No representen cap fractura social: són el feixisme

«Hi ha qui intenta dir que al Principat hi ha fractura social, tot basant-se en l'actitud violenta d'aquests grups, que diuen els qui hi entenen que no arriben a sumar ni cent persones, distribuïdes en quatre o cinc focus»

Vicent Partal
Vicent Partal
03.08.2018 - 09:16
Actualització: 03.08.2018 - 11:16
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

És negra nit. Una colla de gent s’acosta amb gest aspre i caminar prepotent. El cap dret, amb el nas ben amunt. Tibantor als músculs. Mirada flamígera. Es nota, fins i tot en el vestit, què vénen a fer i no perden el temps. De sobte, un crit, un bram. Invocant l’ordre i una legalitat que ells són els primers de trencar. S’abraonen sobre algú i baixen els colps, de pressa. Sense diàleg. Se’n van per on han vingut, corrent, segurs que la policia no els perseguirà amb l’afany i les ganes amb què persegueix segons qui. Finalment hi ha la piulada ensenyant l’acció dels ‘valents’. Sempre aquesta paraula. Valents. Com si fer política fos una cosa de testicles, no de cor i cervell.

L’escena, per a desgràcia nostra, hauria pogut passat ahir en qualsevol racó d’Europa.

Per exemple, a Heilbronn (Baden-Württemberg), on dimarts, un home sol va atacar amb un ganivet tres joves –un d’afganès, un d’iraquià i un de sirià–, que xarraven asseguts tranquil·lament al davant d’una església. Els digué, cridant, que havien de respectar la constitució i que l’islam era prohibit a Alemanya. I va qualificar Merkel de criminal. Anava embriac, però encara va ferir de consideració un dels joves, l’afganès, que acabà a l’hospital.

O per exemple a Kavala, on la policia grega dimecres va detenir cinc persones acusades d’haver fet pintades insultants en un tram d’autopista on el divendres anterior sis africans havien mort mentre circulaven amb una furgoneta. Els autors de la pintada, coneguts per activitats anteriors, van arrencar els cartells que havien col·locat grups antiracistes i van estripar dues pancartes. Per tota explicació, digueren que ells defensaven la república hel·lènica i ‘el Déu veritable’. I que la constitució grega, concretament l’article 3, els emparava.

Però l’escena que he descrit al començament va passar als Lledoners, al Bages, a la porta de la presó. I, com a Kavala, la protagonitzà gent ben coneguda, que nit sí i nit també es dediquen a agredir gent –en aquest article de Josep Rexach us expliquem qui són. Com a Heilbroon, els agressors dels Lledoners van assegurar que l’independentisme és prohibit i van titllar Torra i Puigdemont de criminals. Com a Kavala, van tallar llaços, van esgarrar pancartes, van guixar pintades ja fetes. La mateixa actitud en tots tres casos, la mateixa gestualitat, els mateixos colps, el mateix menysteniment de la diferència, el mateix odi al qui no és com tu, la mateixa creença en la violència com a argument, la mateixa sensació d’impunitat, la mateixa tàctica d’anar a cercar els qui volen agredir allà on són.

Hi ha qui intenta dir que al Principat hi ha fractura social, tot basant-se en l’actitud violenta d’aquests grups, que segons els qui hi entenen no arriben a arreplegar ni cent persones, distribuïdes en quatre focus o cinc: el Bages, Barcelona, el Maresme, Cambrils-Reus… Volen fer-nos empassar el fenomen de l’activisme ‘tabarnès’ com si fos alguna cosa diferent, única, pròpia, però la realitat és que no pot ser, per desgràcia, un fenomen més normal avui dia a Europa.

Perquè, tant si ens agrada com si no, a la majoria dels països europeus entre un 10% i un 20% de la població vota partits ultres i entén i empara la violència dels grups que s’hi arreceren amb accions nocturnes. A Catalunya també. I al parlament hi ha violents de guant blanc que els esperonen, que duen a l’hemicicle formes i maneres d’actuar que no s’havien vist mai. Passa a Alemanya, a Grècia. A Catalunya també. El fenomen dels ultres espanyolistes, aquests que el discurs de Felipe VI del 3 d’octubre pretenia legitimar, cal entendre’l com allò que és o no sabrem com reaccionar-hi adequadament.

De manera que val més que la propaganda no us faça tancar els ulls. Els agressors dels Lledoners, si visquessen a Heilbroon, assetjarien joves musulmans, i si visquessen a Kavala esborrarien els símbols de la solidaritat amb la gent del nord d’Àfrica. I això que els uneix per damunt de les fronteres –la manera d’actuar, l’odi, la sacralització d’allò que ells pensen que és la llei, la violència contra la gent– és essencial a l’hora d’entendre què signifiquen i què, per a desgràcia nostra, són. No representen cap fractura social: són el feixisme.

 


[Si no en sou encara, de subscriptors de VilaWeb, us demanem que us en feu. Si ja en sou, moltes gràcies. És molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a arribar a un punt de tranquil·litat empresarial que ens permeta de sentir-nos definitivament forts i que allunye qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot. Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.]

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Esteve Freixa Baqué
Esteve Freixa Baqué
05.07.2018  ·  22:12

Sí , Vicent. Tens tota la raó. Son just això: feixistes. Amb tots els ets i uts. Res més.

jaume vall
jaume vall
05.07.2018  ·  22:16

Estaria bé de saber com va acabar l’atac de Heebron i el de Kavala. Què va fer la policia? Els va detenir? Què faran els jutges? Els deixaran lliures? Els acusaran de disturbis o de delicte d’odi?
El que queda clar és que depenent de l’estat espanyol, els atacs feixistes surten bé de preu, i els atacs a la unitat de la pàtria surten cars.
Com a complement, repetir que el discurs bonista, excessivament centrat en les paraules ideals de democràcia, fraternitat, drets humans, multiculturalitat… estan molt bé, de fet són la base on s’assenten els països decents. Ara bé, si la població autòctona no està ben formada -i l’espanyola no ho està- i a més a més hi ha crisi econòmica -que no és culpa dels immigrants-, el polvorí està assegurat. Menys paraules, menys discursos buits políticament correctes, i més sentit comú, valentia i pedagogia. Si els dirigents tracten infantilment els dirigits, no ens estranyi que aquests reaccionin com a nens. Si els representants tracten de manera madura als representats, ens podem assemblar més a d’altres democràcies més consolidades. (A Suïssa també tenen el seu partit xenòfob, és cert, però de moment, el missatge que dona el seu govern és : que vinguin els que podem assumir. Tenen drets econòmics i socials força considerables, però se’ls exigeix els seus deures, el primer, integrar-se en la societat que els acull. Les coses clares. I sembla que els funciona.)

Rosa Gispert
Rosa Gispert
05.07.2018  ·  22:29

Dons si, són feixistes i de moment els funciona per que realment sembla que tenen impunitat. A veure si el departament d’interior hi posa mesures i no els deixa actuar, per que si hem de confiar en la justícia espanyola ja podem esperar-nos asseguts!.

Pepi Borrego
Pepi Borrego
05.07.2018  ·  22:30

El feixisme torna i al Parlament n’hi han 36. Com a qualsevol pais, nosaltres en tenim també. Gràcies, sobre tot, al borbó estan que se salen.

Roser Giner
Roser Giner
05.07.2018  ·  22:37

Ja fa uns anys que el feixisme ens ataca de totes les maneres possibles. I ens diuen que hem d’eixamplar, que els hem de convèncer, que els hem d’explicar bé el projecte de fer la República ….. No, no, a aquests feixistes no se’ls convenç. No escolten i són violents.
Els he vist actuar, i els he patit. Impunement.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
05.07.2018  ·  22:51

Sí. Són els feixistes. Però amb la complicitat dels policies i els jutges espanyols. La simpatia dels mitjans de comunicació espanyols i els mitjnas de comunicació espanyolistes catalans. I esperonats per Ciutadans i el PP per intentar aconseguir que representin la fractura social.

Un motiu més per fer efectiva ben ràpid la república. Mentre siguem una colonia espanyola, abocaran tot el poder de l’estat en fomentar el feixisme.

Josep Usó
Josep Usó
05.07.2018  ·  22:56

Els feixistes, sempre violents i ignorants, només actuen quan disposen d’una certa impunitat. I sempre hi ha poderosos als quals els venen bé, per a mantenir un ordre que els permeta continuar amb els seus tripijocs (que ells solen anomenar negocis). Sembla que ara, a als poderosos que fan i desfan a Europa ja els va bé, que tornen a eixir. D’Espanya mai han marxat. Al País Valencià en sabem massa, d’això. I sempre emparats per un poder dictatorial que mai s’ha mogut del lloc. Ara, els poderosos estan furiosos, perquè veuen que perden la partida irremeiablement i no volen admetre-ho. Per acabar amb ells, cal acció policial decidida, procurar no deixar-se intimidar (no sempre és fàcil perquè sistemàticament ataquen només quan la seua superioritat és absoluta) i deixar al descobert la seua sistemàtica i còsmica ignorància i incultura. Son així i es comporten com ho fan perquè no serveixen per a res més.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
06.07.2018  ·  00:40

Sense comentaris. Ja els heu fet tots vosaltres.

Miquelina Riera
Miquelina Riera
06.07.2018  ·  01:48

Magnífic! Al Parlament, avui, n’hem vist la manera d’esperonar al feixistes per part de Cs. Què va dir en Cañas? Us munterem un Ulster. Perquè són feixistes vom els q actuen de nit i amb la cara tapada

Lluís Paloma
Lluís Paloma
06.07.2018  ·  01:48

I el feixisme no és política com s’entén des de les democràcies: és dur al terreny de la política el que no són sinó associacions de psicòpates per a fer el mal de manera eficaç. I així com el NSDAP tenia com a programa “polític” l’assassinat de milions de persones, tots aquests grups no pensen sinó en sortir a pegar (i potser matar) gent. Fins i tot els que són al nostre Parlament no tenen cap altre objectiu que destruir tota una societat. De manera que el que els demòcrates ens hem de proposar des d’ara mateix és portar-los a la presó. Autodefensar-nos. Estem a 1929, 1933 no ha d’arribar per res del món.

Joan Guasch
Joan Guasch
06.07.2018  ·  01:49

Potser no podem parlar de fractura social, però jo si que veig dues Catalunyes més o menys diferenciades. Una la que treballa, participa, s’associa i, des d’àmbits molt diversos, procura moure’s per aconseguir una societat millor. L’altra, la que un bon amic defineix de fa temps com els de “quemedenquenotengo”, que coneixen tots els drets, però no les obligacions de viure en societat. Uns sectors socials en els quals partits com Ciudadanos han trobat el nínxol de vot preferent i per això munten constantment els numerets que munten, per exemple al Parlament, que volen convertir en un plató de Sálvame, perquè és el que més s’adiu al perfil que els vota. I per això no condemnen mai els atacs dels grups feixistes al les persones que reivindiquen l’alliberament dels presos polítics o la independència de Catalunya. I per això el discurs del rei va servir per a la institucionalització del “a por ellos”. I per això els Jocs del Mediterrani han estat un fiasco. I tantes coses, perquè davant de la Catalunya que s’organitza i treballa i participa i es mou hi ha una altra Catalunya que és incapaç de construïr res i, és clar, la impotència els fa usar l’únic que si que dominen: la violència i la intimidació de l’adversari.

Joan Palet
Joan Palet
06.07.2018  ·  01:49

El fascio és realment un empobriment de la societat. No has de pensar. Algú et diu el que has de fer, dir i pensar. Tot és més fàcil que haver de organitzar la teva vida per tu mateix. I fins i tot gent preparada (teoricament) en són seguidors.
S’han de fer unes societats més educades en el respecte a un mateix.

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
06.07.2018  ·  08:00

Sí i no. La fractura existeix (sense afectar ultra mesura la convivència, de moment), el que passa és que l’espanyolisme sempre ha tingut en l’estat el seu màxim valedor, el seu principal “defensor”, i per tant l’ultradreta civil activa mai ha necessitat ser gaire nombrosa, si més no mentre l’estat ha tingut prou controlada la situació amb els seus propis mecanismes i aparells (i el que va passar als anys 30 tampoc és cap desmentit: només quan l’estat (el govern i el règim) va aparèixer com un enemic la Falange i altres agrupacions feixistes van créixer exponencialment, essent l’esclat de la guerra civil tant efecte com revulsiu d’aquesta mateixa mobilització).

Ara mateix, la majoria de l’espanyolisme bel.ligerant (l’ultradreta mateixa o aquells simpatitzants amb ella) està expectant, a l’espera de que l’estat faci la feina. Mentre aquest no demostri una feblesa excessiva, hi confiarà i no s’expressarà de manera descarada i relativament massiva.

Albert Miret
Albert Miret
06.07.2018  ·  08:10

Un Estat que no em defensa sinó que atia l’estupidesa i la violència de grups de descerebrats, no pot ser el meu estat ni el de ningú amb dos dits de front. Espanya ja fa anys que no ho és el meu estat, però que això també es permeti a Catalunya, em sembla un molt mal principi per al nou país que tots volem. Aquesta gent són l’escòria social, i és evident que no poden conviure amb els altres en una societat desenvolupada perquè són violents i no pensen, només obeeixen i, també cal dir-ho, cobren. I és per aquí on la policia té l’obligació d’investigar i actuar i els Jutges d’engarjolar als que els ho paguen, perquè són els autèntics criminals. Al cap i a la fi, per desgràcia, en països com aquest, comprar gent disposada a fer la barbaritat que et doni la gana és tràgicament fàcil, perquè són gent sense res al cap excepte amb els estímuls bàsics de les bèsties, que qualsevol pot conduir cap allà on vulgui. I és en aquestes investigacions on la policia trobarà no tan sols persones, sinó partits polítics sencers infiltrats en Parlaments que pretenen ser democràtics mentre atien des de dins el feixisme més atroç.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
06.07.2018  ·  08:21

Així varen començar els camises “azules” joseantonians, així també els camises “pardas” hitlerians i també els camises negres mussolinians. Ho aturarem?

Pep Agulló
Pep Agulló
06.07.2018  ·  08:55

LES RATES DE LLEDONERS…
Heilbronn, Kavala, Lledoners… Els fets podien ser en qualsevol lloc d’Europa, però una diferència, aquí podria molt ben ser que de nit vagin de carrer i de dia uniformats. El que és clar és que és el front civil de les forces d’ocupació. El feixisme està incrustat en les institucions de l’Estat d’un règim neofranquista. Únicament que per bastir un relat de confrontació civil necessiten disfressar els quatre fatxes de “ciutadania dissident”, quan en realitat són les esquadres de la falange. Certament haurem de “desinfectar” Catalunya.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
06.07.2018  ·  09:22

No es poden aplicar els valors democràtics a qui no ho és. Sembla una paradoxa, però és el més pur sentit comù. Defensar-nos d’aquesta gent és de lògica i necessari, a part d’urgent. Com molt be ens avisa en Ramon Vilardell, només veiem la punta de l’iceberg, no ens enganyem.
Sí, l’educaciò és l’eina. D’acord. Desde P3. Però per el que és urgent, ja arriva tard. Tallar el finançament, bàsic, però difícil i lent. Acabar amb segons quines pràctiques i discursos parlamentaris, (no cal dir de qui), amb un reglament de codi étic, sota risc d’inhabilitaciò, per exemple, qüestiò de salut mental. Esbrinar quina covertura tenen aquests grups violents, dins la policía (no la nacional o la gc, que ja sabem, la nostra policía) i depurar-la, per seguretat. Actuar legalment sobre agressors, si el codi penal espanyol/autonòmic no ho permet, buscar alternatives jurídiques, si cal en l’ambit municipal o com es pugui, no per empresonar, que les penes son curtes, sino per obligar a residir a 500km de la víctima, per exemple…
Per que el poble pacífic i democràtic ens sentim protegits, tan sols.
Comparteixo tots els comentaris anteriors, companys. I en certa manera, discrepo de l’editorial en el sentit que sembla voler equiparar el que tenim al nostre país amb un fenòmen feixista o populista extés arreu d’Europa, més o menys minoritari segons el país. No aqui patim Espanya i de fenòmen minoritari res (eleccions 21D?), aqui tenim diferents graus de feixisme, si es vol, però de minoritari res. Molts poden ser recuperables per una societat democràtica? Pot ser, veurem, però alerta. Torno a l’avís d’en Ramon Vilardell…

Josep Salart
Josep Salart
06.07.2018  ·  09:44

Crec que després de festejar tant la marxa d’allò del 155, el nostre ministre de l’interio ha de donar unes instruccions tant clares, prioritàries i contundents als mossos vers aquest problema, que al carrer ja s’hauría de notar.

No es veu rés ni es nota rés en aquest sentit. Sembla que hem quedat completament endollats perla vena a un dipòsit de valium..

Joan Inglada
Joan Inglada
06.07.2018  ·  10:14

Ja fa mesos que ho comento a casa i avui queda reflectit al tercer punt del paràgraf penúltim d’aquesta editorial: “I al parlament hi ha violents de guant blanc que els esperonen, que duen a l’hemicicle formes i maneres d’actuar que no s’havien vist mai.”

El que cal és que els parlamentaris demòcrates aprenguin a manifestar el rebuig a les seves provocacions amb arguments contundentment democràtics i pedagògics, i lamentablement, massa vegades, els agafen desprevinguts i les respostes són pobres i erràtiques.

Som-hi! Ens en sortirem!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
06.07.2018  ·  10:16

No som una societat dividida, som un poble fustigat, per part dels representants d’un estat que, segons diu, tant ens estima, siguin reis, polítics, militars i policies o siguin incontrolats tolerats i/o promoguts pels anteriors. Aquests s’acabaran quan aquells facin la seva feina.

Ramon Sans
Ramon Sans
06.07.2018  ·  10:24

Lamento tener que decirlo , los movimientos independentistas NO DEFIENDEN A SUS PROPIAS VÍCTIMAS CON LA INTENSIDAD REQUERIDA , ni en el tiempo ni en la intensidad , víctimas catalanas que se remontan al franquismo y TRANSICIÓN .

Mientras los UNIONISTAS cuando les interesa se apropian e victimas de OTROS , cambian el RELATO (la primera víctima de ETA fue MELITON MANZANAS( acusado de torturador , agresor sexual colaborador con la gestapo … Y SE CAMBIÓ POR una víctima del DRILL una niña)… para cambiar el relato , desprecian las víctimas del 11M HASTA ACOSAR A LA PRESIDENTA DESU ORGANIZACIÓN si no les sirve el RELATO …

Siguiendo la linea FRANQUISTA de conmemorar “sus caidos ” con celebraciones anuales , subvenciones , monumentos y …. PUBLICIDAD PARA ACUSAR A LOS OPONENTES POLITICOS DE SER TERRORISTAS CON EL APOYO DE SUS ASOCIACIONES DE VÍCTIMAS ….Y NEGANDO LA EXISTENCIA DE OTRAS VICTIMAS ( torturados, asesinados por el estado, asesinados por sus jueces franquistas , detenciones y denuncias arbitrarias o desaparecidos en las cunetas… ) no sigo .

CUENTO ESTO POR QUE LOS UNIONISTAS MANTIENEN UN DISCURSO COHERENTE , CON MEDIOS SOBRE LAS VICTIMAS DE LA VIOLENCIA POLÍTICA SOBRE LOS SUYOS Y LOS DE OTROS … Y EL INDEPENDENTISMO NO TIENE NI RELATO , NI ESTRUCTURA , NI PREOCUPACIÓN EN SU REIVINDICACION HISTÓRICA DE FORMA ORGANIZADA DESDE LOS PARTIDOS E INSTITUCIONES .

POR SUERTE LA SOCIEDAD CIVIL , LA SOLIDARIDAD SUPLEN ESAS CARENCIAS EN PARTE pero los partidos tendrían que tener LIBERADOS PARA ATENDER EL TEMA DE LA VIOLENCIA POLÍTICA QUE HEMOS SUFRIDO HISTORICAMENTE LOS CATALANES , E INTEGRARLO EN SU RELATO QUE SOMOS UNA NACIÓN … BASE EL SER UNA NACIÓN PARA APLICAR EL DERECHO INTERNACIONAL .

gracias por el artículo por hacer visible y explicar esa violencia UNIONISTA

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
06.07.2018  ·  10:31

Malauradament el feixisme, l’autoritarisme, la ultradreta, l’absolutisme.. sempre han propiciat desastroses ruptures socials.
No hi hauria hagut Segona Guerra mundial sense els nazis ni Mussolini.
Catalunya va quedar dividida després del cop absolutista del 1714 i després de Franco.

Trobo, doncs, massa simplista aquest editorial.. Només ho puc entendre forçant la realitat tot dient que els feixistes d’avui no tenen res a veure amb els de Castella de Felipe V.

La realitat és que hi ha gran divisió entre catalans i castellanoespanyols des que ens van suprimir la Legalitat Catalana i les nostres Constitucions.
Negar aquesta realitat és negar l’origen de l’esclavatge de la nostra Pàtria.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
06.07.2018  ·  11:28

Totalment d’acord amb Ramon Sans.
L’espanyolisme excloent (ens exclou i divideix com catalans) té un RELAT molt ben travat i amb una molt sòlida aparença.
El nostre relat sobre els drets nacionals és pobre i malaltís. Com d’escola de primària i mal argumentat.
Sense un relat català convençut, Borrell i Soraya ens fan un innecessari doble o triple mal.. I ells, els “del reino” ho saben perfectament.

jordi Rovira
jordi Rovira
06.07.2018  ·  11:32

Efectivament són feixistes; i jo vull participar en un moviment antifeixista ampli, modern, capaç de mostrar la incompetència, inutilitat i insolvència d’una mirada que no té poder davant els reptes de futur que enfrontem. Una mirada que no només es espanyola, sinó que s’estén per tots aquells que atien la nostàlgia del que ja és passat i no pot tornar.

Víctor Gonçal
Víctor Gonçal
06.07.2018  ·  12:24

Ramon Sans, molt interessant la seva reflexió i en especial els seus dos darrers paràgrafs. Més que una carència de relat arrelat en les injustícies i víctimes històriques de l’independentisme, crec que l’oblit i trencament amb tota referència històrica ha estat plenament intencionat per bastir un procés que tallés o estronqués les reivindicacions nacionals i identitàries de l’independentisme anterior als darrers anys, amb la idea que així es podria atraure tots aquells que no se sentin interpel·lats per aquesta història. Un relat rupturista amb l’independentisme clàssic, certament injust amb tants represaliats, torturats, empresonats i assassinats, que s’ha dissenyat a partir d’aquesta idea de desnacionalització que ja va iniciar Carod-Rovira amb la seva ‘pluja fina’ i que després ha acabat explicitant Junqueras, portant-la a l’extrem d’alertar els catalans sobre el perill del ‘nacionalisme excloent’ que aquí mai ningú ha practicat (però sí patit) i que, no cal dir-ho, per a ell ara vindria a ser qualsevol forma de nacionalisme o reivindicació de la identitat catalana.
Tant és així que fins i tot alguns partits històrics han optat per silenciar la pròpia història ometent tota referència als seus líders anteriors al 2003 durant la transició, alguns dels quals van lluitar per la república o van ser represaliats pel franquisme. Prescindir de la història silenciant el patiment i sacrifici de tantes generacions de catalans per càlcul possibilista de ben segur que deu ser la base per a construir un país més just.

Si em permet un prec, li demanaria que eviti escriure en majúscules, encara més canviant constantment de tipografia, donat que no facilita, sinó que dificulta la lectura.

Josep Albà
Josep Albà
06.07.2018  ·  13:09

El terrorista que va agredir un ciutadà pacífic a Lledoners és evidentment un feixista. I són feixistes els que m’escridassen i m’insulten pel carrer, a mi i a molts com jo, pel fet de portar un llaç groc.

Però no n’hi ha prou dient que aquests terroristes o aspirants a terrorista són uns feixistes. Els polítics que els donen suport són més feixistes que ells: són els que els animen a actuar com uns feixistes. I tenen noms i sigles, però ningú s’atreveix a dir-ho clarament.

Resulta massa fort, o és políticament incorrecte dir feixista a qualsevol que estigui d’acord amb mantenir persones pacífiques a la presó pel fet de defensar uns ideals concrets? No és feixisme obligar a exiliar-se a persones honrades pel fet de decidir que els ciutadans tenim dret a expressar-nos democràtica i pacíficament a través del vot? No són feixistes els qui defensen l’ús de la violència per les forces policials contra persones indefenses, pacífiques i que únicament exercien un dret fonamental? No és una pràctica estrictament feixista destituir un Govern i un Parlament democràticament elegits suprimir-ne les competències? No és una pràctica estrictament feixista decidir qui pot i q

Josep Albà
Josep Albà
06.07.2018  ·  13:23

PERDONEU LA INTERRUPCIÓ.
qui pot i qui no pot ser investit President i qui pot o qui no pot ser Conseller, prescindint olímpicament del que hagin votat els ciutadans?

Tot això, i moltes més coses que practiquen cada dia, com la ocultació d’informació, la censura, la mentida sistemàtica, la criminalització de l’independentisme i el simple fet de considerar inamovible la seva puta unidad de España són feixisme de manual. De manual.

Doncs diguem-ho clar, tots, d’una punyetera vegada.

PP, PSOE (incloent la sucursal catalana) i Ciudadanos són PARTITS FEIXISTES.

ELLS SÓN ELS FEIXISTES.

eva salas
eva salas
06.07.2018  ·  14:09

Però si ells no fan política, sinó violència, sr. Partal (dic pel que escriu al final del primer paràgraf); i per això sí cal ser “valent” segons els seus paràmetres mentals justificatoris.

M’alegra que no hagi deixat d’escriure, Víctor Gonçal. Alguns sí apreciem la discrepància.

En aquests debats només en una sola persona, que també discrepa, intueixo intencions que m’inquieten. Però en qualaevol cas trobo que som grandets per a poder discernir i formar-nos criteri. Cuide’m i respectem la discrepància com a bé comú i com a part consustancial del que som. Més que res perquè voler aixafar-la és voler aixafar el que som.
Discrepar no vol dir necessàriament egolatria.

Salut!

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
06.07.2018  ·  14:32

Per saber on som només cal escoltar les cançons de la Trinca, que són de rabiosa actualitat. Les recomano. Existeix una que parla dels ” faxistes” i un altra de l’article 26. L’article 26 diu que poden passar-se pels daixonses totes les lleis del país, també parla del califa.
Bé, dons el faixistes són els mateixos, el 155 es una realitat indefugible, i el franquisme és una realitat generalitzada. Per sort la llibertat és a la vora. Continuem treballant!

Oriol Ribera
Oriol Ribera
06.07.2018  ·  17:28

Tot el que esta passan , cal agrair.ho als avaladors del 155 també al PSC,ara ens volen fer creure que amb ells al poder les coses canviaran.no em feu riure
Llibertat,i Republica
🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻adeu 👑🇪🇸

eva salas
eva salas
06.07.2018  ·  17:57

Molt d’acord amb els comentaris de Josep Albà, Víctor Gonçal, Ramon Sans, Ramon Vilardell i altres.

Quan els nostres polítics ho denunciaran fermament? En són còmplices si no. Cal exigir-ho!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
06.07.2018  ·  18:14

M’ha encantat l’article. Gràcies Vicent per posar llum al fenomen.

Albert Martín
Albert Martín
06.07.2018  ·  19:25

No podem dir que tot els unionistes són d’extrema dreta però, sí que podem afirmar que tots els d’extrema dreta són unionistes. Per què serà? Els ho hauríem de preguntar als nostres conciutadans del PP, del PSOE i dels morruts.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
06.07.2018  ·  20:07

Completament d’acord amb Joan Guasch. Aquest catalans que anomena damequenotengo són el clientelisme de la dreta i l’extema dreta (PP i Cs) i també del PSOE. No han volgut mai ser catalans. Odien la nostra cultura i la manera de fer d’aquí i per això han de buscar la seva identitat en la imatge que donen els violents, precisament, de rebuig a tot el que sigui o sembli català.

Més notícies

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €