La vice-presidenta del Consell, Mónica Oltra, ha dit que Compromís era un pas més a prop del sí’ a la investidura de Pedro Sánchez. Oltra i el diputat de Compromís al congrés espanyol, Joan Baldoví, van reunir-se ahir amb el president espanyol en funcions, juntament amb el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, i el president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig.

En aquesta reunió, es va traçar l’acord per al suport de Compromís a la investidura de Sánchez. Ara enviaran al PSOE el document que corregirà l’esborrany que ja hi havia i, si totes dues parts el comparteixen, Compromís optarà pel sí perquè hi hagi govern espanyol ‘com més aviat millor’, segons que ha dit Oltra als periodistes.

La vice-presidenta ha dit que Espanya necessitava d’una vegada un govern perquè la gent n’estava ‘molt farta’ i volia que els polítics gestionessin el seu vot i no pas tornar a votar. ‘Tret que algú pretenga que canvien de vot. Les persones que han de gestionar la pluralitat d’allò que els ciutadans hem decidit, han de fer-ho’, ha afegit Oltra.

També ha apel·lat a la manera com s’ha fet al País Valencià: primer, un govern de coalició que després s’ha ampliat a Unides Podem i ha aprofundit ‘més’ en la pluralitat i en governs compartits, que han estat ‘una bona experiència’ i han donat ‘el govern més estable dels últims quaranta anys i el que més projectes de llei ha impulsat’. Per Oltra, són ‘un bon mirall en el qual mirar-se, sense voler donar lliçons a ningú’. I ha afegit, en referència a la negociació d’investidura: ‘Cal saber escoltar, transigir i partir de la base que ningú té les veritats absolutes i sempre podem aprendre d’un altre enfocament.’

A parer seu, quan algú parteix d’una posició que no s’instal·la a ‘sentir-se per sobre dels altres’, és més fàcil arribar a acords partint del contingut i, després, concretar el com i el qui. ‘Aquí ens ha anat bé, i sobretot ha anat bé als valencians’, ha conclòs.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb