No ens enganyem, odien l’escola

  • «La qüestió que provoca la reacció violenta de l'extrema dreta, d'aquelles poques famílies concretes, d'aquell diari concret, d'aquell partit concret, és que a l'escola es parle de la realitat social»

Vicent Partal
30.04.2018 - 22:00
Actualització: 01.05.2018 - 01:49
VilaWeb

Cada nit els subscriptors de VilaWeb reben a les deu l’edició en pdf, amb els millors articles que trobaran l’endemà al diari. Feu-vos subscriptors per ajudar VilaWeb i la seva visió del periodisme i el país.

L’afer dels nou professors de l’institut El Palau de Sant Andreu de la Barca podria marcar un abans i un després. La indignació ciutadana arran dels fets ha de servir per a clarificar què passa, per a entendre i valorar quin és el projecte de societat cap on ens volen portar els instigadors de l’intent de linxament públic d’aquests nou servidors públics i, més enllà d’ells, del conjunt del moviment educatiu.

No és cap casualitat aquesta obsessió del PP i Ciutadans amb l’escola. Una obsessió que no es limita només al Principat, com tan bé sabem al País Valencià i les Illes. Ja fa molts anys que la FAES va ‘explicar’ com i per què es desfeia l’Espanya que existeix actualment, i en la seua anàlisi, el paper de l’escola va ser destacat en primer lloc, com el fonamental.

Però no és solament una qüestió de llengua, de discutir en quina llengua s’ensenya els alumnes. Va més enllà. Quan aquests partits i els sectors socials i mediàtics que els donen suport parlen de ‘adoctrinament’ en els centres, en realitat volen posar en qüestió el model de l’escola moderna i compromesa, immersa en la pròpia realitat social, que hi interactua i que intenta formar ciutadans conscients, no únicament persones amb un simple títol burocràticament aprovat.

Segons ells, diguem-ho clar perquè és així, els alumnes de l’institut de Sant Andreu de la Barca el dos d’octubre simplement no haurien d’haver debatut en cap moment sobre què havia passat el dia abans. És això que ells voldrien que haguera passat. Aquest és el model d’escola que ells defensen. Voldrien una escola on els xiquets haguessen entrat a l’aula i s’haguessen trobat un espai insensible a l’entorn, dedicat com una caixa tancada a l’estudi de matèries curriculars en mode automàtic. Volen una escola allunyada del carrer. Asèptica socialment. I aquest és el rovell de l’ou de l’atac que ha rebut l’institut El Palau i el motiu de la discussió real.

La qüestió que provoca la reacció violenta de l’extrema dreta, d’aquelles poques famílies concretes, d’aquell diari concret, d’aquell partit concret, és que a l’escola es parle de la realitat social. Perquè el sol fet de parlar, el sol fet d’obrir les portes, per a ells, ja és adoctrinament.

En això, l’extrema dreta no ha canviat ni un dels postulats clàssics. En altres coses poden haver evolucionat, però en aquesta no. Durant la república de Macià, l’obsessió ja era l’escola, aquella magnífica escola que va ser un exemple per al món sencer. El franquisme va convertir les nostres escoles en tristes casernes i aleshores no se’l va sentir protestar mai. I quan, després de la transició, es va recuperar el sentit de l’escola com a espai d’aprenentatge de ciutadania, la reacció va trigar poc a arribar. Com una obsessió.

L’acusació sobre els nou docents de l’institut El Palau, als quals vull fer arribar de manera explícita la meua solidaritat, no té cap base. I en cas que la tingués, ni tan sols aquest seria el moment adequat de fer-la –sense esperar a tenir els informes oficials de la qüestió. La diana, i la seua duresa, publicant fotografies, noms i dades, els assenyala a ells però en realitat vol assenyalar tot el col·lectiu de mestres i professors, totes les nostres escoles i la manera de fer que tenen. Aquesta gent no odia l’escola catalana només, sinó l’escola. Odien que en aules s’ajude a formar ciutadans amb pensament propi. Que els ajuden a entendre què passa. I no oblidar en cap moment això, posar-ho en relleu, és bàsic. O no entendrem quin projecte polític tan retrògrad, quina societat tan ignorant, voldrien crear aquelles poques famílies concretes, aquell diari concret, aquell partit concret.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Gerard Viader
Gerard Viader
30.04.2018  ·  22:35

M’agradaria saber quants fills de policies nacionals i guàrdia civils que viuen a Catalunya es varen trobar les seves escoles destrossades pels col•legues dels seus pares al 2 d’octubre. M’hi jugo un pesol que no n’hi ha cap, i que una mà negra els hi deuria estalviar aquest infortuni, perquè a aquests nois sí que els deuen fer viure en una realitat paral•lela.

Josep Usó
Josep Usó
30.04.2018  ·  22:40

El feixisme només pot convèncer ignorants integrals. Per això odien l’escola. I el coneixement. Perquè els posa en evidència. Perquè ells, els feixistes, saben que no tenen res per aportar enlloc. Només verí. I fracassaran. Sempre ho han fet. Tots els seus ídols, des de Hitler fins a Franco, eren uns ineptes.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
30.04.2018  ·  22:46

Des de Sòcrates, forçat a prendre la cicuta pels enemics del mètode crític, que no han parat d’acaçar mestres. El que ells enyoren és l’escola de la llista dels reis gots.

Daniel Mir
Daniel Mir
01.05.2018  ·  00:07

Volen l’escola com un estament on l’alumnat adquireixi coneixements que els puguin ser útils, no als alumnes sinó a ells: Volen “hombres de provecho”. Robots amb una formació que els sigui útil i rentable: esclaus qualificats. Per aconseguir-ho han de impedir que pensin. Han de tindre un raonament suficient per la feina però acrític i obedient i molt allunyat de la “funesta mania de pensar”. Per això quan algú els fa fer el mínim esforç de pensar en sentit crític de la realitat social, pensen que estan sent adoctrinats. Com deien abans: estan sortint d’estudi.

jaume vall
jaume vall
01.05.2018  ·  00:11

M’agradaria que a part de veure la biga en l’ull de l’altre, també fòssim capaços de veure la palla en el propi. Més, quan el bri de palla no és petit.
Constatem que Espanya està implosionant, sembla ser que ara ja de manera estrident, qui sap si definitiva, i a nosaltres , va, i aquesta situació òptima ens agafa desunits, ressentits, desconfiats?
A veure si al final tindrem els governants i el govern que ens mereixem.
De veritat no hi ha capacitat d’entesa entre dues, tres forces polítiques que tenen el mateix objectiu estratègic (per cert, tenen REALMENT el mateix objectiu : la voluntat de construir la República Catalana aviat?), que veuen el suport incondicional del 50% dels ciutadans, que han constatat el preu devastador que suposa la rendició i/o la derrota?

Segona apreciació. Donant per feta la maldat, la indecència, la ignomínia del comportament de la majoria de dirigents unionistes, com és fàcil constatar veient com menteixen, com enganyen, la manera com demostren la seva falta d’empatia personal i social, com és, com punyeta és que tenen el suport del 50% dels nostres conciutadans?

Antoni López
Antoni López
01.05.2018  ·  01:00

Volen retornar “el Espiritu Nacional” asignatura obligada en tots el centres escolars on estava prohibit el català, o sia tots, desde primaria fins el Doctorat. On” s’ensenyava” a base de forçar la memoria, memoria tant més important quan has fet les reflexions i deduccions adients (pensar) que t’ajuden a tenir memoria del que has pensat…etc, etc, perquè es una llarga i dolorosa historia. Un apunt final: el resultat de tot aixó es que no penjaves el Títol de Batxiller, perquè la signatura dessohonrava les cases honorables.

nacional”

Pep Vinyals
Pep Vinyals
01.05.2018  ·  01:41

No oblidem que a Galícia -i a altres llocs- quan els franquistes van entrar als pobles que havíen quedat fidels a la República, de les primeres coses que van fer va ser afusellar mestres i metges. No era casualitat. Els segons, acostaven la salut a la gent que no podia pagar-ne un de privat. Els primers ensenyaven a la gent a pensar lliurement, a conèixer la realitat del seu entorn. Igual que aquells, els d’ara també odien els mestres que ensenyen a pensar. “Jo també sóc docent de l’IES El Palau”.

Joan Guasch
Joan Guasch
01.05.2018  ·  01:42

Jo penso que ja és hora de deixar els eufemismes a banda i parlar obertament de partits feixistes, sobretot Ciudadanos. No només espanyolistes o uniomistes, sinó feixistes. Gent disposada a tot per imposar el seu model social que, per desgràcia, és comprat per moltes persones, massa persones que, en gran mesura, són com ells volen que siguin: ignorants i desinformades. D’aquí ve, és clar, la ràbia, l’odi cap a qualsevol institució que lluiti contra aquesta ignorància, per exemple, l’escola catalana. Si no m’erro, va ser el sr. Cañas, de C’s, que va dir públicament que ens muntarien un Úlster. Bé, doncs, si continuem tocant el violí i no tractem aquest(s) partit com el que és tindrem un problema, i gros, d’aquí a no gaire. i com continuem sense un govern que provi d’aturar la sagnia i pugui contraatacar i retrobar el camí cap a la República, ho tenim clar.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
01.05.2018  ·  01:42

