Ofegar la pesca

  • La política de Brussel·les no té en compte la realitat gallega, i ni el govern espanyol ni el gallec no defensen els interessos de la flota de Galícia

VilaWeb

Martxelo, Vicent, aquesta setmana hem sabut una nova retallada que afectarà greument el sector marítim-pesquer: la Comissió Europea prohibirà la pesca d’arrossegament al 20% de les àrees marines protegides de cadascun dels estats de la Unió Europea el març de l’any vinent, amb la idea d’augmentar el percentatge al 100% el 2030. És una flota que ara com ara dóna feina a cent vint-i-vuit vaixells gallecs i que va ser reduïda d’un 26% aquesta darrera dècada.

Aquesta retallada és precedida d’unes altres: el vet a la pesca de fons en 87 caladors d’aigües comunitàries, que va entrar en vigor l’octubre passat, i la tisorada en la captura de sorell –una de les espècies principals per a la flota de pesca de cèrcol–, que passa de les 77.000 tones del 2022 a poc més de 3.000 el 2023. Precisament, el sistema de distribució de la Política Pesquera Comuna, basat en el principi d’estabilitat relativa, representa una discriminació persistent per a la flota gallega, que d’ençà del 2004 ha perdut uns 1.400 vaixells –ha passat dels 5.600 que tenia aquell any als 4.200 de l’any passat.

Segons les Táboas input-output pesca-conservas, de l’equip dirigit pels professors de la Universitat de Sant Jaume de Galícia Gonzalo Rodríguez i María do Carme García Negro, la mar i les seves indústries tenen un pes en el PIB del 4,8%, amb una facturació que ronda els 12.000 milions d’euros, cosa que representa vora uns 64.000 llocs de feina directes. No obstant això, la política planificada a Brussel·les no té en compte la realitat gallega, i ni el govern espanyol –ja sabem com és de lluny la mar de Madrid– ni el gallec no defensen de manera contundent els interessos de la flota de Galícia.

Tot apunta que les retallades que ofeguen la pesca amaguen interessos econòmics del lobby energètic, que no en té prou d’infestar la muntanya d’aerogeneradors per a engreixar el compte anual de beneficis. En el cas gallec, nou projectes d’eòlica marina –impulsats per empreses que paguen els imposts a Madrid– amenacen la costa, i que tirin endavant o no depèn del govern espanyol, que aviat aprovarà el pla d’ordenació de l’eòlica marina (POEM). Sabrem què passarà d’ací a uns quants dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any