L’ex-cap de l’exèrcit espanyol revela un pla amb 3.500 soldats per a intervenir a Catalunya el 2017

  • Tenia el vist-i-plau de María Dolores de Cospedal, i s'havia d'activar si la situació es desbordava per a la policia i la Guàrdia Civil espanyoles

VilaWeb
Redacció
02.10.2022 - 11:16
Actualització: 02.10.2022 - 22:27

El País publica un article que explica que hi havia un pla dissenyat per les forces armades espanyoles que preveia de mobilitzar 3.500 militars a Catalunya durant el referèndum del Primer d’Octubre de 2017. Portava per nom “Recuperar sobirania“, el mateix nom de l’operació per a recuperar l’illot del Perejil el 2002.

El reportatge és basat, en part, en el llibre Rey servido y patria honrada, escrit pel general de l’exèrcit espanyol Fernando Alejandre Martínez, que el 2017 era cap de l’Estat Major de la Defensa, òrgan unipersonal de les Forces Armades espanyoles. Alejandre va activar aquest pla decebut amb l’actuació de l’executiu de Rajoy, que després dels atemptats del 17-A no va activar el Consell de Seguretat espanyol per la situació política que es vivia a Catalunya.

Va reunir tinents i generals per traçar un pla que donés cobertura a les actuacions de la Guàrdia Civil i la policia espanyola. Fins i tot va rebre el vist-i-plau per escrit de la ministra de Defensa espanyola, María Dolores de Cospedal, per activar el pla si la situació es desbordava i l’exèrcit havia d’intervenir. “A més de patriota, era valenta”, escriu Alejandre sobre De Cospedal.

La primera fase hauria consistit a donar suport logístic als més de 5.000 efectius de la policia i la Guàrdia Civil espanyoles que s’havien desplaçat Catalunya amb motiu del referèndum. L’exèrcit va enviar lliteres, cuines, dutxes i més material a la caserna de Santa Eulàlia, a Sant Boi de Llobregat. També van augmentar el personal mobilitzat de l’exèrcit en algunes unitats de Catalunya i van traslladar maquinària pesant per obrir l’accés al port de Barcelona si els manifestants blocaven la sortida de policies del famós vaixell Piuet.

Les fases següents ja implicaven la substitució dels policies i guàrdies civils directament per membres de l’exèrcit de terra espanyol. Però el Ministeri d’Interior espanyol va rebutjar l’ajuda d’Alejandre. Així i tot, segons El País, ell sempre es va mantenir alerta per si calia fer ús de l’autorització signada per De Cospedal. Fins i tot, el 10 d’octubre, quan Puigdemont va proclamar la independència, Alejandre va arribar a activar l’operació. Però abans de comunicar-li a De Cospedal, Puigdemont va deixar en suspens la declaració i va cancel·lar-la immediatament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any