No es pot jugar amb la gent com ho fa aquest govern

  • Filtrar un pla de treball sobre com serà la reobertura és afegir encara més confusió a una societat terriblement angoixada

Vicent Partal
17.11.2020 - 21:50
Actualització: 18.11.2020 - 07:39
VilaWeb

És evident que la societat viu amb una enorme angoixa tot allò que té a veure amb la pandèmia. Per la por d’emmalaltir, però, cada vegada més, també, per la catàstrofe social en què es va convertint amb el pas dels mesos. Ens trobem així del març ençà i el neguit material de la gent creix de dia en dia. Perquè no té res assegurat, veu tot d’amenaces i no entén de què depèn que arriben o no. No solament restriccions tan importants com les de la mobilitat, que esgoten molt després de tants mesos. També veu tot d’amenaces econòmiques, cada vegada més preocupants. Famílies, treballadors assalariats, autònoms i empresaris de tota mena i mida restem tots sotmesos avui a una incertesa que no havíem pensat mai que podríem arribar a viure.

La crisi és monumental. I en aquest context tan greu i tan dur per a tots cal ser molt conscients que la comunicació que en fan els governs, tant de la crisi com de les mesures que prenen o prendran, és determinant. Té una gran importància fins i tot psicològicament. Per això el reguitzell d’equivocacions greus que comet en aquest terreny el govern de Catalunya, i avui parle concretament d’aquest, és francament preocupant.

Ahir, precisament, vam viure’n un altre lamentable episodi. A primera hora del matí una emissora de ràdio va començar a difondre allò que es definia com el pla de la reobertura, enmig de la sorpresa de tothom. Sorpresa derivada del fet que hores abans hom havia demanat a la consellera Vergés si hi havia cap previsió de canvis sobre els espectacles culturals o sobre tornar a obrir equipaments esportius i havia dit que no. Per la ràdio, en canvi, el govern filtrava un pla que ho tenia com un dels seus punts. I per si no hi havia prou confusió, poc després es reunia l’executiu, com cada dimarts, sense tenir aquest pla sobre la taula i se’ns oferia l’espectacle de veure la portaveu, la consellera Budó, com navegava a l’hora de respondre a les preguntes dels periodistes, segurament perquè, tot i ser la portaveu, no sabia ni què dir de tot plegat. Tan greu va ser la cosa que després, fins i tot el sots-director general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, l’home responsable de coordinar l’elaboració i implantació dels plans d’emergència de protecció civil, i per tant de les mesures anticovid, expressava públicament la decepció per aquest comportament. Va fer un missatge a Twitter, especialment sensat, en què deia això sobre aquest desori: “És una falta de respecte total als tècnics i la feina que fem des de fa mesos amb la covid, als ciutadans que mereixen tenir certeses i no rumors, a les activitats econòmiques afectades per aquesta enorme crisi i a les institucions que ens representen.” Impossible dir-ho millor.

L’expressió “certeses i no rumors” em sembla en aquest moment especialment interessant. Sobretot per a aquells que es troben limitada la capacitat de treballar i de guanyar-se la vida: no s’hi val ni que s’assabenten la nit abans que els fan tancar, com els va passar fa setmanes, ni que ara els diguen que podran obrir i resulte que no és sinó un rumor sense confirmació oficial.

El govern no té una política comunicativa a l’altura de la gravetat d’aquesta crisi, no es pot jugar d’aquesta manera amb la gent. És cert que s’ha quedat sense president en un moment especialment difícil, gràcies a l’espanyolisme, que amb l’obsessió contra el procés d’independència no mira pèl a l’hora de fer mal. I és veritat també que la malaltia del doctor Argimon va tallar inoportunament un moment en què semblava que finalment algú manava. Són dos colps seguits que qualsevol govern notaria, això és cert. Però no justifica el descontrol actual.

La filtració als mitjans d’un pretès document de treball, d’un document que, per tant, hem d’entendre que no és cap pla definitiu, només pot respondre a tres raons, cadascuna més preocupant que l’anterior. Pot ser que la publicitat del pla siga una manera d’imposar fets consumats d’algú contra algú –si és que hi ha discussió interna. Pot ser que siga un globus sonda per a veure com reacciona la gent a les mesures proposades. O pot ser que responga a una intenció propagandística a curt termini, fins i tot per a tapar notícies incòmodes d’hores abans. A mi no se m’acut cap més explicació i totes tres em semblen prou lamentables. Perquè la primera significaria que no hi ha direcció, la segona seria una falta de respecte intolerable a la gent que pateix i la tercera implicaria una gravíssima frivolitat, una manca de consciència d’una dimensió simplement inconcebible sobre tot això que passa al carrer i sobre l’angoixa de la gent.

 

PS1. Ahir la presidenta del congrés dels diputats espanyols va expulsar de la tribuna d’oradors el diputat de la CUP Albert Botran i el diputat del BNG Néstor Rego, perquè s’havien expressat, respectivament, en català i en gallec. I va cridar l’atenció a Gabriel Rufián perquè també havia fet una part de la seua intervenció en català. Si l’actitud de Botran i Rego la mantinguessen cada dia els diputats que tenen una llengua altra que l’espanyol, algunes coses, sens dubte, haurien de canviar.

PS2. Malgrat tota la maror i tot el desànim imperant, el sondatge anual de l’ICPS publicat ahir diu que en cas de referèndum d’independència el sí guanyaria amb el 57% dels vots. Ens ho hauríem de fer mirar, això del pessimisme. Ah, i en referència a l’editorial d’ahir, hi he trobat una dada, en aquesta enquesta: quan es demana per quin motiu hom és independentista, la primera resposta ja és ‘rebuig a pertànyer a Espanya, sentiment d’incomprensió’ amb el 21,7% de les respostes.

PS3. Per una altra banda, aquest mateix sondatge confirma les dades reiterades de fa anys del Baròmetre CEO, que indiquen que VilaWeb és el diari digital més llegit del país. Gràcies de fer-ho possible.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
17.11.2020  ·  21:59

Aquell que es va autoanomenar “govern eficaç” està demostrant un nivell d’incompetència que és preocupant. Estan sota la pressió de l’espanyolisme més tronat; però això ja ho sabien (o encara hi ha més motius per la preocupació). Ja ho explicava Andreu Barnils el diumenge. La incompetència dels altres, no ens he fer oblidar la pròpia. De tota manera, sóc optimista.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
17.11.2020  ·  22:14

Felicitats Vilaweb per ser el diari més llegit, cosa que implica que feu la feina de periodistes ben feta. Pel que fa a les filtracions del pla de treball de protecció civil cal dir que trobo molt a faltar al M H President Quim Torra perquè ell era una persona molt honrada i honorable.

Francesc Xavier Gómez
Francesc Xavier Gómez
17.11.2020  ·  22:25

No hi ha direcció, i hi ha manca de respecte i frivolitat. És lamentable l’actuació del desgovern de Catalunya. No és una errada. Es el Desgovern de Catalunya.
Tip de JxC. Tip d’ERC. Tip de tanta mediocritat partidista i ximple. Tip de sentir-me ridícul després d’haver participat en manifestacions, d’haver contribuït a la defensa de presos i exiliats, per després trobar-me amb una colla de capsigranys gestionant les institucions del país.
Tip.
I desesperançat. Perquè aquesta mediocritat i barroeria és consubstancial a la classe dirigent d’aquest país nostre. Perquè aquests carallots de partit juguen amb la gent que els hem fet confiança.
I això és, senzillament, mesquí.

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
17.11.2020  ·  22:33

“És cert que s’ha quedat sense president en un moment especialment difícil, gràcies a l’espanyolisme” -diu el sr. Partal; i jo hi afegeixo:- i a la vergonyosa actuació dels partits que se suposa que són els nostres, amb especial esment a ERC (que ja porta liquidats un munt de presidents!!) i a l’actitud figatova d’uns parlamentaris i una part del govern (de Junts) que no s’han revoltat contra el cretinisme.
Fer fora Torra ha donat uns resultats espectaculars, oi, Aragonès i Cia?
Aneu a…

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
17.11.2020  ·  22:35

Aquest govern hauria de dimitir en bloc. Des de que van fer fòra el MHP Quim Torra han perdut tota credibilitat i estan demostrant una incompetència més que preocupant.

Josep Gualló
Josep Gualló
17.11.2020  ·  22:39

PERQUÈ ENS DEIXES AMB ELCOITUS INTERRUPTUS VICENT

Ens expliques el gran desastre que és en tots sentits l’actual govern de la Generalitat. Però no dius en mans de qui està tant el govern com el parlament. Calles que els mals tractes que rebem de Madrid és perquè governen uns dèspotes avalats per ERC.

En els propers editorials tornaràs a mentir emprant el mot “Independentistes” parlant de partits unionistes autonomistes. Fins quan penses seguir sembrant el dubte entre els indecisos i propiciant que votin unionisme pensant-se que voten independentisme?

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
17.11.2020  ·  22:44

Estas palabras están dirigidas a ti Rufián que ayer echaste la máscara y nos amenazaste:

“La campaña del 14-F será la más sucia de la historia”

Nos amenazaste porque queremos conseguir la Libertad que nos pertenece de la opresión de tu sucia España criminal.

Tu que como tus amos de España no tienes nada para dar, tu que solo quieres el poder, que en la pocilga en la cual has crecido te han inseñado arrancar con todos los medios de la suciedad mental.

Tu, sucio chulo ignorante y prepotente que eres solo un delincuente y todo te vale para imponer tu repugnante miseria mental al Pueblo Noble de Catalunya, cansado de las acciones de violencia de los sucios fascistas como tu.

Es tu morro rabioso que te delata, tu desfachatez y falta de todo principio moral, tu ser un inútil y no saber hacer nada de útil para la sociedad…

Te conocemos Rufián… Hay muchas bestias sedientas de sangre como tu en tu basura España putrefacta.

Nos amenazas que “La campaña del 14-F será la más sucia de la historia”

Echar la suciedad encima de la vida de personas inocentes es lo único que sabes hacer… Lo único que has aprendido en tu casa de delincuentes.

Tu, igual que tu chusma españolista, solo el crimen tenéis para imponeros en la sociedad y en la vida.

Visca Catalunya Lliure…!!!

jordi Rovira
jordi Rovira
17.11.2020  ·  23:06

Cal que el diari digital més llegit de Catalunya, posi la veu i l’ofici del periodisme responsable a plantejar les possibles causes que poden afectar aquest desencert en la política de comunicació del govern. Certament costa molt fer feina. Costa massa. Portem masses anys de peixos i coves. No deu ser doncs qüestió de partit; sinó de què entenem per governar. Ni art, ni ciència; només improvisació i sortir del pas.
Amb tot, sembla un tant partidari l’opinar d’alguns que quan jutgen al govern de dos, només es recorden d’un. Partidari i reiterat. Obsedit i encegat. Emprenyat i poc útil. Maniàtic e irresponsable…
I sobretot avisat!

Mercè Saló
Mercè Saló
17.11.2020  ·  23:16

Jo afegiria que mentre va gestionar la crisi sanitària l’honorable senyor Torra ho va fer molt bé. I sense ell sembla un caos impressionant.
Sembla mentida el comportament d’alguns membres del govern. Estem tontos O què?
A expenses de semblar una carca em ve la imatge aquella dels evangelis de Jesús entrant al temple a cop de xurriaca. A mi me’n donen ganes

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
17.11.2020  ·  23:28

Cada cop és més clara la importància que tenia el MHP Torra, no únicament per mantenir la confrontació política i democràtica amb l’estat espanyol, sinó també per l’efiicàcia i claredat de la gestió contra la pandèmia, per citar només l’aspecte més important i rellevant ara mateix de la gestió de govern. Fent fora l’home que no es basava en la fita del “govern eficaç” sinó que segons molts el torpedinava, resulta que el famós govern eficaç ha deixat de ser-ho! Ha passat a ser un desastre. Conclusió: oblidem-nos de l’eficàcia i tinguem les idées clares per atacar els fons i l’arrel dels problemes. L’eficàcia per ella mateixa acaba sent ineficaç, acaba no servint de res! Seguim tenint els presos a la presó i els milers de encausats acusats, i no sabem gestionar la pandèmia. Aprendrem la lliçó d’una vegada??

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
18.11.2020  ·  00:37

Em donaria una gran alegria que això de parlar en català, ho fessin el dia que han de votar la aprovació dels pressupostos i si expulsessin al orador marxessin tots deixant al PSOE sense pressupot. Malhauradament sembla que els els diputats catalans no estan per donar-nos alegries a nosaltres. La seva feina és donar alegries a Sánchez.

Antoni López
Antoni López
18.11.2020  ·  00:52

Quin govern?. Una panda d’aficionats que tenint,teòricament un mateix objectiu no poden posar-se d’acord, no es un govern de polítics o no tenen el mateix objectiu. Però, serveixen per alguna cosa més?

Lluís Paloma
Lluís Paloma
18.11.2020  ·  00:56

La pregunta és: qui mana allà dins? Crec que aquest detallet ens aclarirà molts dubtes. Sobretot a l’hora de votar el 14F.

PERE SIO
PERE SIO
18.11.2020  ·  01:09

A l’ERC afamada de poder li ha tocat gestionar l’os de la pandèmia i cada dia demostren que no tenen polítics ni dirigents, amb capacitat i preparació, per fer-li front.
Davant del conflicte d’interessos entre la sanitat i l’economia, opten per la solució còmoda de fer que siguin uns funcionaris (PROCICAT) qui les prenguin. I quan veuen l’incendi i les queixes que han generat, s’amaguen. Com ho demostra que la Consellera Vergés, en 40 dies, no ha tingut temps per parlar ni atendre les demandes dels sectors afectats. I ara, abans de prendre cap altra mesura, opten per filtrar els acords dels funcionaris a la premsa per avaluar les reaccions de la ciutadania.
Aragonés, per demostrar el seu poder va convocar, sense diners, una Bonolotto que, a part de no resoldre res, augmenta l’incendi.
I fa sortir a la portaveu d’ERC, Marta Vilalta a queixar-se que la Generalitat no té diners i a demanar a Pedro Sánchez que pagui les pèrdues econòmiques dels tancaments.
ERC cada dia es va ofegant en la seva pròpia incompetència.

Joaquim Campanyà
Joaquim Campanyà
18.11.2020  ·  01:20

El poble no és pessimista, el problema és que el Parlament no el representa, no és (prou) democràtic. Si tinguessim 135 circumscripcions electorals d’elecció directa la disfunció ciutadà/Parlament no existiria. El debat de com s’han d’escollir els parlamentaris s’ha de portar al carrer i al mitjans de comunicació. Els partits no el volen fer, Wilaweb si que el pot encetar.

Ferran Ribó
Ferran Ribó
18.11.2020  ·  05:00

Enhorabona Vicent i família de Vilaweb, les dades del CEO confirmen la feina d’un periodisme coherent i rígidament compromès amb la deontologia professional i l’ètica personal, que per cert contrasta amb els absurds comentaris que he llegit deu esgraons més amunt.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
18.11.2020  ·  05:49

Bon dia Vicent i resta de commatriotes:

1. Enhorabona per ésser el diari més llegit al Principat, i sembla que comença a fer forat per ací, perquè Las Probinsias de Balenzia, dia sí i a l’altre també, malparlen de VilaWeb.

2. Una petita nota pedagògica: Joan Baldoví, ahir en el seu discurs va dir més o menys “….no hi ha cap xiquet <>, galleg i basc que no sàpiga castellà”…i prou. No sé si capiu la profunditat de les absències….a veure si ho entenem: ” Ni França, ni Espanya, Països Valencians ! “……veieu com l’esforç que hem fet els no-principatins ha estat gegantí ?

Ei, que la majoria no vos sentiu valencians ?…

https://www.youtube.com/watch?v=dpwarFHWNSo

3. Ahir un tal Jordi Shaffiro o quelcom així…..que els “catalans” tiraren endavant tot sols i que els altres ja s’hi sumarien…em ric de certs supremacismes principatins…quan “els principatins front l’estat colonial no teniu la massa crítica per a destarotar-lo”…

4. A l’ERC actual conviuen dues ànimes que tendeixen a la divergència i que l’única cosa que les fa mantindre’s juntes és el Loctite amb el que estan collats a les poltrones.

El “Loctite” aquest podeu llegir tranquil·lament que és el “Principi de Peter”

https://ca.wikipedia.org/wiki/Principi_de_Peter

Josep Blesa (València)

Joan López
Joan López
18.11.2020  ·  06:52

Felicitats vilaweb,I com deia Laporta al loro que no estem tan mal,57%. Bè dit això no tenim president,al vice ja li venia grand el seu,ara en funcions un desastre. I erc una capsa de grills. 57% molts vots,molts…..pero independentistas,asi que pareu l’orella partits catalans,som independentistasssss,no autonomistes ni tampoc babaus.

Carme Perello
Carme Perello
18.11.2020  ·  07:01

El que està passant al govern de Catalunya, és només un punt i seguit a quan ERC, està al capdavant de Catalunuya, ó té en les seves mans poder prendre una decisió.
I ho fa moooolt malament, encara pitjor: és una gestió covarda i poc noble, ja que es miren el melic i no volen reconèxier que són peixos fora de l’aigua, govenrant.
Ho han sigut sempre, i aquesta sobèrbia, els porta a les cagades més severes pel nostre país.
I a sobre, estan “protegits” per medis de comunicació.
El problema, és que estan entossudits, i només veuen eleccións (em sona a Trump), i no volen veure més enllà……covardia???

Agustí Delgado
Agustí Delgado
18.11.2020  ·  07:11

Gràcies a tu, Vicent, pel teu extraordinari treball de periodista i analista.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
18.11.2020  ·  07:48

Es troba a faltar el MH Quim Torra.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
18.11.2020  ·  07:50

Acabarem plorant-ne amb tant de maquiavelisme?… els va anar de conya inhabilitant al MHP Torra qui és qui podia sustituir consellers nefastos i incompetents

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
18.11.2020  ·  08:05

Primerament Director enhorabona a vos, a l’equip VW i a nosaltres els subscriptors per les dades del baròmetre del CEO.
En quan al vostre PS1, tant de bo els nostres oradors ho fessin cada vegada, un cop per sessió fins que els tallessin el micro; de fet la minoria catalana no té cap força en el parlament espanyol i tant se val el que diguin doncs marxarà per l’aigüera.
I finalment jo, optimista ben informat, també dit pessimista que no veuré mai la independència, un bri d’esperança, voteu la Dama si es presenta per Junts, actualment el mandatari europeu més valorat és Frau Merkel, les dones poden ser dures i resolutives, curiosament jo vaig ser a Port Stanley pocs anys abans que The iron Lady Margaret Thatcher ordenés enfonsar el creuer G. Belgrano. Els vells com jo també recordaran la PM d’Israel Golda Meir, no diguem del valor de les dones Kurdes, les unitats protecció o “Women Protection Units”… etc. Amb això vull dir que donem-nos un bri d’esperança i pot ser tindrem la nostra Nicola F. Sturgeon que també du jaquetes molt elegants valguin o no 1000€. Salut.

Montserrat Vela
Montserrat Vela
18.11.2020  ·  08:27

El pitjor de la situació actual és que no sé si el 14F servirà per arreglar alguna cosa. Els errors es succeeixen sense que sembli que hi hagi aturador. No es normal que en una situació de repressió i al mateix temps castigats per una pandèmia la sortida dels polítics sigui la tirar-se els trastos pel cap els uns als altres i no crec que involucrar-se en el seu joc sigui una sortida pels ciutadans.

El problema es que vivim en un Estat que sistemàticament desatén les peticions del ciutadans, ja en poden ser quatre o un milió, tan li fa. De manera que d’una forma premeditada condueix a que l’única sortida sigui el de l’aritmètica parlamentaria, és a dir aquella que sorgeix del vot. Heus aquí el problema, com votar de forma que sigui possible castigar una mala gestió però al mateix temps en contra d’un Estat.

Crec sincerament que els partits independentistes abusen d’aquesta situació i acaben fent el joc a l’Estat pensant que uns ciutadans presoners d’aquest dilema no tindran altra sortida que seguir-los votant. Per això sempre poden deixar per demà empedre una bona gestió com resultat d’una bona entesa.

Albert Parés
Albert Parés
18.11.2020  ·  08:28

Totalment d’acord, però en aquest cas també cal fer una crítica als mitjans de comunicació (inclòs Vilaweb) per publicar el contingut d’aquest esborrany com si ja fos un document definitiu aprovat. En els titulars d’alguna notícia de Vilaweb ni tant sols s’esmentava que era un esborrany no aprovat i es donava com si fos una cosa definitiva.

josep ortinez
josep ortinez
18.11.2020  ·  08:31

Certament d’aquest gobern es salvava el MHP Quim Torra i poca cosa mes.

Albert Miret
Albert Miret
18.11.2020  ·  08:40

Això ja es veia venir. No és el mateix jugar a pilota al pati d’una escola, ni de dedicar-se en cos i ànima a fer la punyeta a un president, que governar un país. Des d’una Generalitat on tothom és bo i suficientment preparat per anar amb cotxe oficial i xofer, però ningú té ni la més remota idea del que és governar al seu poble -si és que és el seu-, només en poden sortir que xarlotades de baixa estofa. La majoria d’ells no han superat el treball de partit i les reunions abundants i improductives fins a fer arcades d’avorriment, en lloc d’aprendre a fer funcionar bé la societat que ha confiat en ells. Ah! I em descuidava del més important, com són les reverències i favors als seus amos de Madrid a canvi de res i només per por. Era d’esperar que ERc continues amb el seu pla de destruir l’independentisme català costés el que costés, perquè és el que van prometre a canvi de la seva immunitat. Esperem que aquestes eleccions serveixin per situar a cadascú allà on li toca.
Sr. Rufián: deixi de fer el ridícul al Parlament i a les televisions. La seva verborrea ja és patètica incús en el seu idioma.

Victor Serra
Victor Serra
18.11.2020  ·  08:49

ERC ha caigut a la trampa del PSOE. Li deixa gestionar els assumptes més complicats però sense facilitar-li els recursos necessaris. I ells en la seva ineptitud, hi posen voluntat però no se’n surten ni saben denunciar la situació.
El resultat final és el que persegueix el PSOE, desprestigi de l’independentisme ( no ens enganyem, el relat no perjudica només a ERC) com a un moviment capaç de gestionar millor.
Fa dies que ho dic, l’objectiu és fer fora l’independentisme del govern de la Generalitat. Els espanyols ho tenen clar. I si l’unionisme pot governar-la durant 4 anys, Catalunya serà com l’Andalusia de Susana Diaz. Oblideu-vos de centres de recerca d’excelència, de mitjans de comunicació líders, de projectes de futur . Res. 4 subvencions pels afins perquè callin i si vols fer alguna cosa seriosa hauràs d’anar a Madrid.
D’aquí a les eleccions veurem molt més joc brut.

Jaume Riu
Jaume Riu
18.11.2020  ·  09:08

La filtració als mitjans i la prohibició com a eina de govern, són dos indicadors magnífics del nivell d’incompetència.

josep soler
josep soler
18.11.2020  ·  09:13

Jo tinc un piano a casa, però no soc pianista.

Dur el mot esquerra en el logotip i dir que soc independentista, tampoc em fa ser un independentista d’esquerres.

Compte que ens està passant el mateix dels anys 80 amb el PSOE: quan en González va guanyar les eleccions encara ens creiem la cançó de les dues espanyes i que el franquisme es va acabar amb la mort del dictador.

Mica a mica, primer amb la LOAPA i el GAL; després amb l’OTAN, amb les privatitzacions, amb la corrupció, amb l’espoli fiscal secular, etc, etc… EL PSOE/PSC va deixar de ser d’esquerres per convertir-se tant de dretres com el PP. Però el gremi de periodistes va continuar dient-los “socialistes” i es va innovar en Espanya: es va crear per primera vegada “l’acte de fe” -la mentida- a l’hora d’anomenar un partit.

Sembla poc important però té un terrible conseqüència: el públic que es queda amb el relat curt dels titulars i s’ho creu., o sigui la majoria. Llavors una falsa esquerra fa de tap a un autèntic contra poder i els mitjans de comunicació del poder aconsegueixen posicionar la “gran mentida”. Això ens està passant ara amb ERC, hi ha una estratègia amb una gran inversió per aconseguir el mateix:
ACONSEGUIR QUE UN PARTIT AUTONOMISTES ACAPARI LA PARAULA “INDEPENDENTISTA”.
Per que això passi, a més a més dels periodistes pagats pel règim, es necessita també la col·laboració dels de bona fe.

Si ho logren, haurem perdut una batalla tàctica molt important.
El primer que fa el feixisme és violar el diccionari. Recorden que fins hi tot el partit de Hitler tenia les mateixes paraules en l’anagrama que el PSOE. També era “socialista” i “obrer” i “alemany”

Rosa Pérez
Rosa Pérez
18.11.2020  ·  09:15

El “sí indepe” del 57℅ de la població passa per votar ERC? Em sembla que vaig llegir que seria el partit més votat.

Uuuuuuuf!

Enhorabona, Sr Partal i equip!

Àngels Mas
Àngels Mas
18.11.2020  ·  09:18

Umberto Ciotti, no puc estar mes d’acord amb tu. Subscric tot el que dius, tot i que potser ho hagués dit en tó mes suau, pero el fons de la questió el veig igual que tú. En Rufian es un descarat.

Carles Farre
Carles Farre
18.11.2020  ·  09:20

No us queixeu, que ara per nadal, us obriran el corral, i desprès altre cop cap al cau, així de mica en mica, ja us i anireu acostumant, que es el que volen els directors del gran teatre de titelles d’Europa, les titelles de la generalitat, fan els que els hi manen des de Brussel·les via Madrid.

La por i l’angoixa, sempre han estat i continuaran sent una poderosa eina de control del ramat, mil maneres tenen de fomentar-la, depèn de vosaltres que faci efecte o no, i si hi afegim la col·laboració, desinteressada o no, dels mitjan de comunicació, l’amplificació es encara mes gran, no us heu de creure res del que es digui, per molt que us ho diguin els “experts”, sense haver-ho investigat pel vostre compte, i raonar-ho lluny de les influències dels mitjans de comunicació, i dels apòstols de la “cienciologia”…Tampoc pretenc que us creieu el que vaig a exposar a continuació, només que ho valoreu:

“ATENCIÓN A ESTA BOMBA, AGARRAROS BIEN A LA SILLA: EL SARS-COV2 (COVID-19) Y EL SARS-COV3 (SI HABÉIS LEÍDO BIEN) APARECEN EN UN ESTUDIO CIENTÍFICO PUBLICADO EN EL “JOURNAL OF CLINICAL MICROBIOLOGY”… ¡DE 2008!. ¿QUE MÁS PRUEBAS HACEN FALTA PARA QUE LA GENTE TERMINE DE DESPERTAR?

Enlace al estudio:
https://jcm.asm.org/content/46/5/1734

Enlace al estudio en PDF (descargarle):
https://jcm.asm.org/content/jcm/46/5/1734.full.pdf

¿Como es posible que en 2008 ya tuvieran secuenciado el SARS-CoV2 e incluso un virus que supuestamente a día de hoy aún no existe cómo es el SARS-CoV3 (que será la siguiente “pandemia” que tienen pensado fabricar), incluidas las secuencias de los cebadores de las pruebas PCR que en teoría sirven para poderlos detectar?

La respuesta es muy sencilla: TODO ESTABA PLANIFICADO DESDE HACE DÉCADAS COMO VENGO DENUNCIANDO DESDE HACE MUCHO TIEMPO ¡Y LO HAGO UNA VEZ MÁS!

Ho he posat tal qual m’ha arribat, descarregueu-vos el PDF, abans els “espietes” ho posin en coneixement del Sanedrín,

I ja en un altre context, tampoc pretenc que us ho crèieu, només que ho valoreu:

https://youtu.be/JKYWfGRsQ4A

Salut

JOAN PALET
JOAN PALET
18.11.2020  ·  09:21

Incompetencia, d’això se’n diu IMCOMPETÈNCIA.!!!
No trobeu a faltar al MH President TORRA?
El substitut no dóna la talla, així de clar

Joan Cuscó
Joan Cuscó
18.11.2020  ·  09:22

D’acord amb el comentari de Josep Gualló.

Crec que fora bò que et mulléssis més, Vicent.
A aquestes alçades no passa res.

J. Eduardo Polío
J. Eduardo Polío
18.11.2020  ·  09:26

President Torra, l’enyorem!!

Oriol Roig
Oriol Roig
18.11.2020  ·  09:31

El temps fins al 14F se’ls fara molt llarg als dos partits al govern: ERC i JxCat. El Principi de Peter al que fa referencia en Josep Blesa… A l’hora de votar, si voleu tocar-los els dallonses, hi ha opcions: CUP que han manat en algun ajuntament, pero tambe Pirates i Primaries. Esmolem ben be el vot, i fem saltar les enquestes!

Agnès Buscart
Agnès Buscart
18.11.2020  ·  09:34

Encara hi ha qui es pensa que la crisi té a veure amb la salut…
em sembla que són dos temes…
cuidem la salut, que cada persona es faci responsable de cuidar la seva salut.
I ara anem a la crisi…
no serà que les mascaretes fan la feina de tenir a la gent espantada davant de la caiguda social total?
Els virus han existit i existiran i les mascaretes cauran amb qualsevol argument.

Carles Lladó
Carles Lladó
18.11.2020  ·  09:37

Els que, en aquests moments tan difícils, es queixaven tant del govern del president Torra què en pensen ara del desgavell d’ERc i sense ell?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
18.11.2020  ·  10:07

Enhorabona VW pel reconeixement de ser el diari digital més llegit.
La vostra aposta per un periodisme honest fa que estigui subscrit. Vaig estar-ho també amb l’ARA i em vaig donar de baixa per la seva deriva autonomista via el seguiment i afalagament a la ERConvergent de mossèn Junqueras. Un diari ARA que mai va portar el llaç groc en portada, com si fa El Punt Avui, per tal de no ofendre als amos de madrid i així veure “d’eixamplar la base” autonomista que volia ERConvergent.

Ara bé no us dormiu, sigueu independentistes honestos, i mireu de millorar sempre.
De vegades he llegit algun subscriptor queixar-se de que parleu molt en general de temes delicats sense posar noms i cognoms.
Vull entendre que la vostra honestedat informativa és el que hi ha al darrera, que no voleu difamar sense proves sòlides. Altra cosa, certa por a reaccions histèriques dels esmentats, no seria bona.

Del tema del desgovern de la Generalitat sota la direcció d’en Pere Aragonès, dir que molts trobem a faltar al MHP Torra, un empresari honest al qual li van demanar fer política. No com altres que no sabrien viure sense el sou de polític, cas més descarat el del espanyolista Rufián.
Al respecte i parlant dels nomenaments encertats, hem de recordar que va ser el MHP Carles Puigdemont qui va demanar a Quim Torra que es posés al front, mèrit per tant pel nostre President a l’exili. També va ser el MHP Carles Puigdemont qui va donar suport a Laura Borràs. Bon ull certament.
Considero també un bon nomenament el del conseller Tremosa.

Quina diferència abismal amb els nomenaments sectaris de Junqueras.!!!

Algú dubte encara sobre no votar ERConvergent i deixar-la fora de joc el proper 14-F?
A més de JxCat del MHP Carles Puigdemont, ho prefereixo, hi haurà possiblement alternatives com Primàries Catalunya o Front Republicà que podran ajudar a marginar els junqueristes, fins que ERConvergent torni a ser ERCatalunya.

Pep Agulló
Pep Agulló
18.11.2020  ·  10:14

UN GOVERN INEFICAÇ, IRRESPONSABLE I SENSE SANG…

Aquest govern i qualsevol altre autonòmic, imagineu un govern unionista a la Generalitat.

Diem incompetent, ineficaç, i tant, però a banda de la crítica, les conseqüències que patim la ciutadania qui les paga. La nostra ràbia segur que no. Però en canvi aquest govern autonòmic, a banda de comunicar molt malament, de barrejar les picabaralles amb errors, tampoc té ràbia cap a l’espoli del país per part de l’Estat. Ni tan sols se sap defensar de no tenir la clau de la caixa, atacant… Ens maltracta i s’autohumilia perdent tota dignitat. Quan es nota l’absència d’enTorra.

Jo sempre he sigut més partidari de l’autogestió ciutadana que del plor i la crítica allà on no en pot rajar.

El biòleg D. Bueno ens assenyala la diferència entre resistir i persistir en termes de supervivència.
Resistir és útil però no ens permet avançar, com p. ex. la reacció davant la por que ens bloqueja el procesos reflexius i llavors es busca algú que et digui que hem de fer i si no l’encerta la culpa ja no és meva, és de l’altra. Persistir, en canvi, és un procés proactiu que estimula la cerca de solucions i això ens fa molt més capacitats per enfrontar-nos a les ineptituds dels qui manen proposant alternatives…

Per això quan sento tant la paraula incompetents penso, si que hi ha independentistes que encara volen reformar el govern autonòmic o pensen en un de nou el 14-F ?

Jo tiro pel dret, cal enterrar l’autonomia i anar a per un Estat, una República que ara més que mai es fa palesa la seva necessitat…

A tot això, em fa por que aquest desgast dels partits independentistes no passi factura en les eleccions i tot pensant amb el 50+1% no ens quedem en minoria.

LLIBERTAT I AMNISTIA!

David Badia
David Badia
18.11.2020  ·  10:17

Des de fa mesos hi ha una gran campanya dels mitjans de comunicació , tots el de España i la majoria de Catalunya ( Rac1, Catradio, TV3 etc ) en contra de ERC i JuntsxCat i del govern de la Generalitat, espero que Vilaweb no pugi al carro.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
18.11.2020  ·  10:51

Enhorabona, Vicent (i tot l’equip), per la consideració que obteniu i per fer de Vilaweb un diari de referència de la bona feina de periodista. Us ho mereixeu. I nosaltres com a lectors, també. Dit això, recordar que abans dèiem allò de que “la feina ben feta no té fronteres”. I vam aprendre que la mal feta, tampoc. Ara és més que evident. És una vergonya que els càlculs electorals, les previsions polítiques d’alguns, les ambicions de tots plegats pesin més que el respecte a la gent i al país. No ens mereixem això. Incompetents, covards i llagoters.

jaume vall
jaume vall
18.11.2020  ·  10:58

Va, ho tornarem a dir :

” C a d a s o c i e t a t t é e l s g o v e r n a n t s q u e e s m e r e i x ”

(Tampoc no costa tan d’ entendre :
1r. els governants surten de la societat que els acull, no són extraterrestres (bé, el Valls i la Cayetana, sí).
2n. si els governants no són merescuts pel poble, aquest té -hauria de tenir- mecanismes per foragitar-los. Si no té els mecanismes o no foragita els indesitjables : a) és incompetent, b) és covard. Per tant : “Cada societat té els governants que es mereix”.
(Franco va morir al llit, venerat) (Pinoxet va morir al llit, però qüestionat) (Mao, Stalin, dos genocides, són encara venerats al seus països…. autoritaris)
(Finlàndia, Nova Zelanda, Dinamarca, Alemanya, han tingut dones al capdavant de l’executiu, i ho han fet raonablement bé, sense ser expulsades del poder) (Els EUA van preferir Trump a provar com ho faria la Clinton. A Itàlia, a Portugal, a Espanya i a Grècia, costa més d’imaginar-ho) (A Bolívia, Perú, Colòmbia costa molt d’imaginar-ho. A Xile, la van tenir, malgrat tot)

I Catalunya Ai, Catalunya, quina contaminació espanyolista que patim… els unionistes, i bastants independentistes.

Per acabar. Potser no caldria titllar ERC com un partit autonomista. Potser, només potser, encara mereix un respecte. No crec que els seus afiliats i els seus votants no vulguin la independència. El que pot passar és que siguin : a) més realistes que no pas els que pensem votar en Puigdemont, b) més acomodaticis amb el que ara estan visquent.

Finalment, reprodueixo també les paraules de Sergio Delgado, de Protecció Civil: ““És una falta de respecte total als tècnics i la feina que fem des de fa mesos amb la covid, als ciutadans que mereixen tenir certeses i no rumors, a les activitats econòmiques afectades per aquesta enorme crisi i a les institucions que ens representen.”

Cada societat té, també, els professionals que es mereix (i que haurien d’entrar en política, enlloc dels “trepes”, que van escalant en els partits, sense ofici ni benefici)

Eduard Samarra
Eduard Samarra
18.11.2020  ·  11:08

Després de tres anys minimitzant les mentides i pixades i cagades sobre el mandat popular de l’1-O i aquestes “minúcies” que només es van fer per a “pressionar l’estat”, ara ens indignem per la falta de respecte? La desídia porta al vici i el vici porta al menyspreu. Els ho hem permès.

Josep Salart
Josep Salart
18.11.2020  ·  11:20

ERC és avui, una vergonya per Catalunya. Lo mateix que va provocar en Duran i Lleida en el seu partit, avui els dirigents d’ ERC rebenten, rebreguen i embruten un partit amb molta història.
Si els poc votants que quedin no saben fer net de cràpules i xucladors barroers i ineptes en tots els sentis de la responsabilitat, anirem al pou que ens depara españa.

El President Puigdemont, ho explica als dos llibres: paranys, silencis, mentides, muntatges per fer veure que el culpable és l’altre, traidoríes; i ho expliques a un votant cec d’ERC i no s’ho creu, només veu un adversari i els fa molta por llegir.

Si el 14 de febrer, a les eleccions tenen majoría de vots, s’ha acabat. España sempre troba, al llarg de la història, el traïdor que els fa la feina, avui ERC.

Jesús A. Sánchez
Jesús A. Sánchez
18.11.2020  ·  12:00

No és la primera vegada (ni a l’sembla serà l’última) que la senyora Verges diu que no i després és que si o a l’contrari … Sr Partal no segueixi intentant salvar la cara a erc amb ambigüitats. Miri que clarament ho diu el Canadell avui, si tan llegit VW (al meu cada vegada m’atrau menys

Joan Maria Ribera
Joan Maria Ribera
18.11.2020  ·  12:35

Sembla que vulguin que la gent no anem a votar aquest febrer, fan números per engegar-los a dida a tots plegats. Almenys que dissimulin una mica, tots dos partits, ni que sigui per guardar les aparences.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
18.11.2020  ·  12:42

Les gesticulacions d’ERc no serveixen per a res. (He llegit ara que s’han aixecat de la taula de negociació del govern -el nostre, el d’ells Jxcat i ERc).

Calen accions que ajudin de verirat a restauradors, cultura, esport en general, autònoms… i un munt de col.lectius més. I clar, sense deixar el món de la salut (incloses les residències).

ERc s’equivoca si pensa que cridant a Madrid en Rufian (“serà la campanya més dura de la història”) i altres perles que fa dies deixar anar, guanyaran les eleccions.

Són els fets del dia a dia, els que solucionen la vida de la gent ALLÒ que realment compta.

I després d’haver-s’hi posat bé a permetre la destitussió del MHP Quim Torra -des del President del Parlament a ERc en general- se’ls veu molt més el llautó.

Tres mesos així seran demolidors per a ells (-partit polític que el CIS dóna com a guanyador AVUI -amb dades de deu fer 15 o 20 dies-) i a tots i totes els catalans (polítics i ciutadania en general).

Montserrat Puig
Montserrat Puig
18.11.2020  ·  14:49

ER comença a dur a terme l’amenaça d’ahir d’en rufian: joc brut. ER fa joc molt brut.

Però aquest editorial tira pedres contra Junts i calla tot el que hauria de dir sobre ER, des de el homrani fins a vergés, els dos ineptes i mentiders més grans i responsables de la nefasta gestió de tot plegat.

Estic d’acord amb el que diu en Josep Gualló, en tot.

Repeteixo un parell de coses que ha dit ell, dirigint-se al director de VW:

“Ens expliques el gran desastre que és en tots sentits l’actual govern de la Generalitat. Però no dius en mans de qui està tant el govern com el parlament. Calles que els mals tractes que rebem de Madrid és perquè governen uns dèspotes avalats per ERC.”

“En els propers editorials tornaràs a mentir emprant el mot “Independentistes” parlant de partits unionistes autonomistes. Fins quan penses seguir sembrant el dubte entre els indecisos i propiciant que votin unionisme pensant-se que voten independentisme?”

Rosa Gispert
Rosa Gispert
18.11.2020  ·  15:39

Aquest govern no és un govern són una colla d’individus de dos partits diferents i oposats. Què no es parlen i que intenten fer-se la punyeta.

No hi ha president i les funcions d’estabilitzar el govern i donar la cara ara no les fa ningú. Aquell qui n’ha assumit les funcions no té cap autoritat, per què és partidista.

Per acabar-ho d’adobar els que tenen la responsabilitat de prendre mesures davant la pandèmia, no fan cas els experts i són incapaços d’actuar eficaçment.

Encara no hi ha un comitè independent d’experts en salut pública i econòmica i els polítics d’aquests dos departaments van a la deriva. El problema no és el govern. El problema és el mig govern d’ER!.

Roser Caminals
Roser Caminals
18.11.2020  ·  16:00

Joan Maria Ribera l’encerta quan diu que sembla que els partits no vulguin que votem. ER, les enquestes i els mitjans que controlen i els sectors més conservadors del JxCat tenen por de l’independentisme ciutadà que traspúen aquest diari, ElNacional.cat, El Punt Avui, i algun altre digital. No ens deixem frenar.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
18.11.2020  ·  16:10

En fin, el patio está cabreado, y no le falta razón.

Me llama la atención (ya lo siento, pero es que soy una persona que no dejo de sorprenderme y, a menudo, cabrearme) cómo los catalanes independentistas pasan de ir todos juntos sin fisuras a golpe de millones de personas a tirarse los trastos a la cabeza siguiendo las pautas de sus, no sé cómo decirlo, sus, sus partidos políticos que cumplen con la certificación ISO 9001 de cualquier partido político del mundo mundial, a saber: “todo partido político se debe a la labor de combatir al resto de los partidos políticos engañando a sus hipotéticos votantes y llegando a acuerdos, si fuera necesario, con otros partidos políticos siempre y cuando ello redunde en la supervivencia del PARTIDO”. ¡Al votante que lo zurzan!

La política es así desde que se inventó la democracia.

Lo de Catalunya es de juzgado de guardia. ¿Cómo es posible que todo un pueblo de a pie independentista se deje ningunear, mangonear, menospreciar, ignorar por sus propios partidos independentistas?

Muy sencillo.

Los partidos políticos independentistas cuentan con que sus adeptos se rasguen las vestiduras unos a otros culpando a tal o cual partido de que las “cosas” no se hacen bien.

Pues bien, tengo noticias, eso, a los partidos políticos les viene de perlas porque ellos que tienen la certificación ISO 9001 antes mencionada, saben que lo único que saldrá bien parado del cirio, serán ellos, su PARTIDO porque los mindundis de los votantes seguirán de una manera u otra jugándoles el juego y bailándoles el agua.

¿Y el cuarto poder independentista?

El cuarto poder… pues “Entre dos aguas” (rumba de Paco de Lucía) o tres aguas o las que hagan falta y, la línea editorial de Vilaweb haciendo gala de un reconocido don de remontar el río con destreza, elegancia, aderezado de excelentes pinceladas de erudición histórica, geopolítica y con aparente (María Moliner 1era acepción) amplitud de miras, más. En resumidas cuentas, ante todo, mirando por su peculio. Lo de los puentes en aguas turbulentas deja paso a lo de “a río revuelto ganancia de pescadores”.

Todo esto ha sido escrito jocosamente porque uno ya está de vuelta de hasta de sí mismo.

Sin ánimo de contarme.

Desde hace muchos años, unos 30 soy, no un escéptico, sino lo siguiente, en cuanto a la honestidad de los poderes (4) que rigen nuestros pequeños destinos de personas de a pie, es decir, los ciudadanos. Con Catalunya me emocioné y volví a creer que algo radicalmente diferente podía empezar a construirse. Hoy constato que nada, más de lo mismo, las mismas monsergas con disfraces diferentes.

Los ciudadanos no ejercen de ciudadanos, ejercen de marionetas, más o menos divertidas, del poder de los partidos políticos con la inestimable ayuda de los medios de comunicación, incluido el erudito Vilaweb (muy a su pesar, peculio obliga).

Salud, paciencia y agallas.

ramon Feixas
ramon Feixas
18.11.2020  ·  16:36

Un independentista que actuï tal com li manen les entranyes, si li diuen que el govern gestiona malament, com segurament setmanes enrere devia passar. Si hi havia qui es manifestava en contra, segur quer li proporcionava satisfacció. Tal com saben vendre la pel·lícula ara els de Madrid, doncs tocaria posar el cap sota l’ala i acceptar la derrota, alhora que desfogar-se intentant dividir el govern de Catalunya assignar culpables amb un tema que qui en sap més, té el seu saber com una possessió. El fet de que s’hi barregi l’espera d’unes eleccions complica molt més l’assumpte i encara que siguin molt conscients que de que han de donar solucions, encara que no puguin donar la solució, simplement perquè no la tenen, és lògic de que l’escenari que es viu al govern català tingui gusta agre. Tot i així caldrà reconèixer a tots els que el formen si resisteixen sense deixar que el clima electoral els porti a una batalla absurda i amb una afectació molt greu per una república tan novella i fràgil, que ja prou té de la persecució dels poders de l’estat espanyol com per fomentar baralles internes. Igual que l’independentista titlla el govern de Madrid, els adoctrinats pels medis de l’Imperio delegen la divisió dels catalana. També dels governants catalans. Cal donar-los-hi aquest gust?

Montserrat Figuera
Montserrat Figuera
18.11.2020  ·  17:36

Montserrat Figuera i Padrós

S’ha fet una enquesta en que els votants per la independència han pujat al 57%. Bona notícia. El que m’ha sabut molt greu és que els nostres Molt Honorables Presidents Carles Puigdemont i Quim Torra hagin tingut una nota baixa en aceptació. Com és possible? No veuen la gent la vàlua d’aquest dos Presidents i la situació tan indigna que tenen que resistir? Cadascú ha fet la seva feina amb entrega i el M.H. Quim Torra va aceptar aquest càrrec amb totes les seves conseqüències mostrant una gran convicció per aconseguir la independència, aceptant totes les situacions catastròfiques que li ha tocat viure, resistint inclús en els moments en que va tenir el coronavirus i que va coincidir amb l’inici de la pandèmia i amb plena solitud, ni tenint el caliu de la família els primers dies i aguantant tota la pressió davant d’una situació inesperada i mortal. No ha tingut cap dia de festa i ha fet uns discursos que cal recordar de tant encertats i ben exposats.
Té una cultura amplíssima i coneix la Història de Catalunya amb profunditat. El seu llibre
“Quadern suís” és un bon retrat de la seva persona.
Això no ho valora la gent? Si no ho valoren és per manca de cultura, de sentit comú, o
d’enveja.
Gràcies per tot el que han fet i faran. Mai he vist uns Presidents amb tanta Convicció com vostès.
Tinguem esperança i comptin amb el recolzament de moltes persones que no trobem paraules per lloar la seva entrega per Catalunya. Els acompanyarem sempre.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
18.11.2020  ·  19:03

L’espectacle del congrés, tan aclaridor com lamentable. Baldoví, contradictori entre el que diu i el que fa. Si et creus el que dius, fes-ho Joan. Mentrestant, tu i jo seguim sent SUBmissos SÚBdits SUBjugats i maltractats per una pseudodemocràcia supremacista colonial on no cal explicar on ( i qui) és la metròpolis i on les colònies. I caldria fer-ho -Botran, Rego, Borràs, tu mateix i qualsevol ciutadà mentalment alliberat- especialment en tractar de pressupostos i, si ens treuen, anar-nos-en, com diu l’amic Gomà a le 00’37.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any