10.02.2025 - 09:08
El president de l’Equador, Daniel Noboa, i la candidata del Moviment Revolució Ciutadana, Luisa González, disputaran la segona volta de les eleccions presidencials, prevista per al 13 d’abril, després d’un resultat molt ajustat en la primera volta. Amb el 90,44% escrutat, Noboa té el 44,33% dels vots i González el 43,85%, segons el Consell Nacional Electoral (CNE).
La presidenta del CNE, Diana Atamaint, ha explicat en una conferència de premsa que, si es manté aquesta tendència, els equatorians hauran de tornar a les urnes, perquè cap dels dos candidats no ha superat el 50% necessari per a guanyar en primera volta. La participació ha estat del 83,38%.
Mentre que Noboa encara no s’ha pronunciat, González s’ha adreçat als seus simpatitzants, acompanyada del candidat a la vice-presidència, Diego Borja, i ha destacat que han “trencat la votació històrica” del moviment correista en els darrers deu anys. Ha afirmat que és “un triomf dels equatorians” i ha anticipat que, malgrat l’empat tècnic, la seva candidatura continuarà creixent en vots, mentre que la de Noboa anirà a la baixa, perquè encara queden urnes per comptar en bastions correistes.
González ha fet una crida a la resta de forces polítiques per a construir un programa de govern que beneficiï tota la població, però només ha mencionat el líder indígena Leónidas Iza, a qui ha felicitat pels bons resultats obtinguts. Iza, que ha quedat tercer amb el 5,21% dels vots, ha denunciat que el govern ha afavorit Noboa i ha gastat més de 130 milions de dòlars en el procés electoral: “Qui pot competir amb aquesta maquinària electoral i amb recursos de l’estat?”, ha dit. La quarta posició ha estat per a l’activista mediambiental Andrea González, amb el 2,7% dels vots.
Noboa, hereu d’una de les famílies més riques de l’Equador, es va convertir l’octubre del 2023 en el president més jove de la història del país després de la caiguda de Guillermo Lasso, que va deixar el càrrec arran d’acusacions de corrupció. El mandat de Noboa, per tant, serà de menys d’un any i mig.
Amb les sigles d’ADN, Noboa ha governat en un context de creixent violència de grups armats, fet que el va portar a decretar l’estat d’emergència ara fa un any, després que membres d’aquests grups assaltessin una cadena de televisió en directe. L’Equador, considerat fa uns anys un dels països més segurs de l’Amèrica del Sud, és ara el més violent.
Paral·lelament a les eleccions presidencials, s’han celebrat eleccions a l’Assemblea Nacional, el parlament unicameral, que ara tindrà 151 diputats. En els darrers anys, els partits afins a l’ex-president Rafael Correa (2007-2017) han tingut una presència predominant, fet que ha dificultat la governabilitat i ha agreujat la inestabilitat política del país.