Optimisme, cautela i immobilisme: les reaccions a l’anunci del desarmament d’ETA

  • Urkullu i Otegi demanen als estats espanyol i francès que no molestin en el camí cap al desarmament definitiu de la banda · El govern espanyol demana fets concrets i no canvia la seva posició

VilaWeb
Redacció
17.03.2017 - 22:00
Actualització: 17.03.2017 - 22:05

L’històric anunci d’ETA de lliurar totes les armes abans del 8 d’abril va ser rebut ahir amb una barreja d’optimisme, cautela i immobilisme entre les institucions de l’estat espanyol i el País Basc. Sis anys després de l’anunci de la fi de la lluita armada, aquest és un pas més cap al desarmament definitiu. L’organització avança de manera unilateral i evidencia, novament, la impossibilitat de pactar o negociar res amb l’estat espanyol. Ara per ara, però, ETA no ha fet encara cap comunicat oficial, tot i que era previst que l’emetés ahir a migdia des de la cadena britànica BBC.

En aquest escenari, tant el lehendakari, Íñigo Urkullu, com el líder de l’esquerra independentista Arnaldo Otegi, han exigit als estats espanyol i francès que no molestin. Urkullu, en una compareixença posterior al comunicat, va demanar altura de mires per a aconseguir que el desarmament definitiu d’ETA arribi ‘a bon port’. Alhora, va explicar que havien manifestat a qui corresponia en cada moment la seva valoració sobre els passos a seguir per al desarmament d’ETA, el qual havia de ser de caràcter ‘unilateral, irreversible, complet i legal’.

En un sentit similar valorava la notícia Arnaldo Otegi, que va comparèixer d’urgència per celebrar la notícia i felicitar-se per la tasca feta durant els últims anys per poder arribar a aquesta fita històrica. Fent al·lusió als governs espanyol i francès va dir que no esperava pas que ajudessin en aquest procés de desarmament definitiu però va demanar que no l’impedissin: ‘Això es podria haver fet abans si no hi hagués hagut dos estats que insistien perquè aquest procés no es desenvolupés. La tardança és fruit de dos estats que insisteixen a impedir que ETA es desarmi’. Pel que fa al procés de desarmament, Otegi ha demanat que es faci amb la participació de la societat civil i amb la implicació de les institucions basques.

Cautela i immobilisme del govern espanyol
‘El govern no ha variat ni un centímetre la seva posició.’ Així es manifestava el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que va reaccionar amb cautela i prudència i es va negar a especular sobre ‘les voluntats i desitjos d’una banda terrorista’. En la compareixença dels divendres, Méndez de Vigo es va negar a fer més valoracions i va dir que, de moment, la banda armada només havia dit que es desarmaria però que encara no havia ‘fet res’. Malgrat la cautela, el govern va remarcar que mantenia la mateixa posició de sempre: ‘El que ha de fer ETA és desarmar-se i dissoldre’s.’

Hores més tard, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hi va dedicar poc més de trenta segons, durant la inauguració del congrés regional del PP a la Comunitat de Madrid. Sense donar-hi cap transcendència, Rajoy es va mantenir en la mateixa posició de sempre: ‘ETA ha dit que lliura les armes. Que ho faci. I de pas, que es dissolgui.’ I després? ‘El govern farà allò que ha fet sempre: aplicar la llei igual per a tothom. I no hi ha res més a afegir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor