No a Rajoy i no a Sánchez

  • «Perquè Sánchez va votar el 155, sí o no? Perquè Sánchez ha justificat la presó de la presidenta Forcadell, del vice-president Junqueras, dels consellers i dels Jordis, sí o no?»

Vicent Partal
30.05.2018 - 22:00
Actualització: 03.08.2018 - 11:25
VilaWeb

Avui comença al congrés espanyol el debat d’una moció de censura convocada pel PSOE contra Mariano Rajoy. I tot fa pensar que demà ERC i el PDECat hi votaran a favor. Aquests darrers mesos hem vist moltes actuacions dels partits polítics independentistes que fan mal d’entendre i, crec, també d’explicar. Però de totes aquesta, el regal dels seus vots al PSOE, és la que se’m fa més difícil de capir.

Cal escoltar el discurs que farà avui Pedro Sánchez, és clar, però em costa de creure que puga aportar res de nou respecte del procés d’independència i respecte de la regressió autoritària que ha de suportar d’una manera molt particular el Principat. De fet, ha demanat els vots dels diputats dels dos partits independentistes en canvi de res i gairebé sense ni parlar-hi. Aquesta actitud, per si mateixa, ja és insultant. Jo podria arribar a entendre que els vots anassen en canvi de coses molt concretes, fàcils de comprovar i visibles ja el primer minut. Però aquesta actitud acomplexada de llevar Rajoy del govern perquè no siga dit que continua manant per culpa nostra no solament m’és difícil de compartir, sinó que em preocupa molt.

Els independentistes catalans no tenim cap obligació de fer fora Rajoy per posar-hi Sánchez. No hi veig cap motiu si, com és obvi i evident, dissabte no canviarà res, en cas que Sánchez acabe essent investit demà. Després de no fer real la República proclamada, de participar en unes eleccions imposades i d’acceptar que el govern de l’estat espanyol impose les condicions en què es pot formar govern, ara córrer tots a votar Sánchez no pot fer res més sinó afegir encara més descrèdit a la manera d’actuar dels partits independentistes.

Perquè Sánchez va votar el 155, sí o no? Perquè Sánchez ha justificat la presó de la presidenta Forcadell, del vice-president Junqueras, dels consellers i dels Jordis, sí o no? Perquè Sánchez ha manipulat la realitat dient que el president Torra és un racista, sí o no? I els del partit de Sánchez? Els socialistes han votat al Parlament de Catalunya sempre i en bloc amb el PP i Ciutadans, sí o no? Han acudit al Tribunal Constitucional de bracet dels seus socis una vegada i una altra, contra les decisions del Parlament de Catalunya, sí o no? S’han alçat al parlament a saludar respectuosament els familiars dels presos, ni que fos tan solament per demostrar una mínima empatia cap a gent que han estat els seus companys d’hemicicle, sí o no? I no parle de les bestieses que vomiten alguns dels més ínclits representants del socialisme prehistòric –com aquell que va dir que l’independentisme era més preocupant que no pas el robatori del PP–, sinó de Pedro Sánchez. De qui dissabte podria ser president del govern espanyol. Ha estat ell o no ha estat ell qui ha dit que calia intervenir la Generalitat per a liquidar allò que va arribar a definir de colp d’estat contra la constitució espanyola i la democràcia? Aquest és el candidat que votaran els independentistes catalans, sense que ni tan sols haja de rectificar?

Que Rajoy és pitjor que Sánchez és ben evident, indiscutible. Però això no és pas un argument suficient. Tots sabem que si el PSOE s’hagués oposat al 155 hauria estat impossible d’aplicar-lo. I n’hi ha una prova clara: no acceptaren que TV3 formàs part del 155 i no en formà part. Per tant, la responsabilitat d’haver fet possible el 155 amb el seu suport actiu no la podem passar per alt. No es pot esborrar d’una revolada. I per això és complicat d’entendre com és que els dos partits independentistes el votaran, com si no fos cosa seua el patiment de tot el país, el dels funcionaris dels departaments ocupats, el de la gent al carrer, el dels seus companys a la presó i a l’exili. Per a fer què votaran Pedro Sánchez el PDECat i Esquerra? Per a adobar Espanya? Per a millorar Espanya? Va per ací, la cosa? Aquesta és la prioritat? I si és això, després, quan els independentistes denuncien a Europa la cruesa del 155 i la repressió, com explicaran que al remat van lliurar el seu vot a la persona que precisament un dia es va desplaçar a Brussel·les per defensar amb entusiasme l’aplicació del 155?

(Per si algú ho ha oblidat o no vol recordar-ho: el 18 i el 19 d’octubre Sánchez va anar a Brussel·les per reunir-se ni més ni menys que amb Juncker, Tajani, Mogherini, amb els primers ministres de Suècia i Portugal, Löfven i Costa, i amb el dirigent dels laboristes britànics, Jeremy Corbyn. La raó d’aquesta marató de reunions no era sinó demanar-los el suport al 155 de Rajoy.)

Em limite, voluntàriament, a posar sobre la taula la qüestió catalana, però la llista dels fets que equiparen el PSOE amb el PP, que l’en fan còmplice necessari, és immensa, inacabable. De la indignitat que hi ha haja encara morts republicans a les carreteres fins a la persistència dels favors especials a l’Església Catòlica, després de dècades manant ells. De la tortura i l’assassinat de dissidents, els GAL, fins al canvi de la constitució espanyola per a consagrar que primer de tot cal pagar el deute. O l’aprovació sense contrapartides del monstruós rescat bancari. O el refús –el març passat!– de revisar la llei d’amnistia, paraigua imprescindible per a protegir els franquistes. O el suport incondicional a la corona. O la corrupció, caram la corrupció! Que la corrupció no és cosa del PP i prou, com alguns voldrien fer creure. Que és sistèmica, motor i aliment del règim del 1978 i dels partits –espanyols, bascs o catalans, que en això no hi ha distinció– que el van construir i que l’han mantingut fins avui. El PSOE en va ple, també, de corrupció.

Però, malgrat tot això, els partits independentistes regalaran demà els vots a Pedro Sánchez i em fa l’efecte que amb aquest gest enterraran bona part de la credibilitat que els resta. Perquè, al cap i a la fi, demostraran que castigar-los ix de franc perquè viuen acomplexats políticament davant l’estat espanyol, incapaços de pensar en ells mateixos com a representants d’un país amb interessos propis, amb un marc polític privatiu i no com a meres comparses de la cort madrilenya. Preocupats principalment per ells i perquè els mateixos que han donat suport a Mariano Rajoy en tot allò que s’ha fet aquests darrers mesos contra ells no els acusen ara de donar suport… a Mariano Rajoy!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Lluís Antoni Navarro
Lluís Antoni Navarro
30.05.2018  ·  22:11

Més clar no es pot dir. Serà una vergonya si ERC i PDECAT donent suport a la moció de censura. No hi hagut distància entre el PP i el PSOE. La moció és un afer espanyol. Que s’apanyen els espanyols!

Adrià Arboix
Adrià Arboix
30.05.2018  ·  22:15

Totalment d’acord: Ni Rajoy ni Sánchez. Cap s’ho mereix. I si no és així ens ho apuntem.

Jaume Sans
Jaume Sans
30.05.2018  ·  22:19

Totalment d’acord. Des del 3 d’octubre que anem de claudicació en claudicació. Està clar que els polítics d’ERC i del PDeCAt no tenen senderi, ni cap intenció de seguir endavant amb la República (l’han tinguda mai ?). La poca credibilitat i el poc suport aconseguit a Europa aquests darrers mesos se’n poden anar per la claveguera en uns instants. Potser sí que n’hi ha alguns dins aquests partits que volen la independència del país, però a molt llarg termini. Tinc la impressió que es una barreja de por i de manca de lideratge. Només ens quedarà la CUP. Que el senyor ens agafi confessats.

