Delgado

L’avantprojecte de la nova llei estatal d’enjudiciament criminal proposa que siguin els fiscals, i no els jutges, els que dirigeixin les investigacions, segons ha avançat El País i ha confirmat l’ACN. El document apunta que els jutges es limitaran a ser àrbitres en els procediments judicials per garantir el respecte dels drets de tots els implicats. D’altra banda, es prohibeix que els partits polítics, les organitzacions públiques o els sindicats puguin ser acusacions populars en els processos judicials. L’actual llei d’enjudiciament judicial és del 1882.

Si la norma acaba prosperant, les funcions dels jutges serien les d’autoritzar o denegar mesures que suposin una ingerència en els drets fonamentals, assegurar el dret dels investigats a què es practiquin les diligències per a la seva defensa i resoldre la intenció de víctimes o acusacions populars d’intervenir en el procés. D’aquesta manera, el jutge deixaria de rebre les denúncies i els atestats policíacs.

Per contra, el fiscal passaria a dirigir la investigació i seria l’encarregat d’iniciar i demanar a la policia judicial la investigació per esclarir els fets en qüestió, conèixer els responsables, adoptar o demanar al jutge que s’adoptin mesures cautelars, sostenir l’acusació en el judici oral i vetllar pel compliment de les sentències, entre d’altres.

A més, el text li atorga només al fiscal la capacitat d’informar sobre el procés i sense l’autorització d’aquest ni els governs ni els òrgans policials podran donar dades d’una causa.

D’altra banda, l’avantprojecte inclou modificacions pel que fa a l’exercici de l’acusació popular, que no podrien exercir ni les persones jurídiques públiques, ni els partits polítics ni els sindicats.

El text incorpora també canvis pel que fa a l’ús de les rondes de reconeixement visual, la intervenció de trucades –que només podrà autoritzar el fiscal i que no es podran fer mai en el cas de converses amb l’advocat de l’acusat- i excepcions a l’exempció del deure de denunciar en cas de vincles familiars.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.