L’OBC proposa deu mesures d’urgència a Francina Armengol per protegir el català a les escoles

  • "El balanç de la situació del català a l’escola després dels darrers set anys de pacte de progrés és insatisfactori", diu l'entitat

VilaWeb
Redacció
15.02.2022 - 13:13
Actualització: 15.02.2022 - 14:13

L’Obra Cultural Balear (OBC) ha instat el govern de les Illes a defensar amb fermesa el català. En aquest sentit, considera que la llei d’educació, que aviat aprovarà el parlament i dona continuïtat al model lingüístic, no és suficient arran de la situació de fragilitat que sofreix la llengua. “El balanç de la situació del català a l’escola després dels darrers set anys de pacte de progrés és insatisfactori. Cal una rectificació urgent per part del govern de les Illes Balears. No es pot esperar ni un dia més”, diu l’entitat en un comunicat, en què ha proposat a l’executiu de Francina Armengol deu mesures d’urgència per a blindar-la.

La primera mesura consisteix a convertir el català en llengua vehicular a les escoles. “El desplegament i aplicació de la legislació han de possibilitar que cada vegada siguin més els centres educatius que opten per aplicar programes d’immersió lingüística, fent del català la llengua vehicular de l’ensenyament”, diu l’entitat.

Així mateix, l’OBC exigeix el compliment del marc normatiu perquè considera que en els darrers anys se n’ha fet un seguiment desigual i insuficient. “Cal que la Inspecció Educativa el faci complir i apliqui les mesures correctores que pertoqui en cas d’incompliment”, afegeix.

A més, l’entitat reclama avaluacions clares de competències, sobretot oral, però també dels projectes lingüístics dels centres, de manera que la Inspecció Educativa els pugui revisar, adaptar i corregir segons cada situació.

En aquest sentit, l’OBC també demana a Educació que ofereixi el suport necessari a les escoles i els equips directius per garantir l’ús del català com a llengua administrativa i de comunicació dels centres, especialment en la relació amb les famílies. Per això, també vol que es faci també una formació constant dels professors i la resta de professionals de l’educació.

Entre altres mesures, l’entitat assenyala la necessitat de crear instruments per a l’acolliment lingüístic d’alumnes i l’oferiment de cursos de català per a les famílies. Vegeu la resta de mesures ací:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any