L’ocupació posa una marxa més llarga al febrer

  • El creixement a Catalunya del nombre d'afiliats a la seguretat social del febrer ha estat el més important de totes les comunitats autònomes · En canvi, la desocupació, malgrat la baixada registrada, continua presentant un ritme de descens interanual molt inferior al de la resta de l'estat

Jordi Goula
04.03.2025 - 19:50
Actualització: 04.03.2025 - 22:51
VilaWeb

Els mesos de febrer se solen caracteritzar per augments de l’afiliació significatius, que permeten de recuperar parcialment l’ocupació perduda els mesos de gener, i també per descensos de l’atur, encara que en aquest darrer cas acostumen a ser molt menys notables que els creixements de l’ocupació. L’explicació que als mesos de febrer augmenta molt més l’ocupació que no pas es redueix la desocupació és que són mesos en què hi sol haver increments de la població activa. Enguany, no ha estat diferent que com acostuma a succeir. De fet, si ens fixem en el cas català, l’únic epígraf on no baixa la desocupació durant el febrer és el que correspon a les persones sense ocupació anterior, és a dir, que acaben d’entrar en el mercat laboral. Això vol dir que el nombre dels aspirants a treballar ha estat superior al que el mercat ha pogut absorbir.

Arran de la baixada de la desocupació i l’augment d’afiliats, el secretari de Treball, Paco Ramos, ha valorat aquest matí les dades de manera molt positiva. “Les xifres demostren l’acceleració de l’economia catalana, després d’un gener més fluix, que amb aquesta embranzida de febrer esperem que continuï durant tot any. El resultat de la desocupació i dels afiliats del febrer és francament positiu, i confiem en el dinamisme de l’economia catalana perquè les dades siguin millors.”

No ho tinc tan clar com el secretari de Treball. Amb les dades del febrer a la mà, continuo pensant que la desocupació és el taló d’Aquil·les del nostre mercat de treball. I ho dic d’acord amb quatre arguments, malgrat la complaença de la nota oficial del Departament de Treball, en què destaca el fet que la xifra de desocupats registrats a les oficines de Treball a Catalunya és de 334.321, que representa el volum més baix en un mes de febrer d’ençà de l’any 2008.

Dit això, que és totalment cert, el primer aspecte negatiu que assenyalaria és que la taxa de desocupació continua molt lluny de l’europea, i la dinàmica que segueix darrerament continua essent menor que no pas seria desitjable. És veritat que al febrer la desocupació ha baixat una mica més de pressa que la mitjana estatal, però si allarguem el període d’anàlisi fins a un any, tot i que continuem fent-la disminuir, d’un 3,5%, encara és molt lluny del -6,1% de tot l’estat espanyol. És veritat que la taxa de desocupació aquí és menor, però crec que el ritme de baixada hauria de ser superior. De fet, Catalunya és la tercera comunitat de l’estat en què cau més lentament, tan sols darrere de Navarra i el País Basc.

El segon punt el trobo en una dada que s’analitza poc, però que indica que les coses no van tan bé com es diu en aquest apartat. Són les sortides de persones de les llistes del registre per haver trobat feina. Al febrer, han estat 21.656 persones, una xifra molt baixa comparada amb els mesos de febrer anteriors. En realitat, és la més baixa dels darrers deu anys, amb una tendència clara cap avall, any rere any.

I tampoc podem passar per alt dos aspectes més que no són positius. Un és que el comportament de la desocupació en els joves és menys favorable que en el conjunt de la població en termes intermensuals, amb 21.654 menors de vint-i-cinc anys en situació de desocupació. I un altre, que el 9,4% de les persones en situació de desocupació fa més d’un any que no té feina, i d’aquestes el 75% són més grans de quaranta-cinc anys.

En canvi, l’afiliació a la seguretat social ha tingut un bon comportament durant el febrer, i encapçala el creixement mensual de totes les comunitats autònomes. Així, la mitjana d’afiliacions a Catalunya ha assolit les 3.776.617 persones, que és la xifra més alta registrada en un mes de febrer d’ençà de l’inici de la sèrie històrica el 2004. En termes interanuals, la mitjana d’afiliacions a la seguretat social s’ha elevat d’un 2,1%, que representa 78.084 afiliacions més que no pas fa un any, de les quals 23.373 són del febrer. Al conjunt de l’estat espanyol, l’augment és lleugerament superior, del 2,4%. Ara bé, també s’ha de dir que, tant a Catalunya com a tot l’estat, l’afiliació mitjana manté un creixement interanual continuat d’ençà de l’abril del 2021.

No disposo de dades detallades per comunitats, però a escala estatal, per sectors, al febrer l’afiliació va registrar el seu principal augment en educació, seguida per hoteleria, mentre que els descensos d’ocupació més forts es van localitzar en agricultura i comerç, que van protagonitzar les pèrdues més importants d’afiliats.

Durant el febrer, la contractació ha caigut respecte del mes anterior, un fet que es pot considerar habitual, atès el tarannà del gener, però que no ho és tant si ens fixem en la baixada de l’any passat. En referència al febrer del 2024, la contractació laboral s’ha reduït d’un 4,5%, en aquest cas, amb un descens més intens de la contractació indefinida (-6,8%) que no pas la temporal, que ha disminuït d’un 2,5%. Val a dir que en la indefinida de fixos discontinus, que d’alguna manera amaga la desocupació efectiva, s’han formalitzat un 10,8% menys de contractes que en el mateix mes del 2024. A escala estatal, en termes interanuals, la contractació global ha disminuït d’un 3,42%, amb caigudes únicament en la contractació indefinida (-7,98%), atès que augmenta la temporal (+0,46%).

“Tot i el bon comportament relatiu de la desocupació registrada i l’afiliació del mes de febrer, encara tenim molt marge de millora.” Ho ha dit en conferència de premsa el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta. En aquest sentit, ha destacat que aquest havia estat “el millor mes de febrer dels darrers tres anys”, però considera que això no “pot fer perdre de vista els reptes que tenim al nostre mercat de treball”, i ha recordat també que la reducció interanual de la desocupació havia estat pitjor que la del conjunt de l’estat espanyol i que encara érem lluny de les 244.813 persones registrades el maig del 2017.

En definitiva, un mes de febrer que ha estat bo, en termes d’afiliacions a la seguretat social, però que manté un ritme de descens en la xifra de desocupats inferior al que sembla que pertocaria per l’evolució de l’activitat econòmica que hem tingut aquests darrers mesos

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor