16.08.2019 - 08:59
|
Actualització: 16.08.2019 - 13:32
Continua el degoteig d’evacuacions mèdiques del vaixell Open Arms, que encara no té autorització per a desembarcar al port de Lampedusa tot i l’acord entre sis països per a acollir els migrants salvats. Segons que ha informat el director de l’ONG, Oscar Camps, han fet sis evacuacions mèdiques més i ha advertit que ‘la situació empitjora cada minut’. ‘Som testimonis del deteriorament de la salut física i mental de les persones a bord i, davant de la situació extrema, demanem urgentment un desembarcament humanitari al port de Lampedusa’, ha escrit en un piulet. Avui ja fa 15 dies que el vaixell espera permís per a desembarcar-hi i amb les últimes evacuacions, queden a bord 128 migrants salvats i els membres de la tripulació.
El #OpenArms realizó 6 evacuaciones médicas, la situación empeora a cada minuto. Somos testigos del deterioro de la salud física y mental de las personas a bordo y, ante la situación extrema, solicitamos urgentemente un desembarco humanitario en el puerto de Lampedusa. pic.twitter.com/83869FfMBJ
— Oscar Camps (@campsoscar) August 16, 2019
Aquesta nit ja s’han evacuat tres persones i un acompanyant per ‘complicacions mèdiques que requereixen atenció especialitzada’ i ahir en van evacuar cinc persones més i els seus acompanyants per causes psicològiques. ‘Continuem sense poder desembarcar la resta. Aquesta serà la quinzena nit a bord. No hi ha dret’, ha denunciat Open Arms.
🔴#ULTIMAHORA
Autorizada evacuación urgente a Lampedusa de 5 personas por causas psicológicas, junto a sus acompañantes.
Seguimos sin tener autorización para el desembarco del resto de personas a bordo.
Esta será su noche número 15 a bordo. No hay derecho. pic.twitter.com/gqtiXQjGmh— Open Arms (@openarms_fund) August 15, 2019
Espanya, Portugal, França, Alemanya, Romania i Luxemburg van comunicar ahir a la tarda a Itàlia que acolliran les persones salvades a la Mediterrània. De fet, el primer ministre Giuseppe Conte ha explicat que encara hi podria haver més països involucrats en el repartiment dels migrants. No s’ha informat sobre el nombre que acollirà cadascun.
Prèviament, en un comunicat, la Moncloa havia anunciat la seva intenció de rebre part dels migrants de l’Open Arms. Una decisió que contrasta amb la postura del govern de Pedro Sánchez, especialment del ministre José Luis Ábalos, aquests darrers dies, que ha atacat i criticat l’ONG de Badalona.
Segons el govern espanyol, la immigració no és un problema exclusiu dels països de la Mediterrània i per això ha demanat mecanismes de col·laboració entre els estats de la UE perquè es faci un ‘repartiment equitatiu dels migrants’.
Ahir el Tribunal Administratiu Regional del Laci va suspendre cautelarment el decret del ministre d’Interior italià, Matteo Salvini, que amenaçava les ONG de salvament amb detencions i una multa d’un milió d’euros si entraven en aigües territorials italianes sense permís. El tribunal argumenta la decisió per la ‘situació de gravetat i urgència excepcionals’ i diu que cal una resposta sense dilacions a la situació de l’Open Arms. La suspensió del decret també afecta el vaixell Ocean Viking, operat per Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranée, que aquests darrers dies ha salvat més de 400 persones i que tampoc no té port on desembarcar-los.