Nuccio Ordine és conegut a Catalunya pel seu llibre-manifest La utilitat de l’inútil, que va publicar Quaderns Crema el 2013 i que va tenir molta acceptació, aquí i pertot arreu (va ser traduït a vint-i-vuit llengües). Ara, aquest professor de literatura de la Universitat de Calàbria es proposa un altre compromís literari a partir dels clàssics de la literatura universal: Plató, Rabelais, Shakespeare, Goethe, Rilke, Borges, Calvino… Es titula Clàssics per a la vida. Una petita biblioteca ideal i està traduït per Jordi Bayod. També el publica Quaderns Crema. El títol de la introducció és tota una declaració d’intencions: «Si no salvem els clàssics i l’escola, els clàssics i l’escola no podran salvar-nos.» Llegiu-ne un fragment.

El dilluns 23 d’octubre a les 19.00, Nuccio Ordine i el músic Jordi Savall participaran en la primera sessió de les Converses a La Pedrera 2017.

L’editora de Quaderns Crema, Sandra Ollo, comenta la novetat a VilaWeb:

‘Un clàssic és un text que, tot i haver estat escrit temps enrere, continua il·luminant la nostra vida present; un llibre que, tot i el pas dels anys, desplega en obrir-se tot el coneixement que atresora sobre la condició humana i ens ajuda a entendre les nostres pulsions, el nostre món. L’experiència de la lectura és profundament transformadora, i la influència que un llibre pot exercir sobre el lector esdevé sovint una empremta gairebé indeble, únicament susceptible als matisos de la maduresa.’

‘Nuccio Ordine ens proposa un retorn als textos que ens han conformat com a civilització, un retorn a la nostra estructura profunda, perquè llegir és plaent, perquè llegir és formar-se, i llegir bé és conèixer-se; perquè el coneixement que ofereix la literatura, i per tant les diferents disciplines humanístiques, ens ajuda a viure millor, a entendre més, a desenvolupar el pensament crític i, per tant, a ser més lliures.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb