Nació contra nació

  • En la mesura que el referèndum unilateral d'autodeterminació va significar un trencament absolut amb la subordinació de l'acció política catalana a l'encaix amb la política espanyola, el catalanisme ha entrat en una nova etapa

Vicent Partal
16.11.2020 - 21:50
Actualització: 17.11.2020 - 07:37
VilaWeb

L’editorial d’ahir ha originat una certa polèmica i per això m’agradaria aclarir aquesta  definició de ‘nació contra nació’ com un nou paradigma, com una nova manera d’entendre les relacions entre Espanya i Catalunya, que sostinc que va obrint-se pas entre importants sectors de la població.

Després del terratrèmol polític, però també sentimental, que va significar el primer d’octubre del 2017, una part de la població catalana ha fet un gran pas endavant i se sent completament desvinculada d’Espanya. No sols com una aspiració de futur, sinó també i sobretot com un present personal assumit íntimament. Parle, per exemple, de la gent que t’explica la dificultat emocional que té ara, i que no tenia abans del Primer d’Octubre, de contenir el sentiment íntim de rebuig absolut –hi ha qui parla de fàstic i tot– envers tot allò que representa Espanya.

Els sentiments són una matèria delicada de manejar, però expressen sempre la profunditat dels canvis. I ací, i ara, trobem en aquesta expressió un fenomen important, que és difícil de creure que no tinga traducció política. Especialment perquè davant nostre hi ha una novetat de la història, més que centenària ja, del nacionalisme català. És veritat que en tot aquest temps hi ha hagut independentistes que, a partir d’una presa de posició racional, s’han sentit, ens hem sentit, desvinculats de l’espanyolitat. Però aquest fenomen no havia existit mai com a fenomen de masses ni com a emoció. Sobretot perquè la feblesa teòrica del tímid nacionalisme català ho impedia.

Fins l’any 2017 el nacionalisme català era bàsicament un regionalisme, molt radical però regionalisme al cap i a la fi. Fruit de la història. Quan va nàixer, el catalanisme es va pensar a si mateix breument com la representació d’una nació que volia crear lliurement, però ben aviat va emmotllar el seu univers mental a ser tan sols una forma peculiar d’espanyolitat, voluntariosa i sovint forçada, a la recerca d’un poder català dins allò que en deien l’Espanya gran; d’un poder que mai no va arribar i que ara encara és més difícil que arribe.

En qualsevol nacionalisme, el mapa marca, sempre, les intencions. Verdaguer tenia, i cantava, un mapa de la catalanitat que no es reduïa a les quatre províncies del Principat. I el primer projecte d’estatut de la Mancomunitat, el 1918, proclamava encara que es podien unir a Catalunya els territoris limítrofs, en una delicada formulació que revelava que els redactors eren conscients que la nació s’estenia més enllà d’allò que Espanya afirmava que era Catalunya i, per tant, sense cap subordinació. Tanmateix, aquells mateixos redactors ja van llevar l’article, obsedits pel possibilisme a curt termini. I d’aleshores ençà, la història del catalanisme ha estat sempre, políticament parlant, l’intent d’encaixar –mal que fos com una raresa– dins Espanya. De l’autoafirmació d’una nació dibuixada tan sols per la nostra voluntat, vam passar ràpidament a la subordinació obsessionada per a aconseguir uns beneficis parcials, el peix al cove. Fins que, tot d’una, el 2017, van arribar les urnes i la revolta popular del Primer d’Octubre.

En aquesta línia, sembla que l’enfrontament de l’octubre del 2017 ha obert una escletxa insuperable i una etapa nova. Ara no entraré a discutir quanta gent o quin percentatge de l’independentisme n’és conscient, d’això, perquè en aquest moment em sembla una discussió secundària. Però sí que trobe determinant i important que hi haja una nova base social, diferent, per a la renovació del moviment independentista. Que creixerà perquè, com que Espanya no canviarà, i no canviarà mai, l’autonomisme anirà apareixent cada volta més com una opció inútil per a resoldre els problemes de la població, tal com s’ha vist cada setmana que passava  més clarament aquests darrers tres anys.

Cal remarcar que just abans de la pandèmia vam viure i veure coses que feien pensar que aquesta nova manera de comprendre què som com a catalans va prenent cos. En fou una prova claríssima la diferència en el comportament i en la decisió, en la forma, amb què la gent es va enfrontar al poder espanyol durant l’ocupació de l’aeroport en resposta a la sentència, amb les Marxes per la Llibertat o a la resistència d’Urquinaona. O, encara, l’assistència tan multitudinària a l’acte del Consell per la República a Perpinyà, un acte, a més, que, com vaig mirar d’explicar l’Onze de Setembre a Elna, reprenia precisament aquell debat estroncat sobre els límits de la nació del català que el catalanisme havia abandonat en la pràctica d’ençà del 1918.

Aquell 1918, renunciant a desplegar la nació natural, el catalanisme va restar atrapat en un regionalisme que ha sobreviscut subordinat a una forma d’espanyolitat, exòtica, incòmoda, però no pas contrària. Però el catalanisme va obrir una nova etapa el 2017, en la mesura que el referèndum unilateral d’autodeterminació va significar un trencament absolut amb aquesta subordinació de l’acció política catalana a l’encaix amb la política espanyola. I en aquesta nova etapa és on som ara. Una etapa que reclama, és clar, explicacions, relats i teoria per a afermar-se. Per a afermar aquest sentiment íntim, personal, de què parlava al començament, però també per a explicar fets, alguns segurament intuïtius, que han canviat radicalment la nostra història. Com ara l’exili del president i els consellers i la decisió, absolutament revolucionària, de negar als espanyols el dret de jutjar el govern de catalans que ha proclamat la independència d’Espanya.

És veritat que aquests tres anys parlar d’això no ha estat fàcil. Tots hem viscut una gran pressió ambiental que ha fet que la plasmació al carrer d’aquest canvi haja estat més clara que no pas la nostra capacitat intel·lectual d’entendre’l. Però, a mesura que van acostant-se aquestes eleccions, i segurament perquè es veu clar que significaran el final d’una era, hi ha detalls com més va més consistents, moviments, decisions, aclariments, que comencen a solidificar el concepte i a dibuixar-lo com l’eixida que necessitem. Ja hem entès que l’autonomia no serveix per a anar endavant ni ens portarà a la independència. La pràctica ens ensenya que no hi ha encaix possible dins Espanya, ni que aquella nació tinga el govern més progressista que puga imaginar. Han començat a bastir-se –amb tants errors com vulgueu, però han començat– institucions unilaterals, deslliurades de qualsevol subordinació ni tan sols mental. I una part de la ciutadania ja no té el sentiment que ser català siga una manera diferent de ser espanyol i està disposat a fer allò que calga. De la manera que calga.

I és de tot això que parle quan dic que la nova etapa serà la de ‘nació (la nostra, la dels catalans, la nació del català) contra nació (les d’ells: Espanya i França)’.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
16.11.2020  ·  22:01

Segurament, moltes d’aquestes persones que ja no es senten espanyoles, en el dia a dia no ho manifestaran. Prou feina tenen tirant endavant; però aquest canvi de sentiment, el ser conscient que no es pot estar a missa i repicar les campanes a la vegada (no es pot ser català dins d’Espanya), una vegada ha tingut lloc, ja no té tornada enrere. És com quan entens com es resol un problema que abans no sabies resoldre. I hi ha molta gent, en aquesta situació. I, tal i com van les coses, cada dia més.

Matilde Font
Matilde Font
16.11.2020  ·  22:38

“la nova etapa serà la de ‘nació contra nació’” perquè no hi ha cap altra manera de sortir de l’atzucac. Amb la mentalitat castellana/espanyola sempre ha sigut així al llarg dels segles, perquè o “ets com ells, o te consideren el seu enemic”

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
16.11.2020  ·  22:43

Ara cal veure quines son aquestes institucions unilaterals, què pretenen fer i duran quan temps seran fidels a aquesta unilateralitat.
Quan mes triguin, mes contaminades quedaran dels polítics “independentistes” que ens estan ofegant a canvi de poltrones i engrunes.

jordi Rovira
jordi Rovira
16.11.2020  ·  22:43

Ho explicava així tot parlant amb un amic autònom: és fàcil d’entendre; mentre alemanys o francesos cobren el 70% de la seva facturació si els han de tancar, aquí paguem l’IRPF encara que les nostres remuneracions siguin les d’un ERTO que cobrem en retard. Fins i tot, al País Basc és possible un funcionament més racional d’un estat que fan servir per enfortir l’activitat dels seus ciutadans. L’autonomia està morta. Ho està en tant que no serveix per a Catalunya, els bascos no és pas això mateix, i la resta d’espanyols no la necessiten per a res. Però encara està més morta la gestió centralitzada d’un estat com l’espanyol. Ja s’ha vist en com van fracassar centralitzant la sanitat durant la primera onada de la pandèmia, i com Espanya és l’estat campió de la mala gestió. La mateixa mala gestió judicial d’aquest 1-O. El paperot d’aquest judici del 17-A, amb un jutge de vergonya. Desastre sobre desastre.
L’1-O ha significat un pas molt gran, que ara mateix no som conscients. I l’efecte de l’1-O guanya pes per la influència de la covid. Un pes que implica que l’aposta per Espanya és l’aposta per un cavall perdedor. Espanya és una ruïna, un estat fallit, i una societat sense impuls. Ho diuen tots els indicadors; l’economia espanyola no tornarà a ser com era al 2019 fins al 2025. I això que el 2019, era la campiona en precarietat laboral, treball banal, poc valor afegit i poca vitalitat econòmica. Un sector públic que no funciona, i un sector privat sempre a mercè de les píndoles del BOE. Un model a remolc de ser el parc temàtic d’Europa. Aquí no hi ha futur possible. I cap altre horitzó interessa a la resta d’espanyols actuals.
Nació conta nació. Crec que s’explica molt bé. I crec que molts nacionals que ara estan a l’altra banda de la frontera clarificaran la seva situació venint amb nosaltres. Com també pot ser que uns quants dels fins ara nostres, marxin direcció al model espanyol.
Celebrem la destitució de la cúpula del Departament de Treball. Van en la direcció de mostrar una mentalitat diferent. Perquè defensem això mateix: un model diferent. Un model que sortirà mentre el de l’altre s’enfonsa. Dia a dia, pas a pas.

Joan Cusidó
Joan Cusidó
16.11.2020  ·  23:19

Nota al marge sobre la “nació natural” : El 1918 el catalanisme es va recloure al marc de la regió espanyola de Catalunya. Però el 1978 l’operació es repetia. La reconstrucció de la nació que semblava evident al final del franquisme, en desenterrar la realitat soterrada sota els invents feixistes (podia recordar noms i entitats i partits o el Congrés de Cultura Catalana, si més no) també va ser frenada políticament. Fragmentada amb cura.
Malgrat la lluita de tanta gent a superar-ho, encara dura.

Jaume Riu
Jaume Riu
17.11.2020  ·  00:01

És ben lícit que ara es parli de la definició de ‘nació contra nació’ com un nou paradigma, com una nova manera d’entendre les relacions entre Catalunya i Espanya, però no em negareu que en la confrontació democràtica som una nació amb un estat en contra.
Catalunya es comporta com una nació, i el regne d’Espanya, que no té la naturalesa d’una nació, aleshores s’ha de comportar com un estat impostat, postís i acomplexat. A mi m’agrada més aquest punt de vista per fer una anàlisi de les fortaleses, les debilitats, les amenaces i les oportunitats de cada bàndol.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
17.11.2020  ·  00:25

Hoy mismo la amenaza más concreta de aniquilación de la Nación Catalana viene de la traición de ER y su intención de entregar el Pueblo Catalán a la España franquista

Es tan bajo el nivel intelectual de la izquierda española y catalana que ni se ha dado cuenta de ser el nuevo repugnante franquismo de España

Josep Gualló
Josep Gualló
17.11.2020  ·  00:25

L’ACTITUD D’ERC I ARA TAMBÉ DE L’ASSEMBLEA POT TRENCAR CATALUNYA

Potser acabaran tenint raó els espanyols que diuen que hi ha un enfrontament entre catalans. Però no en el sentit d’espanyolistes contra catalanistes que deien ells, si no entre catalanistes independentistes i catalanistes autonomistes.

La base de l’independentisme ha crescut molt, perquè son molts els que de manera personal han deixat de sentir-se espanyols. Els medis de comunicació (incloent VilaWeb) han creat confusió, emprant el mot “independentista” on haurien d’emprar “catalanista”. No es poden barrejar peres amb pomes perquè tot es fruita.

L’enfrontament es produirà justament entre les peres i les pomes. Només ens queden tres mesos per desfer aquest embolic que si no es desfà aviat, seguirà creant el caos en la part de la ciutadania menys informada. Així no tindrem unes eleccions pròpies d’un poble madur. I les necessitem.

Núria Castells
Núria Castells
17.11.2020  ·  00:50

Que l’autonomia és morta és evident.
En el sentiment de molta gent -com diu l’editorial. I, també, en les seves possibilitats pràctiques. I seria més pertinent dir en les seves “impossibilitats”.
Perquè l’engendro no funciona. I, si abans era cada cop més evident, ara ja és irrefutable.
Actualment, tenim força mals gestors -i això s’ha de dir; perquè la força mai no ha sorgit de la mentida ni la dissimulació- però amb bons gestors que tinguéssim, aquesta “gestoria” que ens queda tampoc no podria funcionar. Lligats a un estat corrupte i fallit, seríem igualment abocats a la fallida; només podria variar el temps -una mica abans; una mica més tard. I no som en temps benèvols.
El que jo sento dir a la gent més reflexiva i exigent, però, és que no només l’autonomia és morta; també tenen molts números per a ser-ho els partits que es diuen independentistes però que no exerceixen com a tals en els fets.
I és veritat que un pot ser mort i encara tenir color i no estar fred.
Però només és qüestió de temps.
Les eleccions poden donar sorpreses, doncs.

PERE SIO
PERE SIO
17.11.2020  ·  00:54

Que molts catalans s’han desconnectat d’Espanya és una evidència, i que cada cop més catalans senten rebuig i, fins i tot fàstic, quan parlen d’Espanya sentiments que van en augment. Però si ens preguntem el perquè, veurem que aquests sentiments es troben plenament justificats.
La Transició espanyola va ser un gran engany. Els canvis democràtics promesos, amb el temps s’han anat esvaint, i seguim estant on històricament sempre ha estat Espanya, un Estat dictatòrial, dirigit per una monarquia i una plutocràcia corrupta.
Espanya no té tradició democràtica com ho demostren els anys on hi ha hagut un mínim de democràcia, que es poden comptar amb els dits de les mans. La norma habitual espanyola han sigut les monarquies absolutes, el despotisme, els cops d’estat i els aixecaments militars.
Els que creuen que es pot dialogar amb Espanya, només han de repassar l’història i veure els fracassos de tots els intents del catalanisme quan ha volgut trobar un mínim encaix dins d’Espanya.
Quan a l’octubre del 2017 els catalans van plantar cara seriosament a l’Estat, en defensa dels seus drets i de les seves llibertats, la reacció i els mètodes d’Espanya han estat els de sempre, repressió, persecució i venjança.
Ens agradi o no el fet de ser català és per a molts espanyols sinònim d’odi, menyspreu i tendència a l’insult, però ens volen que al damunt estiguem contents i orgullosos de pertànyer a la gran nació espanyola.
Que les autonomies són de joguina i no serveixen, ja s’ha vist abastament en els darrers 40 anys. La caixa dels diners sempre la té l’Estat, mentre la Generalitat té l’economia intervinguda i espoliada, les seves competències cada cop més limitades i intervingudes, el seu Parlament convertit en una tertúlia que no pot ni publicar el què es discuteix, si els acords que es prenen no agraden el Tribunal Constitucional s’encarrega d’anul·lar-los, i si els presidents són massa bel·ligerants en defensa dels seus drets nacionals, són ràpidament cessats o empresonats. I d’això a Espanya en diuen autogovern.
Però el que mai ningú m’ha sabut explicar, amb uns mínims i coherents arguments, són quines avantatges té per a qualsevol persona que viu a Catalunya, voler seguir vinculada a aquest Estat espanyol irreformable.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
17.11.2020  ·  05:56

I les entitats catalanes i els partits politics catalans ho entenen? Pels seus actes sembla que no.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
17.11.2020  ·  06:16

Seria molt bonica la consciència de nació més enllà del Principat, Sr. Partal, però m’agradaria recordar-li que no hi ha hagut- no sembla que se l’esperi- cap partit nacionalista o pancatalanista fort ni a les Illes ni al País Valencià. D’altra banda, els nostres cosins políticament francesos varen abandonar el català tots solets, actualment la llengua la parlen quatre gats i la seva manera d’entendre ser catalans- llevat d’honroses i molt meritòries excepcions- consisteix en treure per tot arreu quatre barres i productes regionals. Per acabar-ho d’abobar és dels llocs de l’estat francès on hi ha un percentatge més gran d’ultradreta

Si nosaltres diem que volem decidir què volem ser, el mateix els hem de deixar fer a la resta de pobles que constitueixen el que històricament ha estat la nostra nació. No fer-ho és voler amotllar tothom al nostre ritme, i això no ha funcionat mai.

Jo soc un dels qui sent un profund fàstic per ser espanyol, pel que representa i per la imposició que representa: una nació no es pot sustentar sobre el supremacisme i la imposició cultural, econòmica i social als altres. I això és el que hem viscut. Ara, no tingui tan clar que això es transmetrà a les futures generacions. Molts joves estan absolutament assimilats, han agafat ja el castellà com a llengua d’intercanvi i, sincerament, ignoren força tot aquest món que ens preocupa a nosaltres. Troben malament, però en el fons els és igual, que l’emèrit sigui un estafador, o en Puigdemont a l’exili, consumeixen oci en castellà i es comuniquen entre ells en castellà. De les converses que sento als meus fills, i li asseguro que som catalans de 5 generacions i han anat tots a escola catalana, un 80% és en castellà. I si para l’orella al metro o al carrer ja veurà en què s’expressen la majoria. La substitució cultural és l’avantsala de la mort nacional i de l’assimilació.

Per això més val que ens deixem de disquisicions teòriques i comencem a fer coses ràpid. No tenim temps per perdre. És urgent, perquè 20 anys més i això serà com la Catalunya de l’estat francès: una demostració folclòrica de “coros y danzas”

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
17.11.2020  ·  06:24

No cal clarificar res sr Partal, Vilaweb també està sotmesa al règim franquista.

josep soler
josep soler
17.11.2020  ·  06:47

No li acabo de veure la justícia en la frase “nació contra nació”. Tal com sona és bidireccional, un contra l’altre i això no és cert.

Són milers de fets documentats demostrant que ha estat, és i serà la nació espanyola qui està en contra de la catalana. Els catalans no estem en contra, ni podem ni volem. Prou feina tenim en defensar-nos de l’odi, mentides, insults, espoli, presó, exili, injustícia, tortura, violència física i verbal, assessinats, bombardejos, etc, que hem patit i continuem patint.

Què els hi hem fet nosaltres als espanyols perquè es pugui demostrar que estem en contra?

O és que un ostatge pel fet de voler alliberar-se es pot considerar estar “en contra”?

Joan López
Joan López
17.11.2020  ·  06:48

No vull donar mes teka als partits autonomistes,asi que aprofitarè aquesta finestreta per demanar al vot al MH president Carles Puigdemont,el terror del estat espanyol inclosas las esquerras. Visca catalunya lliure !!*!!

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
17.11.2020  ·  07:05

Els processos són llargs i feixucs, Espanya mai ha sigut una nació en el sentit que hom entén aquest terme, es a dir, la pertinença a un col·lectiu que serveix de base per a un pacte de convivència (constitucional) entre persones de procedència diversa. Espanya ha sigut i és la expressió d’una oligarquia imperial extractiva, tant dels seus súbdits, com de les seves colònies, i els catalans pertanyem al segons. I com a bona colònia que som sempre hi ha connacionals disposat a atonyar els seus conciutadans, podeu dir-lis autonomistes, internacionalistes o com vulgueu, però pertanyen a la estructura de repressió espanyola…..i clar que es beneficien.

Pep Agulló
Pep Agulló
17.11.2020  ·  08:44

NACIÓ CONTRA MINORIA NACIONAL

Nació contra nació. Com es diu: “…Una etapa que reclama, és clar, explicacions, relats i teoria per a afermar-se.”

Deixant de banda les fronteres territorials de la Nació en majúscules (Països Catalans), podríem considerar que es tracta en termes sociològics d’identitat contra identitat. Ja sé que el concepte nació conté moltes identitats, però hi ha reductes identitaris que són autèntic baluards de l’enemic.

Em refereixo a la nació dins la nació, aquelles bosses espanyolistes irreductibles que hi han dins Catalunya que en aplicar el concepte “nació contra nació” es podria assimilar a convertir el país en una mena d’Ulster. O com veiem ara en el conflicte armat de Nagorno karabaj, on part del país, Azerbaidjan és de població armènia que considera al seu territori la República d’Artsakh. Cal molta reflexió sobre una tema complexe i moltes vegades tabú…

LLIBERTAT I AMNISTIA!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
17.11.2020  ·  08:45

Europa només llegirà els resultats electorals!
No llegirà ni analisis, editorials ni comentaris ni…
Cal que anem a votar.

Victor Serra
Victor Serra
17.11.2020  ·  09:07

Moltes gràcies per l’explicació que molts reclamavem ahir. Tot i estar d’acord en que cada cop més gent gent ha trencat mentalment amb Espanya i no volem saber-ne res, tot això s’ha de saber traduïr en acció política . I aquí és on surten estratègies diferents. Com que no anem sobrats d’armes, jo segueixo pensant que la lluita dins les institucions que tenim, i util.litzar-les bé, és imprescindible. Ajuntaments, diputacions, Generalitat, Parlament . Encara que siguin de fireta i l’Estat espanyol faci tot el possible perque no pintin res, aquesta és una batalla que podem guanyar i pot ser decisiva. Fora de les institucions, que podrien ser ocupades i util.litzades per unionistes, poca feina farem a part de manifestacions i protestes més o menys aconseguides. Fa tant sols 3 anys, l’ANC era una organització temuda per l’Estat espanyol i els partits. Mireu el que és avui i quanta gent mobilitza. Quina força té el Consell de la República ? i altres artefactes que s’han creat dels quals ja no recordo ni el nom ? Crec que amb això només dispersem forces de les que no anem sobrats.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
17.11.2020  ·  09:08

Benvolgut Sr.Partal, és molt interesant llegir aquest editorial, alguns comentaris i la replica d’en Miquel Gilibert, semblen l’ego i l’alter ego d’una mateixa persona. Som un poble d’advocats, d’arquitectes, metges i bons químics per això fem uns excel·lents diagnòstics per la imatge amb TAC, RNM, PET, etc. Uns grandiloqüents anàlisis tertulians, tenim perfectament identificats els nòduls que cal extirpar, amb dimensions i localització precisa, probablement podríem trobar un bon equip de quiròfan però ens manca el més important: Un bon anestesista i sobretot, sobretot…un bon cirurgià, professional, amb la suficient sang freda per inserir el bisturí en els llocs precisos i treure els nòduls exògens, és una cirurgia clàssica amb sang. També hi ha cirurgia no invasiva amb laparoscòpia, però requereix una tecnologia, organització i planificació, lògica més Booleana i menys Aristotèlica, que podríem tenir però que emigra i els que es queden als partits polítics son quasi sempre els més mediocres. Salut.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
17.11.2020  ·  09:18

Estic atònit perquè en aquest editorial hi ha una pila d’afirmacions que es fan sense cap mena de fonament empíric. Pel que tinc entès, els indicadors principals de cultura i llengua apunten més aviat cap al contrari: una trajectòria preocupant cap a la desaparició. Per tant, estaria bé posar les dues coses (els canvis esmentats en l’editorial i els indicadors de llengua i cultura) a la balança i contrastar-les; fa uns dies, era el mateix director que ens deia que no ens havíem de creure res.

Un sentiment basat en el “fàstic profund” a Espanya (que no a l’estat espanyol), no és en absolut una “nova forma de catalanitat deslliurada de qualsevol subordinació mental”. És el contrari, totalment reactiu i gens propositiu. No nego que aquesta reactivitat no pugui servir per a re-connectar amb els orígens, però en tot cas això està per veure.

El fàstic cap a Espanya és un sentiment perfectament normal, però que s’hauria de superar també. Més que res perquè si hem de de ser un estat i jugar al joc de la realpolitik, hem de recordar que la UE, la Xina, Israel, Rússia o els EUA no són pas tan diferents d’Espanya en tant que són estructures repressives i criminals legitimades per la força i la coacció.

Albert Miret
Albert Miret
17.11.2020  ·  09:18

La intel·ligència és el que més m’agradava del MH. President Puigdemont abans de l’exili. Era un líder nat i anava sempre per davant de la bèstia. Feia la jugada amb una gran astúcia, i quan la bèstia reaccionava, ja no calia perquè els n’estava fotent dues més (i això és el que els fa més ràbia). La mal anomenada “autonomia” no ha servit mai per a res, perquè no ho ha estat mai i només ha servit a l’espoli de Catalunya i a la submissió dels botiflers catalans a sou de Madrid, i sembla mentida que encara quedi gent que fent-se dir “polítics” ens vulguin vendre novament aquesta eina espanyola d’anorreament de Catalunya. Sóc dels que ja fa molts anys que em fa ràbia i fàstic tot el que ve de l’ocupant estranger, del xuclador, del covard reaccionari, i espero amb ansietat que arribi aviat el dia que puguem oblidar-nos per sempre més de la seva existència.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
17.11.2020  ·  09:32

Els espanyols sempre han sabut que els catalans conformem una altra nació (altra cosa és que ho neguin per raons estratègiques) i actuen en conseqüència.
Som nosaltres que ens hem d’adonar que hem de saber actuar com a nació catalana.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
17.11.2020  ·  10:04

Nació contra nació, d’acord. Però la nostra nació va perdent llençols a cada bugada. Si fa tres anys l’imperi espanyol va necessitar milers de piolins per reprimir el referèndum (i no el van poder evitar), per la darrera visita llampec del borbó a Barcelona en van tenir prou amb uns quants centenars. Ja no els fem por. Empresonen qui volen amb acusacions inventades, han curt-circuitat el Parlament, han foragitat Presidents del que el 155 n’ha deixat de la Generalitat, han ofegat financerament Catalunya…

Tot això serà molt lent, dolorós i car de tirar enrere, però Catalunya “tornarà a ser rica i plena” si ens hi posem. En canvi, si es perd la llengua, no tornarà mai més. SALVEM LA LLENGUA!!! No vull una independència com la d’Irlanda, en què l’única llengua del carrer és la de l’imperi colonial. Llegiu el comentari d’avui de Miquel Gilibert: la situació és molt greu.

SALVEM LA LLENGUA !!! Encara hi som a temps?

Josep Salart
Josep Salart
17.11.2020  ·  10:19

Tots aquests conceptes nous de ràbia i fàstic no els entenc. No sé per qui parla l’editorial. El meu exemple, tancat a la presó de Xafarines el 1978 per no parlar castellà ni voler entendre rés d’españa, no deu ser ni de bon tros rés de l’altre món.

Només m’angoixa una cosa: passar per aquesta vida i no formar part d’un grup de gent que faci alguna cosa per alliberar-me dels castellans, i ara, desprès de tres anys, torno a tenir una altre oportunitat per fer-ho: votar la llista del President Puigdemont i posar, if possible, una dona MHPresidenta.

Com es possible que hi hagi una quantitat de gent que es deixi encervellar per ERC, un partit que treballa per Partit, desprès pel Partit i finalment, pel Partit. No sel’s espera per treballar per la gent de Catalunya ni per alliberar el país.

Sense els vots d’aquesta gent, no ho aconseguirem i amb els dirigents i amos d’aquest partit, tampoc. Cal e-li-mi-nar-los i només ho pot fer la gent que els vota per ignorància.

Eduard Muntada
Eduard Muntada
17.11.2020  ·  10:20

En PARTAL, AHIR:

“Perquè tots plegats hauríem d’entendre que AQUESTES ELECCIONS no tindran ni de bon tros la importància decisiva de les eleccions del 21 de desembre de 2017, ni de les que van dur al poder Junts pel Sí. FINS AL PUNT QUE ES POT DIR FINS I TOT QUE EN REALITAT IMPORTA POC QUI LES GUANYE.”

En PARTAL, AVUI:

“Però, a mesura que van acostant-se AQUESTES ELECCIONS, i segurament perquè ES VEU CLAR QUE SIGNIFICARAN EL FINAL D’UNA ERA,” (els èmfasis son meus)

I encara:

“la nova etapa serà la de ‘nació (la nostra, la dels catalans, la nació del català) contra nació (les d’ells: Espanya i França)’.”.

Magnific. Ja tenim que, a més, el senyor Partal manefleja els conceptes d’Estat i de Nació, i atribueix graciosament a Espanya la condició històrica de Nació (nogensmenys que França!).

Ves qui ho havia de dir! I encara gràcies que, fins ara, a VilaWeb ningú gosa a parlar malament d’ERC… No fos cas.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
17.11.2020  ·  10:29

Sentir-se desvinculats de l’espanyolitat és una emoció -no se si de masses- orgànica, incorporada al nostre genoma. No em passa pel cap pensar que els meus avis ni besavis se sentissin remotament espanyols. Això no és una posició de rebuig a lo espanyol, és una posició d’autoafirmació necessària que la història i els fets ens hi ha conduit per preservar-nos com el què som. No cal repassar la història, perquè és molt conegut, que també hi ha una pulsió anticatalana -no se la magnitud- igualment orgànica a Castella, com ho demostren els fets històrics de fa segles. Els catalans som pactistes i hem estat sotmesos massa segles sota l’imperi de les armes i Espanya/Castella ha tingut una relació extractiva i de dominació amb Catalunya, per això el pacte, el regionalisme, el peix al cove, … han estat mecanismes d’adaptació per sobreviure. Però no oblidem que encara som el què som perquè no ens hem deixat vèncer, hem seguit sempre escrivint la nostra història i ho hem fet des de la burgesia fins a l’obrerisme. Qui va fer la revolució industrial al nostre país?, quins poetes, escriptors, pintors, arquitectes, músics no ha deixat de crear en català?, qui va fundar Òmnium Cultural?, qui va crear la xarxa cívica d’ateneus -la majoria d’arrel obrera- que van aportar, per incomparescència de l’estat, cultura i formació?, qui va desplegar una xarxa d’atenció sanitària en forma de mutualitats quan a Espanya no existia cap tipus de servei públic sanitari?, … podríem seguir i crec que tots els lectors ja ho saben. L’1 d’octubre de 2017 va arribar per un moment culminant d’un trajecte que s’explica quan el TS retalla l’Estatut, però no es veritat. L’1 d’octubre no hauria estat possible sense aquesta informació genètica que tenim incorporada com a col·lectivitat i que hem sabut transmetre al llarg dels segles. Hem aprés coses, algunes ja les sabíem i no caldria insistir-hi, com que Espanya no canviarà -evidentment- altres són noves. La globalització de l’economia no pot suportar ara la inestabilitat en una regió tan dinàmica i estratègica com la nostra. Una guerra oberta com passava fa segles o com va passar al segle passat als Balcans també seria insuportable per Europa. Això és el què hem de tenir en compte si volem culminar un procés que ens ha de dur a una República. Espanya és un estat poderós i Europa és un club d’estats amb una economia molt intrincada i sensible. En el segle 21, sense camps de batalla, hi ha maneres de canviar l’estatus quo, potser perdent una mica al començament per guanyar molt al final. Per això hem de ser capaços, si cal, de canviar els nostres líders que s’han venut al regionalisme.

Margarida Boada
Margarida Boada
17.11.2020  ·  10:51

Molta de la controvèrsia que va ocasionar l’editorial d’ahir va ser deguda a què posaves tots els partits independentistes al mateix sac, Vicent. I d’això no em dius res a l’editorial d’avui.

Joan Royo
Joan Royo
17.11.2020  ·  10:58

Ens calen periodistes honests i dignes, que no es deixen atabalar pels polítics, que no permeten les no-respostes ni deixen amollar discursos que no responen a les preguntes. Jo no els veig enlloc. La pregunta als candidats de les pròximes eleccions és: DECLARARAN LA INDEPENDÈNCIA EN EL PRIMER PLENARI DEL PARLAMENT SI HI HA MAJORIA INDEPENDENTISTA? Resposta única: SI O NO. No s’hi val argumentacions diverses, que si estructures d’estat, que si reconeixement internacional, que si diàleg amb l’estat, que si hi haurà violència…Un periodista digne de la seua professió no admetrà cants de sirena ni encanteris. SÍ o NO. Disculpeu l’eixida del tema però anem a eleccions i la volada de coloms ja fa molt de fàstic.

