L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron ha marcat una fita més: al juliol va fer sis trasplantaments pediàtrics en tan sols vint-i-quatre hores (dos d’hepàtics, dos de renals, un de pulmonar i un de cardíac). No s’havia fet mai abans. ‘És una fita extraordinària a qualsevol hospital, però en un de pediàtric encara ho és més’, diu la doctora Teresa Pont, coordinadora de Programes de Donació i Trasplantaments del centre, que troba excepcional aquest fet. També ha volgut destacar ‘la logística necessària’ i el compromís de tots els professionals que hi van treballar.

Segons que informa l’hospital en una nota, dos dels receptors que van rebre els òrgans trasplantats es trobaven en alerta preferent i en un dels casos van trasplantar al receptor un fetge i un ronyó. ‘Tot plegat no hauria estat possible sense la comprensió i l’altruisme de les famílies dels donants’, recorden.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron encapçala cinc dels programes de trasplantament pediàtric, tant a Catalunya com a l’estat espanyol, i és l’únic que disposa de tots els programes en pacients menors de 18 anys. La Unitat de trasplantament pediàtric funciona com una unitat funcional, en què s’integren els programes de què disposa l’hospital (cardíac, pulmonar, renal, hepàtic i progenitors hematopoètics). Més de 1.600 infants s’han sotmès a un trasplantament a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron des que es van constituir els programes. El 2014 s’hi van fer seixanta-quatre trasplantaments pediàtrics: tretze de ronyó, catorze de fetge, un de pulmó, dos de cor i trenta-quatre de progenitors hematopoètics.

Vint-i-cinc anys del primer trasplantament
L’1 d’agost va fer vint-i-cinc anys del primer trasplantament de pulmó d’èxit a la Vall d’Hebron, un dels quatre centres de referència al món. Amb aquest programa, s’han pogut tractar pacients amb un servei similar als països més avançats.

És l’hospital que fa més trasplantaments pulmonars a tot Espanya. Actualment, si un pacient necessita sotmetre’s a aquesta intervenció, té més d’un 95% de possibilitats de fer-ho. I entre maig i juny de l’any passat el centre va assolir un rècord d’operacions: vint-i-quatre.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.