De fet, es pot anar més enllà i afirmar sense cap mena de dubte que el que vol l’extrema dreta és la desaparició del mateix concepte d’escola. Simplement són gent incapaç de pensar, incapaç d’anar més enllà de dir “arriba españa” a cada encontre amb qui no pensa com ells, profundament antiintel·lectual (una de les primeres coses que van fer després del 18 de Julio va ser matar a Federico García Lorca) i posseïda per una intensa hostilitat agressiva que els cega a cada pas. El seu projecte d’Espanya ja el va retratar Luís Buñuel el 1932 al seu documental “Las Hurdes”: masses de “peleles” ignorants, pobres, catòlics i sumits en la més pura desinformació dirigista per una casta de poder incapaç de fer res més que delectar-se en el poder i la riquesa corrupta mentre creen enemics imaginaris que amb el temps acaben per no tenir més remei que fugir d’aquest malson autoritari o directament feixista. Quines ganes ja que Espanya, com a estat retrògrad i antidemocràtic, mori. No el trobarem a faltar.

eva salas
eva salas
01.05.2018  ·  02:26

Estic molt d”acord amb el que diu el sr. Guasch.

Pel que fa al que diu el sr. Vall em sembla que furga la més gran de totes les ferides: la pròpia.
Sr. Vall les dues coses que esmenta deuen anar ben lligades una amb l’altra..

eva salas
eva salas
01.05.2018  ·  02:56

gent miserable que no saben ni què son si no ens obliguen a ser el que volen que siguem

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
01.05.2018  ·  06:36

Com a societat hem de mantenir una actitud de resistència davant tot això, però si us plau no siguem ingenus i parlem d’implosió, de punt d’inflexió, etc. Simplement no és veritat: Espanya és un estat corrupte i repressor, però no és a la vora d’implosionar, ni molt menys, ni les possibles febles protestes dels pares de l’Institut i dels docents faran canviar res, més enllà de donar-nos valor com a societat, que ja és bo.

Espanya té una salut de ferro, i el règim està ben apuntalat. En bona part pels nostres “amics” europeus. Ells continuaran amb els atacs i inoculant la por i el silenci. I en bona part ho aconseguiran. Hem de lluitar precisament contra això, contra la por i l’oblit, i preparar-nos a una lluita molt llarga i molt dura. Hem d’atreure cada cop més gent cap a la causa de la llibertat i de la democràcia. Que arribarà, segur, però amb una altra generació de polítics i de persones, i tenint molt clar que la llibertat no s’assolirà sense sacrificis enormes. De tot tipus, i segur que, amb Espanya, probablement cruents, perquè és el que ha fet sempre amb tothom abans de deixar-lo escapar (pregunteu a argentins, filipins, cubans, peruans, mexicans…).

I sobre el fet que els atacs a l’escola estiguin patrocinats per la ultradreta, doncs sí. En concret i majoritàriament per “El partit” d’ultradreta. Ciudadanos, diguem-ho ben clar. Que són un autèntic càncer per Catalunya i també per Espanya, però que formaran probablement el proper govern espanyol per esgotament del PP per corrupció i per inèpcia i inacció (quan no complicitat) de la pretesa esquerra. Hauríem d’estar preocupats- i molt- que el recanvi al PP sigui un partit regeneracionista en el sentit que ho era la generació del 98. No se fins on poden arribar, però són extremadament perillosos.

Dit això em temo que Ciudadanos representa allò que en aquest moment és Espanya: un país majoritàriament d’ultradreta, tancat en sí mateix amb una població manipulada, sense separació real (que sí formal) de poders i on el concepte de la democràcia és votar cada 4 anys entre les mateixes elits de sempre. Un país que mai sortirà del pou per sí mateix. Condemnat a ser el cul del món (occidental, això sí), a pocs mil·límetres de Turquia i de Rússia.

Consol A
Consol A
01.05.2018  ·  07:43

Crec que volen retornar a una escola franquista: retorn a una llengua única, el castellà, valors d’obediència i submissió i d’altres similars, distorsionar la història a la seva conveniència, etc. Volen espanyolitzar i fer desaparèixer la cultura catalana.

Xavier Fabregat
Xavier Fabregat
01.05.2018  ·  08:56
Víctor Gonçal
Víctor Gonçal
01.05.2018  ·  08:57

El gran Ovidi Montllor ho va definir com ningú: “Hi ha gent a qui no li agrada que es parli, s’escrigui o es pensi en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parli, s’escrigui o es pensi.”

Elisa Donadeu
Elisa Donadeu
01.05.2018  ·  09:11

El pitjor de tot és que la G.C. està utilitzant als seus propis fills per difondre una mentida com aquesta. Quin exemple d’honestedat els hi estàn donant ? Quins valors els hi estàn transmetent ? els feu mentir i els feu fer mal als seus propis professors !!! Quin horror !!! Espero que ho pagueu car en el si de les vostres pròpies families. Els esteu ensenyant a no tenir escrúpuls ni dignitat, vosaltres mateixos.
Guardia Civil, que mai heu tingut problemes en aquesta terra, perquè us esteu deixant influir per un partit que nomès sap sembrar odi ?. Que no ho veieu ?. Reflexioneu i veieu el mal que esteu fent al professorat i als vostres propis fills. Què els hi esteu ensenyant ? Quin horror, quin fàstic, quina vergonya. Ho pagareu car, això que els hi heu fet fer als vostres fills no ho oblidaran mai, vosaltres mateixos @

Jaume Sans
Jaume Sans
01.05.2018  ·  09:13

No ens enganyem: odien Catalunya i els catalans.

Elisa Donadeu
Elisa Donadeu
01.05.2018  ·  09:14

El pitjor de tot és que la G.C. està utilitzant als seus propis fills per difondre mentides com aquesta. Quin exemple d’honestedat els hi esteu donant ? Quins valors els hi estàn transmetent ? els feu mentir i els feu fer mal als seus propis professors !!! Quin horror !!! Espero que ho pagueu car en el si de les vostres pròpies families. Els esteu ensenyant a no tenir escrúpuls ni dignitat, vosaltres mateixos.
Guardia Civil, que mai heu tingut problemes en aquesta terra, perquè us esteu deixant influir per un partit que nomès sap sembrar odi ?. Que no ho veieu ?. Reflexioneu i veieu el mal que esteu fent al professorat i als vostres propis fills. Què els hi esteu ensenyant ? Quin horror, quin fàstic, quina vergonya. Ho pagareu car, això que els hi heu fet fer als vostres fills no ho oblidaran mai, vosaltres mateixos @

Albert Miret
Albert Miret
01.05.2018  ·  09:15

El nostre model d’escola i el seu són absolutament contraris. El nostre ve del sistema “Montessori”, de l’educació oberta al món, d’encoratjar l’espontaneïtat, de descobrir la vida, la societat i els seus significats. El seu sistema ve de la caserna, i està basat a obeir les ordres, fins i tot les més absurdes, a produir asfíxia intel·lectual, instigar el pànic a la diferència a l’evolució i al futur. Per això dic que són contraris, i no només diferents. Un és impossible mentre es du a terme l’altre, i no es poden barrejar en cap grau. El primer és el que té com a resultat alumnes cegament obedients, sense sentit crític ni coneixement, perquè se’ls ha castigat i ridiculitzat l’interès de conèixer altres coses. L’altre és el que farà alumnes lliures i crítics. Per això els mètodes feixistes no poden coexistir amb els lliberals (els lliberals de debò), i per això, el desenvolupament nostre és contrari a la seva continuïtat.
Sovint em penso que la causa de la seva agressivitat descontrolada és l’odi ètnic, i d’altres vegades em sembla que més aviat és pura por i necessitat de supervivència. Només amb atacs de pànic es pot justificar el comportament bestial dels humans. Si anul·les l’obediència i la por, la seva idea d’Espanya simplement es desintegra. Gràcies a la seva escola, el poble espanyol, després de quaranta anys encara segueix votant contra els seus interessos.

Antoni Oller
Antoni Oller
01.05.2018  ·  09:25

Molt bona anàlisi sociocultural, Albert Miret; “gràcies a la seva escola”, el pas de 40 anys no ha produït a casa seva cap avenç social, i per això la genial frase del gran Ovidi, oportunament rememorada per Víctor Gonçal, segueix malauradament de rabiosa actualitat.

Carles Perez-Villalba
Carles Perez-Villalba
01.05.2018  ·  10:01

A la meva dona (es castellana, ara no 😊) el col.legi els portava a les corrides de toros. Però ells … no adoctrinen, ells no.

Carles Perez-Villalba
Carles Perez-Villalba
01.05.2018  ·  10:04

La meva dona ( es castellana, ara no 😊) eren portats a les corrides de braus. Però… ells no adoctrinen, ells no. Hipòcrites!

Jaume Genovès
Jaume Genovès
01.05.2018  ·  10:29

Son persones de pensament únic, no poden comprendre la existència de diferents maneres de pensar, no poden acceptar que la veritat es relativa, i que per això es va inventar la democràcia, dons ells necessiten una única i absoluta veritat, devant de situacions con la de l’institut El Palau i moltes d’altres situacions on es fa clara l’existència de diferents maneres de pensar explotant duts per el que ells senten per ignorància.

Carles Perez-Villalba
Carles Perez-Villalba
01.05.2018  ·  10:34

La meva dona va anar a escola a Castella i Lleó i… els portaban a les corrides de braus, però no, ells no adoctrinen.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
01.05.2018  ·  10:47

Totalment d’acord amb en Miquel Gilibert, ells no fan res més que el que han fet sempre, l’ùnic que saben fer. Qué ens fa pensar que això els portara a l’implosió?
D’altre banda, com molt be diu l’Albert Miret, la nostra escola (i jo afegiría, cultura, història, costums i valors étics) és el contrari a la seva. Ni peculiar ni diferent, contrari. I la convivència entre els dos models és sencillament impossible.
Si sumem els dos conceptes, la conclussió és que no hi ha res a fer amb aquesta gent, tan sols fugir-ne. Ni combatre ni reformar, fugir.
El problema el tenen ells allà, ja s’ho faran. I el tenim nosaltres aquí. I aquesta és la mare dels ous. No tenim aqui tants “falangistes taronges” com va resultar del 21D, però sí tants anticatalans. I això és el nostre veritable problema, el que hem de combatre (pacíficament sempre, eh?) i reformar. Aquesta gent que tots aquests anys ens han “deixat viure” a casa nostra, però quan hem alçat la veu s’han tornat hostils, o simplement s’han mostrat com son, després, això sí de passar molta por front les nostres movilitzacions. Ignorància, por, violència… el seu adn.
Com fer-ho, se m’escapa. Raonar amb qui no vol escoltar, amb qui nega l’evidència, amb el no perque no? Tan sols quan visquin en una repùblica independent, s’adonaran que viuen millor i perderan la seva por i amb el temps, la seva ignorància. Avans no. Fem-ho possible. Pot ser si ens toquen l’escola (i no és quan pitjor, millor) això ens fara reaccionar i sortir de la dependència dels nostres partits autonomistes i avançar…

Regina Ferrando
Regina Ferrando
01.05.2018  ·  10:55

La maniobra és clara i respon a aquella dita que tots coneixem de “piensa el ladrón…). En cada acusació injusta i falsa podem descobrir el tarannà de l’acusador. Aquesta és la premisa que hem de tenir en compte: acusen als altres d’alló que ells fan o farien. És un capteniment retorçat, però que hem de tenir en compte per no acabar tots al frenopàtic.

humbert roma
humbert roma
01.05.2018  ·  10:56

Pel que fa als precendents de l’actual model d’escola que impulsem al nostre país –que confio i desitjo que sigui el germen de l’escola de la República Catalana– no oblidéssim pas l’aportació cabdal que hi van fer les escoles racionalistes (anarquistes, si voleu), que van culminar en l’extraordinària experiència –des dels inicis de la revolució social amb què la bona gent catalana va respondre a l’aixecament dels militarots rebels– del Comitè (després Consell) de l’Escola Nova Unificada (CENU). Precisament fa poc acaba de sortir publicat un excel·lent llibre de la italiana Valeria Giacomoni sobre Joan Puig Elías (Sallent 1898-Porto Alegre 1972), que va ser el president i veritable ànima del CENU en la seva primera època: “Joan Puig Elías. Anarquismo, pedagogía y coherencia” (editorial Descontrol). Una tradició que, per cert, té també els seus màrtirs: alguns d’ells, com Francesc Ferrer i Guàrdia (Alella 1859-Barcelona/castell de Montjuïc 1909), ho van pagar amb la mort després d’una campanya terrible de l’església catòlica i la dreta reaccionària, en massa aspectes anàloga a la que ara estem patint). Que la memòria no ens falli mai…

Josep Navarro
Josep Navarro
01.05.2018  ·  11:15

No és l’escola ni els mestres únicament, és un TOT.
TOT val contra els resultats de les eleccions i la majoria absoluta dels republicans.
La síntesi ara ja és clara amb uns grups d’aliances ben determinats.
El grup franquista de extrema dreta:
1er.
Rei(cap d’estat i exèrcit)+ Poder Judicial + CIUTADANS (FAES)
Aquest front té dos objectius principals simultanis, eliminar al PP amb el seu govern espanyol actual i impedir la República Catalana.
Aquest grup disposa d’importants recursos com exèrcit, justícia i mitjans de comunicació.
2on.
El grup centre dreta del Club 155 (PP, PSOE-PSC, C’s) que té com 1objectiu principal impedir la República Catalana, amb això coincideixen amb el front anterior i col·laboren. La frontissa en aquest cas és C’s que vol accedir a la Moncloa amb el recolzament del primer front. Aquest front disposa de recursos compartits a conveniència i la gran col·laboració dels partits que callen.
3er.
El grup de tots els altres que defensem la democràcia, justícia, igualtat, llibertat la veritat i la dignitat.
Valors que han de encapçalar Europa, sense col·laboració exterior això es diu “Mision Imposible”
Que arribi ja!!

Secundí Mollà
Secundí Mollà
01.05.2018  ·  11:25

I, mentre uns fan la feina bruta, els altres: el PSOE i els seus Manchons tertulians de torn, tracten de dissimular, ignoren, endolceixen, intenten canviar de relat tant com poden o directament callen. I diguem-ho clar, hi ha silencis tan estridents que fan que aquests simuladors o dissimuladors de la realitat siguin tan bruts i tan baixos, tan vils i roïns com els altres. Repeteixo: el PSOE i els seus Manchons. Vomitiu.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
01.05.2018  ·  11:25

Desprecien i odien Catalunya i qualsevol signe de Catalanitat que ens faci reviure com va ser el nostre País abans de la seva ocupació. Imposant-nos la llengua i lleis de Castella per la força.

Per això el seu brutal adoctrinament (“Siempre Cataluña ha sido parte de España”) porta segles d’avantatge i per ara, pas a pas, la destrucció de la nostra cultura és un fet gairebé irreversible.

Només cal escoltar en quina llengua parlen els nostres infants i la castellanització del llenguatge del carrer.

Teresina Fons
Teresina Fons
01.05.2018  ·  11:25

TOTS SOM DOCENTS DE L’INSTITUT EL PALAU🎗🎗🎗🎗🎗🎗

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
01.05.2018  ·  11:36

Molt encertat Vicent, gràcies.
Els que vam patir el seu model d’escola la podem detallar. Milers d’hores lectives esmerçades en memoritzar el catecisme holandès, en estudiar història partidista, amb lliçons senceres dedicades al General Moscardó, al Plus Ultra O al cabo Noval, inacabables tardes de lectura del Quixot, no als nou anys si us plau. Formació del Espíritu Nacional fins els divuit. Exercicis espirituals i sagrament de la confessió i confirmació entre classes. Misses el diumenge al mateix col·legi.
Encara conservo un almanac del col·legi que. A la primera plana completa hi ha un retrat del dictador sanguinari revestit de general, a la segona plana l’alcalde Porcioles, i a la tercera el hermano director. Aquesta és la seva escola.
Amb els anys, els que la vam patir, hem hagut de posar pedaços arreu, dons les mancances que teníem eren siderals.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
01.05.2018  ·  11:39

Un altre de les 155 raons per dir 🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻 adeu 👑🇪🇸

Mª Rosa Camps
Mª Rosa Camps
01.05.2018  ·  11:47

El que volen és que no formem ciutadans amb esperit crític que els puguin tombar la poltrona. Gent submissa que es creguin tot el que diuen i fan els qui remenen les cireres (o aspiren a remenar-les) a l’estat espanyol.
Caldria recordar-los, però, que els ciutadans no som ximples i que molts dels qui avui reivindiquem república, llibertat d’expressió, escola catalana… Vam ser formats a l’escola franquista i hem estat capaços de reaccionar als seus intents d’adoctrinament.
Mai s’han sortit amb la seva i ara tampoc ho faran. Però encara no ho saben.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
01.05.2018  ·  12:03

No menys important en l’escola feixista va ser la violència física que exercien els professors contra els nens, amb càstigs dolorosos i humiliants. Violència que es transmetia entre alumnes als patis d’esbarjo.
Un altre punt negre va ser la separació per sexes que va crear traumes difícils de superar.
I un tercer la ocultació de tot el que fes referència a Catalunya, que en prou feines era una part obscura del Reino de Aragó. Per compensar ens feien aprendre la llista dels reis godos.
Va ser un ensenyament tètric que no desitjo a ningú.
No podem consentir que s’ataqui la nostra escola, ens va el futur en això, el dels nostres descendents i el de Catalunya. Fem República de Catalunya.

Jordi Farrerons
Jordi Farrerons
01.05.2018  ·  12:14

Chapeau, Vicent, per aquest article. Jo també he estat professor de l’escola catalana i si m’hagués de defensar dels atacs que han patit aquests nou companys senzillament et demanaria permís per reenviar íntegrament el que dius en l’article. No és un atac a ells nou, és un atac a cadascun dels mestres i professors de l’escola catalana, fet des de la impotència i la barroeria.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
01.05.2018  ·  12:22

Doncs ara que fagin debat a clase sobre les pintades a la façana..

La reacció violenta contra l’independentisme és resultat de les seves accions que l’altra part entén com a provocació, com una baralla al carrer una mica suposo..

Tampoc calia provocar tant per arrivar on sóm, mes valdria haver guanyat la majoria social en vots netament i fer més pinya treballant per un referèndum d’autodeterminació com es fa als llocs civilitzats..

Amb majoria social la part anti referèndum estaria patint molt més i seguiria en la mateixa línia fent que moltes famílies “neutrals” tinguessin clar cap a quin model voldrien anar, sense dubte..

A veure que faran els instituts etc l’1 d’octubre del 2018, ja hi poden anar rumiant..

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
01.05.2018  ·  12:40

No ens enganyem, desprecíen Catalunya tot signe de recuperació de la catalanitat que ells estan decidits a fer desaparèixer.

Però estimen l’escola espanyola que adoctrina contra la nostra cultura i contra el nostre País.

JOSEP MARTÍ
JOSEP MARTÍ
01.05.2018  ·  13:06

Si et sembla que una cosa no es podrà explicar a l’escola, més val que no la facis.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
01.05.2018  ·  14:58

I desitjo fermament que aquestes represàlies facin més persones més sensibles al tema de l’escola com a eix vertebrador que és de la societat que volem.
És un tema que interpel·la a tots, també els que encara no ho saben o no s’ho creuen.

Construïm la llibertat cada dia.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
01.05.2018  ·  15:48

Molt d’acord amb Miquel Gilibert i Jaume Vall. Hauriem d’estar molt preocupats de l’ascens de C’s i de la nostra incapacitat d’anar junts per fer-los front. No enteng que els que estàn a la presó no ho vegin. O és que ja s’han conformat a passar-hi trenta anys?.

Joaquim ramirez
Joaquim ramirez
01.05.2018  ·  16:18

L’extrema dreta i l’església catòlica voldrien fer tornar a la get – alguns a Espanya encara hi son – a aquell model de gent que es veu en el film “Los Santos Inocentes”- Gent sense recursos, pobre, inculta i supeditada a uns senyors que els fan fer de perdiguers tot i tenir la cama trencada, i sense el mes petit sentit vers ells, d’humanitat i empatia.
Per un motiu extremadament simple… la gent inculta i sense criteris propis es la mes fàcil de governar.
Ells volen gent.. tal com vaig veure a les primeres eleccions democràtiques… en que el criteri i motiu de votació d’una Sra, era :”es que Adolfo (el Suarez) es tan guapo …. ” ¡¡¡
I així va el Pais.

eva salas
eva salas
01.05.2018  ·  18:11

Vostè Sergi Guitard, com el jutge aquell, criminalitzant la víctima.

Joan Fermi Marsa
Joan Fermi Marsa
01.05.2018  ·  18:25

Gerard Viader, això no ho sé. El que sí que sé és que Millo, Terrassenc i que té els pares vius a Terrassa va impedir qualsevol cop de porra el día 1 de Octubre. També sé que en Albiol, ex-alcade de Badalona, va fer el mateix en aquesta ciutat.

Joan Fermi Marsa
Joan Fermi Marsa
01.05.2018  ·  18:29

Gerad Viader, això no ho sé. El que puc dir és que el senyol Millo, Terrassenc i que té els seus pares vius a Terrassa va impedir que hi hagués cap garrotada en aquesta Ciutat. També sé que en Albiol, ex-alcalde de Badalona va fer el mateix a Badalona.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
01.05.2018  ·  19:03

La escola és important en la formació dels nostres fills, en el desenvolupament del seu esperit creatiu, crític, que mira al futur amb el desig de millorar la societat que ens han deixat els nostres pares.

Però no ho és tot, sortosament.

Jo no vaig anar a cap escola d’immersió lingüística, no vaig estudiar en català, no vaig parlar mai català, ni a la escola, ni a casa, ni al meu entorn, ja era adult quan vaig començar a aprendre, i sense que ningú em presionés, soc andalús i no ho amago ni ha sigut mai un problema a Catalunya, em sento català i crec en la democràcia, en la autodeterminació dels pobles i en la llibertat, llibertat que només te el límit on comença la llibertat dels demés.
Aquí he trobat sempre aquests valors, i m’han impregnat. Em sap greu per aquells als quals el seu entorn els segresta aquesta possibilitat.

Si volem parlar d’adoctrinament del fort, només em cal recordar que jo a l’escola tenia una assignatura que es deia F. E. N. (Formación del Espíritu Nacional), i la donava un membre militant de la estructura franquista.
També tenia Religió, catòlica per descomptat, i em feien aprendre que la Inquisició espanyola va ser una cosa bona, entre altres “veritats”.

Per això em costa entendre que elements com el Rivera o l’Arrimades, entre altres, destilin l’odi que escampen, i menteixin i manipulin tant la realitat de Catalunya i de les seves escoles.
A més molt possiblement ells si van ser fills de la immersió.
Es que van ser adoctrinats pels catalans contra els catalans?
O realment el que són és una mena d’oportunistes que volen viure de la gent sense treball productiu?

