Només un 22% dels autors en català es dedica exclusivament a la literatura, segons l’AELC

  • Sebastià Portell, president de l'associació, diu que el sector s'ha professionalitzat, però que encara hi ha precarietat

VilaWeb
Uns quants dels participants en l'estudi
Redacció
13.12.2023 - 15:50
Actualització: 13.12.2023 - 17:44

Només un 22% dels autors literaris en llengua catalana es dedica exclusivament a escriure o traduir. Aquesta és la conclusió de l’estudi “Escriure en català 2023“, elaborat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que també recull que tan sols un autor de cada quatre percep més del 15% d’ingressos provinents de la literatura respecte dels totals anuals. El president de l’associació, Sebastià Portell, constata una consolidació del grau de professionalització del sector, però alerta que hi ha precarietat i que encara s’ha de fer molta feina. Per exemple, un 29% dels socis no signa mai contractes editorials, i un 21% dels autors no rep cap remuneració per la seva participació en actes i festivals.

L’estudi s’ha presentat aquest matí al Col·legi de Periodistes, a Barcelona. Té l’objectiu de traçar un retrat fidedigne de la situació laboral dels escriptors i traductors en català. El treball presenta unes quantes dades rellevants i representatives sobre les condicions laborals dels autors als Països Catalans.

En el treball hi ha participat un 38,80% dels associats (665 dels 1713 socis en el moment que es va fer l’enquesta). Compta amb apartats dedicats a la caracterització inicial de la mostra, la història professional dels enquestats, el grau de dedicació i professionalització, la situació general dels oficis d’escriptor i de traductor, la percepció de les administracions, la vertebració territorial dels Països Catalans, la participació en activitats literàries i les condicions amb què es duen a terme. També la internacionalització de les obres literàries, la visita a residències literàries, la qüestió de l’autoedició i l’autopublicació o la col·laboració amb agències literàries.

L’estudi destaca, entre més informació: un 21% dels autors no rep cap remuneració per la seva participació en actes literaris i festivals; tres de cada deu traductors es dediquen en exclusiva a la traducció; la mitjana de percentatge de drets d’autor per a l’edició en paper és del 9,5% per als escriptors i de l’1,6% per als traductors i que tan sols un de cada deu autors creu que el sistema literari dels Països Catalans està prou ben vertebrat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor