Quan podran obrir les botigues i amb quines condicions?

El petit comerç podrà obrir dilluns, però els clients hauran de demanar cita prèvia · Els centres comercials hauran d'esperar fins a la fase 2 del pla de desconfinament

VilaWeb
Redacció
30.04.2020 - 19:56
Actualització: 30.04.2020 - 21:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan podrem anar a comprar roba? I al centre comercial? Hi ha molta gent que té dubtes sobre els terminis d’obertura pel que fa als comerços. El pla de desconfinament del govern espanyol regula el calendari d’obertures i les condicions amb les quals es pot fer. Us ho detallem a continuació:

El petit comerç, el primer d’obrir

La fase 0, que començarà aquest dilluns, 4 de maig, implicarà l’obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a l’atenció individual dels clients. Els comerços de proximitat hauran de garantir al màxim la protecció individual. A més, hauran d’establir un horari d’atenció preferent per a més grans de seixanta-cinc anys. En aquesta fase, tota persona que tingui contacte amb els clients haurà de portar màscara i guants.

La fase 1 canviarà les coses. Es començarà a aplicar l’11 de maig, tret de Formentera –i, fora dels Països Catalans, algunes illes canàries–, on en principi s’aplicarà a partir del dia 4. Cal ser conscient que aquest és el calendari previst en el pla de desconfinament, però que el govern espanyol ja ha anunciat que no totes les províncies anirien al mateix ritme, i precisament Catalunya podria ser un dels territoris que es veuria obligat a començar més tard aquesta primera fase.

En aquest punt es preveu l’obertura generalitzada dels locals i establiments comercials que no siguin centres o grans espais comercials. L’aforament es limitarà al 30%, amb distància de seguretat de dos metres i quan sigui possible que només romangui un client dins l’establiment. A més, es mantindrà l’horari de preferència per a les persones de més de seixanta-cinc anys.

Deixa en mans dels ajuntaments que reactivin l’activitat dels mercats a l’aire lliure no sedentaris, amb un sistema de control de l’aforament que el limiti al 25% als llocs habituals.

Dificultats per als petits comerços

Els comerciants estan preocupats per la viabilitat dels seus negocis, pel desequilibri entre les despeses fixes que tenen i els ingressos que tindran. A més, PIMEComerç veu complicacions en el fet d’haver de prendre la temperatura a tots els clients. ‘Qui ho farà, un treballador?’, es demanen. Igualment, tenen dubtes de com s’ho faran les sabateries o les botigues de roba amb les peces que els clients s’emprovin però no comprin, i si caldrà higienitzar-les.

Els centres comercials i els grans establiments

El desconfinament comença pel petit comerç i exclou els centres comercials i els comerços de grans dimensions, els quals hauran d’esperar fins a la fase 2, que es començaria a aplicar la setmana del 25 de maig, com a molt d’hora. L’Associació de Grans Empreses de Distribució espanyola (ANGED), que agrupa companyies com El Corte Inglés, l’Fnac, Leroy Merlin o Ikea, se n’ha queixat i demana al govern espanyol que tots els establiments comercials puguin obrir en la fase 1 de desconfinament si compleixen els requisits necessaris de distanciament social, aforament i higiene.

En la fase 2 es preveu l’obertura dels centres comercials, amb la prohibició de fer ús de les zones comunes i recreatives, amb un aforament limitat del 40%. A més, en la fase 3, prevista per a mitjan de juny, s’aixecarà la prohibició d’ús de les zones comunes i les zones recreatives dels centres comercials, i es permetrà l’aforament del 50%.

Però l’associació diu que les seves empreses poden garantir des del primer moment perfectament la distància social, atès que fa setmanes que treballen per un retorn segur de clients i empleats. ‘No hi ha motius per a excloure’ns’, defensen. A més, recorden que fa sis setmanes que els grans establiments són tancats i tenen més de 100.000 treballadors en ERTO.

En canvi, PIMEComerç considera que és millor que els petits comerços puguin obrir quinze dies abans que les grans superfícies comercials, perquè això evitarà una guerra de grans descomptes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes