seva negativa, la van obligar a prendre vacances fins que el 25 d’octubre de 2021 li van notificar la rescissió del contracte.

La dona, representada per l’advocat Javier Aranda, va recórrer als tribunals, que li han acabat donant la raó, en considerar que l’acomiadament fou improcedent i en concloure que l’obligació de portar poca roba va atemptar contra el dret d’honor. En la sentència, que es pot recórrer, la jutgessa considera “plenament acreditats” els danys morals causats a la treballadora per la imposició d’aquesta vestimenta, així com per les conseqüències que això li va comportar, a causa de l’incident que va tenir amb un client, en una situació incòmoda que va detallar un testimoni en el judici. Per aquest motiu, la jutge acorda que l’empresa indemnitzi amb 6.251 euros a la dona, pels danys morals ocasionats. Així mateix, la jutge també declara la nul·litat de l’acomiadament per vulneració del dret fonamental a l’honor, a la intimitat personal familiar i a la mateixa imatge, per la qual cosa condemna a l’empresa a readmetre de forma immediata a la treballadora, sense imposar-li la vestimenta que s’ha determinat “contrària als drets fonamentals” de la demandant.

També condemna a l’empresa a abonar 1.613 euros a la cambrera, més el 10 % d’interessos, en concepte dels salaris pendents i la liquidació de vacances

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any