Jordi Schiaffino
Jordi Schiaffino
17.11.2020  ·  11:38

Vaig néixer el 1944.- Quan vaig començar a prendre consciencia del meu sentiment nacional, en la adolescència i en un ambient de catalanisme no se si dir cultural o es massa (orfeó, esbart, excursionisme, teatre et.) ja em vaig sentir català sense ser espanyol. Al servei militar (obligatori) vaig passar de llarg de la bandera el dia del seu jurament, fent una petita trampa que em varen ensenyar, jo no podia besar aquella bandera !!.- Però el meu sentiment era : si un dia podem tornar tenir la autonomia , quina meravella !!! I per que ? Doncs per que la independència em semblava quelcom utòpic i que no aconseguiríem mai. Després passats els anys i amb la mort del dictador em vaig comprometre políticament per assolir la autonomia. Passats, novament, els anys vaig arribar al convenciment que la autonomia no servia per res i que amb Espanya no es podia negociar per que no deixarien mai que fóssim realment una Nació dintre del Estat. I llavors, finalment, vaig comprendre que la única solució era la independència i em vaig fer independentista, però de això no fa masses anys. I per que explico això ? Per que crec que, amb els matisos personals que es vulguin, aquesta es la historia de una generació o poder dues, no mes, de catalans i que aquest canvi es el que realment a fet créixer el nombre de independentistes als darrers fins als nivells actuals i no el dels “independentistes de sempre”. I per acabar, Sr. Partal, en una ocasió i parlant fa temps amb un bon amic dels Països Catalans, aquest en va contestar: Quan ells: Valencia, Mallorca, la Franja, Catalunya Nord, vulguin formar part de això que en diem, i no a tots els agrada, Països Catalans i tinguin una majoria ja ho manifestaran ells. Mentre i tant no els hi fem cap be als que realment ho volen per que llavors ho aprofiten els del “imperialismo catalan”. Aquesta es la meva modesta opinió.

Josep Rabat
Josep Rabat
17.11.2020  ·  12:24

https://www.elpuntavui.cat/opinio/article/1880219-evitar-nous-errors.html
Crec interesant despres de llegir el teu article, Vicent, complementar amb aquest. A mi m’ha servit

David Mascarella
David Mascarella
17.11.2020  ·  12:56

Que n’ingú es posi medalles, ni tingui la petulància de repartir puntuacions cap els altres, sense mirar-se el melic afirmant la seva “puresa i valentia.

Partal, no hi ha divisió entre el 2017 i abans, i parlo de segles, com el recent 20, de la transició, pactada per dreta gairebé tots els partits catalans, especialment CDC i El PSC.

D’on creieu que emergeig el “cannvi”? ha florit de cop? quan anys i quantes vides, sense dret a res, menys que ara? el pòsit hi ha set sempre, i avui, hem fet un gran pas, certament Partal, un gran pas, però partint d’una base que sempre hi és.

Sense els nostres antecessors no emergiria aquesta força latent, la base conreada amb ràbia, però esperant moments millors. I encara alguns opinadors i també alguns tertulians aquí, parlen en propietat, amb l’eufòria del moment que a vegades es guia pel sentiment i prou.

Alerta amb promeses que no es puguin complir, i també d’anatemes. Alerta amb les contradiccions que sorgiran en el futur, quan toqui fer allò que ara es qualifica com a traició, rendició o renúncies. I no atiem doncs, allò que deia l’Aznar. Si ens hem de fotre els plats al cap, endavant, com fem a casa, a la feina, al futbol…però sabent que anem al mateix lloc, i que la força és la diversitat, que no significa en absolut la uniformitat partint d’un sol punt de vista. Si diem transversalitat estem parlant d’entesa entre diferents. Enfortim-la amb voluntat i paciència, i amb alegria i responsabilitat de poder viure aquest moment.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
17.11.2020  ·  13:08

L’1-O molts erem més o menys conscients i intuiem que el que fèiem era irreversible, no tenia retorn. Que res tornaria a ser igual que abans. Que s’acabava una era, la del regionalisme, com molt bé dius Vicent. Que començava el nacionalisme de veritat. I això ha arrelat molt a fons entre la ciutadania i de manera transversal, des de la burgesia fins als treballadors, autònoms i petits i mitjans empresaris. I els sentiments i els fets ens diuen que no hi ha pacte possible amb i a España. L’autonomisme ha fracassat estrepitosament i el federalisme també, i encara més clarament. La única solució política possible és la independència i un posterior pacte de conveniència amb España, per descomptat revisable. La relaitat ha de tornar a imposar-se: som una altre nació, completament diferent. I és impossible trobar un encaix addient a España, com la història ha demostrat repetidament, i com demostra contundenment avui dia.

Josep Maria Rovira
Josep Maria Rovira
17.11.2020  ·  13:11

l’actual autonomia catalana ens porta a la ruïna de la nació, tots els indicadors econòmics ho demostren, amb un estat a la contra que ens espolia, sense tenir recursos naturals ni capacitat dintre la economia mundial, els empresaris de gran capacitat es venen al poderós per sobreviure ells, encara que s’enfonsi el país al qual pertanyen, això si, és que ja pertanyen a Espanya. Ens quedem sense Banca, ni capacitats econòmiques pròpies, l’única possibilitat de mantenir la nació en el conjunt de les que tenen un bon nivell de vida, és la Independència, però potser no tenim els polítics adequats per aquest gran esforç donada la repressió que l’estat té desfermada. No obstant això hem de perseverar, dons és la única forma de sobreviure i aconseguir la llibertat.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.11.2020  ·  13:26

País ocupat militarment.
Sense lleis pròpies.

Contra un poder ocupant que té experiència en ofegar el vassall molest que gosa eixacar la veu.

No. Catalunya, de Salses a Guardamar, no pot fer res mentre utilitzi el RELAT naïf, innocent i caduc actual.

El relat ha de tenir en compte els nostres sofriments i MÀRTIRS des de fa quatre-cents anys.
No farem res mentre el relat parli NOMÉS DE FRANQUISME I FEIXISME.

És un colonialisme tirànic que inclou monarquies castellanes i repúbliques espanyoles.

No som només una minoria nacional: Som un poble amb una història mil·lenaria ocupat amb una BESTIALITAT atroç.

I no ens atrevim a dir-ho ni a Europa.

Joan Ortí
Joan Ortí
17.11.2020  ·  14:55

Es veritat que amb l’1 d’O les coses van canviar significativament, però tot be per l’aixecament espontani popular a partir del 2010 amb la retallada de l’estatut i la gran manifestació som una nació tenim dret a decidir.
L’estat espanyol que no la nació espanyola, des de llavors els 2010, ha utilitzat totes les clavegueres de l’estat amb els seus corresponsals a Catalunya per atacar la nació catalana d’una manera sistemàtica, barroera i criminal.
Ara nomes cal que els dos, tres milions de persones que volen la independència de Catalunya, votin a “JUNTS”, el nou partit de Carles Puigdemont cap a la república catalana; perquè dic això, perquè tots els estats que s’han independitzat a Europa en els darrers anys, han anat plegats (poble i partits); com que a Catalunya això sembla difícil, l’únic camí perquè la independència triomfi es votar “JUNTS”.
AMNISTIA REPÚBLICA I PAÏSOS CATALANS

joan guinarda
joan guinarda
17.11.2020  ·  15:28

I no ens oblidem d “Espanya ens roba”. Perquè tanta por a dir-ho en veu alta? Hauríem de repetir-ho a tort i a dret, amb els números a la mà. Aquesta punyetera mania de “quedar bé”, de no molestar ni ofendre als que en roben.
I no sols els diners ens foten, també la llengua, la cultura, el dret propi, la Història….
Potser som una nació, però ens ho hem de creure nosaltres primer, als altres tan els hi en fot!

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
17.11.2020  ·  15:55

Tal com està el panorama i si volem la independència de verirat (encara que no serà ràpida, no), el 14F hem de votar JUNTS.
Si així s’obtenen més vots i escons que ERc ( i, si a més, es confirma que ERc +PSc + Comuns no sumen per poder governar) s’aconseguiria:

a) El President/la Presidenta seria de Junts.

b) Tornaríem a tenir un govern de coalició (tot presuposant que Junts i ERc i (o no) la CUP formin aquesta coalició.
Però en quins termes?
Com la conformarien?
I un seguit d’???? més.
c) Caldria dissenyar el programa i calendari d’acció que ens vagi portant a la República catalana, a l’Amnistia de presos, exiliats i processats per la causa de l’1 d’octubre. En definitiva, la ruptura amb Ñ, que tant desitgem.

Roser Caminals
Roser Caminals
17.11.2020  ·  17:01

Hauries de matisar la teva afirmació, Vicent, que “bona part” de la ciutadania està disposada a fer el que calga, de la manera que calga. No ho nego, però tampoc ho asseguro. Em temo que hi ha una altra “bona part” de la ciutadania que vol la independència sense fer trontollar l’autonomia, i vota el partit autonòmic.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
17.11.2020  ·  19:17

Em fa la impressió que en Vicent Partal, per no haver de definir-se davant d’unes eleccions tan importants, va fugint d’estudi amb invents estranys, i sofístics, com ara “nació contra nació”.

Els catalans conformem una nació. Això és cert. I que en fa, de segles, que la conformem.

Però dir-ne nació d’Espanya, que no és sinó una estructura estatal purament repressora, és una falsedat. Sempre s’ha dit –fins i tot en Marx, al segle dinou, ho deia– que Espanya, igual que Rússia, és una presó de pobles.

Em sembla que els unionistes, si el llegeixen, es posaran contents. Diran: guaita, un altre “independentista” que ens va a favor.

Lluí Mor
Lluí Mor
17.11.2020  ·  20:20

No tinc cap mena de dúbte que aquestes eleccions són molt més importans del que ens pot arribar a semblar. Estem en un punt àlgid sociologica i psicologicament parlant, per tots els temes que s’en deriven, que no cal comentar, per tan:

1- Si no guanya l’independentisme, incloent-hi ERC, serà un cop baix i una perdua d’horitzo -encarà més- que aprofitara l’estat Ñol i els colaboracionistes d’aquí per deixar-no’s anorreats per anys, a part que ens ridiculitzaran i cada espanyol tornara a fer tres acudits de nosaltres.

2- Si guanya ERC, la moral i la punta de llança del procés quedarà molt tocada, cosa que també aprofitarà l’estat Ñol, més i tot veint la genuflexió dels seus liders, mal averany.

3- Si guanya Puigdemont, molts dels que hauràn votat ERC, també és faràn seva la victoria i això pot ser decisiu per tornar a formar un cos, una unitat estratègica, sorgida de la gent, del poble. Llavors la cúpula de ERC hauràn de veura que fan. Haurem guanyat tots.

4- Aquests vots serian un misatge molt explicit per als que volen liderar el moviment indepe, “qui no vulgui pols que no vaigi a l’era”, és dir, s’ha acabat la genuflexió i comença la confrontació inteligent, se’ns dúbte això si que enxamplarie les bases, arrosegaria molt jovent, gent defraudada que passé de tot i sembraria de nou il·lusió.

5- No sóc home de partit però crec que per enforti les bases de esquerres independentistes, de primaries Catalunya, de la CUP, de ERC, de JUNTS i de moltes persones anonimes que viuen a Catalunya , autonoms i empresaris, s’ha de votar Puigdemont.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
17.11.2020  ·  22:21

Coincideixo amb el que exposa Vicent, i només afegiria que primer canvien els sentiments individuals més íntims i després es produeixen els canvis colectius. Cal no posar primer el carro abans que els.bous i així el camí serà llarg i segur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any