05.05.2025 - 21:40
12 de febrer de 2025. Aquest és el dia que es va saber que Jordi Domingo, advocat i ex-cònsol major del Consolat del Mar, havia guanyat les eleccions al Consell de la República. D’aleshores ençà, s’ha fet pública molt poca informació sobre el rumb que emprendria l’entitat i, sobretot, qui la pilotaria al costat de Domingo.
Els dubtes han perdurat tot aquest temps i també han causat cert malestar. La candidatura de Montserrat Duran, REvolucionemNos, es queixava el 21 d’abril en un comunicat que Domingo encara no havia estat capaç de formar govern i que els registrats continuaven “amb la mateixa desinformació que va caracteritzar l’etapa de la junta gestora”.
L’endemà, el president del Consell explicà en un enfilall a X que el balanç de les primeres setmanes era positiu. I digué: “Estem preparant la institució per afrontar el repte de ser un estat independent després del mandat sorgit del referèndum guanyat l’1 d’octubre de 2017, i la proclamació d’independència del 27 d’octubre.”
D’ençà del nomenament, Domingo ha començat a fer acte de presència als carrers com a president del Consell. S’ha vist en alguna manifestació, com la de Sant Jordi per la Llengua a Barcelona, i també ha participat en uns quants actes. Però encara ara hi ha dubtes sobre com serà el nou Consell. Qui acompanyarà el president? Quantes persones hi haurà? VilaWeb ha pogut saber que l’equip serà reduït, amb personalitats d’àmbits diversos, amb l’objectiu que l’entitat guanyi prestigi.
Domingo farà públics tots els detalls el 17 de maig –tres mesos després de ser proclamat– en un acte a Cervera (Segarra), on també explicarà el camí que vol recórrer aquests dos anys vinents.
Govern reduït i impuls del prestigi
Domingo té el govern tancat de fa dies. L’hi acompanyaran tres homes i tres dones d’àmbits ben diversos, però no es descarta d’incorporar-hi una persona més. Fonts del Consell expliquen que s’ha cercat gent d’àmbits diferents, però que sobretot no tingués cap vinculació orgànica amb cap partit, tot i que algun ha fet militància activa.
Hi ha empresaris, investigadors, gent de l’àmbit acadèmic i alguna personalitat que ha estat vinculada a l’àmbit polític. D’aquests, hi ha dues persones que viuen a l’estranger, una que viu a l’estat espanyol i una altra que viu entre Barcelona i un altre país.
Domingo ha trucat a portes de l’àmbit científic, cultural i esportiu i les fonts del Consell diuen que ningú no se li ha girat d’esquena, que la gent ho troba interessant, però que molts no ho han pogut assumir per compromisos diversos –professionals, acadèmics o fins i tot de salut.
El president ha provat de constituir un govern amb gent de renom en l’àmbit nacional i internacional, amb un objectiu clar: recuperar el prestigi del Consell de la República. Domingo va defensar durant la campanya que l’entitat havia sofert un dany de reputació, i que part de la feina implicava capgirar aquesta situació. Fonts del Consell expliquen que l’equip té un centenar de persones que s’han ofert a ser assessors del president per dur endavant el projecte.
Reconnectar la institució amb els ciutadans
Durant la campanya, Domingo es va comprometre que si era elegit president cercaria punts de coincidència amb algunes altres candidatures per a assegurar la unitat d’acció i que en poc temps presentaria l’estructura bàsica del nou govern del Consell. També va dir que convocaria l’Assemblea Territorial per integrar-hi les propostes dels consells locals. L’Assemblea Territorial, segons que va anunciar ell mateix a X, la convocarà tan bon punt hagi presentat el govern, el 17 de maig.
El pla de Domingo per al Consell de la República té l’objectiu de reconnectar la institució amb els ciutadans i recuperar-ne el prestigi, amb una comunicació més efectiva, més transparència i una gestió més eficaç. Pretén també assolir una majoria social favorable a la república catalana, enfortint les institucions republicanes i consolidant sobiranies en sectors estratègics com el financer i l’energètic.
A escala internacional, proposa de reforçar la presència del Consell, establir aliances amb estats que donin suport al dret d’autodeterminació i adreçar-se a les Nacions Unides per demanar-ne el reconeixement. Per donar suport a aquesta estratègia, diu que es redactarà un document que expliqui per quins motius cal aconseguir la independència.
Domingo proposa de reorganitzar el Consell en tres grans àrees: construcció de la república, projecció internacional i consolidació del Consell. Cadascuna tindrà una vice-presidència i equips especialitzats. També vol crear un consell assessor i un de consultiu per garantir la representativitat del moviment independentista.
Així mateix, vol eixamplar la base ciutadana del Consell amb iniciatives legislatives populars (ILP) i reactivar el projecte de República Digital com a eina per a reforçar la projecció internacional del cas català.