Secundí Mollà
Secundí Mollà
01.05.2018  ·  19:03

eva salas 01.05.2018 18:11. És exactament com tu dius, quan dius: “Vostè Sergi Guitard, com el jutge aquell, criminalitzant la víctima”.
Fixant-nos només en el 2n paràgraf del tal Guitard. Diu, textual: “La reacció violenta contra l’independentisme és resultat de les seves accions que l’altra part entén com a provocació, com una baralla al carrer una mica suposo..”
El mateix raonament que per l’agressor: La reacció violenta contra (la noia) és resultat de les seves accions que l’altra part (la Manada) entén com a provocació, com un (abús) al carrer una mica suposo…

Maria Marcos
Maria Marcos
01.05.2018  ·  21:04

En primer lloc apuntar la gran quantitat de comentaris, la qual cosa indica que es un tema que interesa i tal vegada preocupa a la societat. Segon, que tenint en compte que la professió de docent ha estat sempre envoltada d un fort ingredient de voluntarietat, per una banda, i per altra d una gran incomprensió per part de la societat, ha estat una professió injustament maltractada sovint. I ara, a més a més, culpabilitzada d adoctrinament polític. Qui en dóna més??? Ja en hi ha prou!!! La societat ha de dir BASTA!!! I tancar files defensant uns professionals que malpagats i maltractas per l administració fan una feina molt loable. Tan sols quan et trobes quelcom alumne/a anys després de haver hi estat a el aula i veus que et reconeix i et sonriu i et parla amb respecte i afecte….comprens que la feina feta poder va ser més efectiva del que mai haguèsis pogut imaginar.
Fem costat als professors sempre que siguin atacats amb maledicència i no fem mai judicis sense coneixement de causa. Ells tenen als nostrs fills i filles a les seves mans durant mol temps al dia, molts dies a l any fent una tasca molt important a canvi de cap reconeixement, de cap agraïment. No siguem cecs i sords. Tinguem empatia. Siguem persones, en definitiva.
María Marcos

Sergi Guitart
Sergi Guitart
01.05.2018  ·  23:50

Secundí Mollà 01.05.2018 | 19:03 eva salas 01.05.2018 18:11

Heu tret les meves paraules de context, i les heu posat a un context molt desagradable.
Causa-Efecte. Ja que el tema va una mica de professorat si teniu la sort de poder llegir en anglès feu un cop d’ull a aquest link (les versions català i castellà no són tant complertes).

https://en.wikipedia.org/wiki/Causality

Causality (also referred to as causation,[1] or cause and effect) is the natural or worldly agency or efficacy that connects one process (the cause) with another process or state (the effect),[citation needed] where the first is partly responsible for the second, and the second is partly dependent on the first. In general, a process has many causes,[2] which are said to be causal factors for it, and all lie in its past. An effect can in turn be a cause of, or causal factor for, many other effects, which all lie in its future. Causality is metaphysically prior to notions of time and space.[3][4]

Causality is an abstraction that indicates how the world progresses… … …

Ramon Sans
Ramon Sans
02.05.2018  ·  00:28

Para entender lo que ocurre quizas habria que recordar el ASESINATO LEGAL DE FERRER I GUARDIA en 1909 , padre de la escuela moderna que tiene estatuas en multitud de paises y deberia tenerlas en cada poblacion catalana … hacer republica

https://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_Ferrer_Guardia

eva salas
eva salas
02.05.2018  ·  10:32

Les dones ho sabem de sempre sr. Mollà. En coses subtils, el dia a dia, i en coses enormes i explícites com en el cas a què ens referim. En aquest sentit Catalunya és a Espanya el que les dones al masclisme: una provocació! Tant és si vas així o vas aixà, si dius o si calles, la simple existència/presència és una provocació. Per això fa 500 anys que la cosa dura i sempre les forces en la mateixa direcció. Tant és si hi ha referèndum, un mal finançament, una llengua que sempre ha respectat les altres llengües vingudes… etc
Per això ens hi hauriem de posar de valent amb intel.ligència, perque aquest és un mal endèmicd’aquesta societat que es comporta com com colons/masclistes. A empènyer cada dia.

eva salas
eva salas
02.05.2018  ·  10:39

Haver-s’ho pensat abans Sergi Gitart, vostè ens ha provocat. Si haguera quedat callat no s’hauria ficat tot sol en el “context desagradable”.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
02.05.2018  ·  10:59

@Eva, a tu i a molts el que us molesta ara es saber que hi ha un altre camí per a la independència, un cami net, un camí de transformació social progressiva i amb tots o gairebé tots els arguments a favor…

Si guanyes unes eleccions a Catalunya amb més del 50% dels vots els guanyes mediàticament i internacionalment.. No et pots imaginar el poder que te això.. Es el primer pas que et porta a l’independència..

El que et va fer replicar van ser el segons paràgrafs, no el primer, el primer el vas utilitzar per atacar..

Te’ls torno a posar per la teva comoditat. A mi també em molesta molt la situació on s’ha ficat l’independentisme i les conseqüències que està tenint, però paciència i resistència, i sobretot criticar en positiu i no callar mai..

Tampoc calia provocar tant per arrivar on sóm, mes valdria haver guanyat la majoria social en vots netament i fer més pinya treballant per un referèndum d’autodeterminació com es fa als llocs civilitzats..

Amb majoria social la part anti referèndum estaria patint molt més i seguiria en la mateixa línia fent que moltes famílies “neutrals” tinguessin clar cap a quin model voldrien anar, sense dubte..

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes