Ja es pot accedir a una nova actualització de la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC) aprovada per l’Institut d’Estudis Catalans el 2018 i oberta al públic el gener de l’any passat. La principal novetat és la incorporació de fitxers de so que il·lustren fenòmens fonètics mitjançant pronúncies corresponents a un parlar o a més d’un.

Més de deu mil fitxers de so

En total s’han creat 10.587 fitxers de so, incorporats, fonamentalment, en els quadres i les figures dels capítols dedicats a la fonètica i a la fonologia: capítol 1 (‘Les vocals i la síl·laba’), capítol 2 (‘Les consonants’), capítol 3 (‘L’accent i l’entonació’) i capítol 31, sobre la modalitat oracional. També s’han inclòs àudios en determinats exemples de la GEIEC, quan dins el text apareixen explícitament referències a la pronúncia, i especialment quan són restringides a algun parlar.

El clic sobre la icona d’àudio dóna accés a la reproducció d’un fitxer de so en MP3, quan conté la pronúncia d’un únic parlar o bé a una finestra emergent amb accés a quatre dialectes: central, baleàric, nord-occidental i valencià. Cada exemple ha estat enregistrat amb una veu femenina i una altra de masculina i se n’ha triat una.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.