Josep Usó
Josep Usó
30.05.2018  ·  22:26

Sembla que ni ERC ni els de JxCat han entès en quin escenari es troben. Espanya és el país que ens oprimeix, que ens va enviar unes forces brutals i que ens escanya, ens insulta i ens menysprea constantment. Els seus partits estan dirigits per uns mediocres molt justets, perquè només representen una màscara per tapar els qui de veritat manen, allà. Ara mateix, no s’aclareixen. i segurament, la moció no eixirà endavant. llavors, el papeot que hauran fet els autoanomenats independentistes serà d’antologia. Ells es deuen, i acabaran retent comptes, davant els electors catalans. Pensar en el què diran a la provinciana i casposa capital de l’Altiplà em sembla, senzillament, estúpid. M. Rajoy és molt lamentable; però no menys que Sánchez, que no només voreja el mateix feixisme, sinó que encara sembla més justet de llums. I sempre és més perillós un ignorant que una mala persona.

Marta Cánovas
Marta Cánovas
30.05.2018  ·  22:32

Estic d’acord amb l’editorial, però a més em pregunto: Quan, en una votació important al Congreso ens hem sentit representats pels partits avui dits independentistes? Ens hem cregut el que teníem necessitat de creure però tot és fum. Haurem d’esperar una nova generació de polítics amb les idees clares i complidors del deure.

Gerber van
Gerber van
30.05.2018  ·  22:33

Avans el Pedro Sanchez sera president, no hi ha votació en el Congres? Doncs si això es el cas, que els polítics de PDECat i ERC llegin ben be aquest editorial.

Sera molt interessant si els Catalans podrien bloquejar un nou govern Espanyol. Això debilitara l’estat i podria ser profitos per la República Catalana.

Josep Salart
Josep Salart
30.05.2018  ·  22:35

Jo vull sentir l’opinió del meu President Carles Puigdemont.

Antoni Oller
Antoni Oller
30.05.2018  ·  22:37

Senyor Partal, la meva humil consideració, que pot ser molt equivocada: si Sánchez accedeix a la presidència i forma govern, la majoria absoluta del PP al senat es prendrà deguda revenja rebutjant els pressupostos, i per tant, tornant-los al congrés. Llavors, allà, qui votarà a favor dels nous pressupostos? PSOE+PNB+Podemos? No sumen. Es difícil que el PSOE presenti uns pressupostos que mantinguin els privilegis al país basc (segurament condició secreta pel vot favorable del PNB) i a la vegada siguin també votats a favor per part de C’s, a menys que girin el seu discurs com un mitjó. Ergo, és extremadament difícil que es doni la única combinació que suma: PSOE+PNB+Podemos+C’s. Ergo, Ñ es trobarà sense pressupostos i amb la Merkel agafada dels nervis, ja prou masegats per l’atzagaiada avui de l’Oettinger contra els italians, i el que pot estar per venir d’aquella bonica terra!. I arribarem a noves eleccions amb la meitat de la població espanyola insultant Alemanya per no haver volgut extradir Puigdemont. No ho troba interessant?

Francesc Gispert
Francesc Gispert
30.05.2018  ·  22:42

Estic totalment d’acord amb l’editorial excepte per un punt: per què dieu que és evident que en Rajoy és pitjor que en Sánchez? Em sap greu però jo no hi veig cap diferència.

Oriol Roig
Oriol Roig
30.05.2018  ·  22:52

Espero no equivocar-me, però en M. és fora. Si no progressa la moció d’en Sánchez per governar, progressarà la de Podemos+Ciudadanos per a noves eleccions. En cas que els independentistes no en treguin cap contrapartida, que no en treuran, crec que el gest correcte fóra abandonar el congreso durant la votació. És una manera d’escenificar un “ja us ho fareu” ben clar. Això també faria retratar-se al PNV. Justícia poètica i dignitat… i en M. fora del gobierno i una Espanya més ingobernable. Quan més feble l’oponent, millor.

Xavier Batlle
Xavier Batlle
30.05.2018  ·  22:53

Completament d’acord. Vergonya si PDeCat i ERC voten a favor de Sánchez. Que marxin del Congrés si us plau!

Joan Benet
Joan Benet
30.05.2018  ·  22:53

No sé ni que hi foten encara al congrés…

jaume vall
jaume vall
30.05.2018  ·  22:55

El cor i les tripes em fan donar costat a la posició de l’editorial. No volem res d’Ñ, per tant, abstenció i que s’arreglin -i es dessagnin- entre ells.
Però, el cap em diu una altra cosa. Som república independent? Gestionem els nostres pressupostos lliurement? Tenim el comandament de les forces coercitives?
Tenim relacions bilaterals amb els altres estats europeus?
Crec que la realitat és que no. No encara. Aleshores, si encara som dependents, per què no ser cruament realista, i participar -sempre que ens interessi- en els afers espanyols? Ser idealistes per assolir un futur millor és correcte. Ser idealistes sense ser realistes, no ho crec.
Ens interessa que plegui M.Rajoy? Sí. Crec que no cal exposar les raons sobre la qüestió. Ens interessa que governi Sánchez ? No ho se´, ni m’importa.
El que es faci demà no és només per a consum català ni espanyol. També europeu. I, òbviament la opinió publicada europea trobarà coherent que els independentistes catalans facin fora M.Rajoy.
Per cert, m’agradarà sentir demà, si es fa fora l’implosionador espanyol corrupte, que algun diputat d’ERC, o de PdCat, li recorda que encara que hagi d’anar cap a casa, M.Rajoy no estarà sol. Amb ell estaran els 4 milions d’espanyols súbdits submissos de la monarquia, muy españoles y mucho españoles, que li van firmar perquè portés el nostre Estatut al TC.
També m’agradarà sentir d’algú que li recordi que quan deixi de tenir immunitat, i M.Rajoy sigui jutjat, i eventualment empresonat, que sobretot, no serà un pres polític, sinó un polític pres.

eva salas
eva salas
30.05.2018  ·  23:00

No me’n sé avenir. Sr. Partal, ens importa un rave Pedro Sànchez. Ja sabem qui és i no n’esperem res. Però sobretot no regalem res. És al contrari: Pedro Sánchez ens regala l’oportunitat de fotre fora Rajoy. Li sembla poc? Fem per a nosaltres, no per al macarrilla de torn, el qual per cert ho tindrà molt difícil i tots plegats aniran a bofetades, el què ens serà molt propici. Per què no deixem de mirar-nos el melic i obrim la perspectiva? De debò creu que ho hauriem de condicionar a que ens donguin el que ja és nostre però ténen segrestat? I Quan ens diguin que no ens ho donen què, a empassar gripau novament? A votar No i mantenir el nostre botxí al poder?

Ja pendrem nosaltres el que és nostre quan arribi el moment. Preteneu ara que els nostres representants al Congrés serveixin per a salvar Rajoy?

En fi. A mi Sánchez em produeix més vomitera encara que Rajoy. Però això no va de votar Sánchez sinó de executar la venjança contra Rajoy. I gratis.

Després ja ens ocuparem de Sánchez. I que es vagi preparant el pocapena.

Pere Hernàndez
Pere Hernàndez
30.05.2018  ·  23:07

ERC i PDeCAT enlloc de perdre el temps en assumptes interns d’Espanya (hispanocentrisme) més val que es dediquin a pensar com tirar endavant la República Catalana. Tots els diputats catalans a Madrid haurien d’haver plegat ja fa temps.

Lluís Mª Bassas
Lluís Mª Bassas
30.05.2018  ·  23:07

Jo no ho tinc tant clar.
Tinc clares totes les tevés argumentacions i n’estic totalment d’acord, però se’m fa més difícil predir quin és l’escenari millor per nosaltres, independentment de votar sí, no o abstenir-se.
Crec que en Francesc Abad als seus dies de fúria en dona una valoració prou assenyada com a per a no valorar-la.
No sé quin és el paper que hem de fer cadascú en tot aquest serial, potser és com dius i cadascú ha de valorar tan sols segons les pròpies premises, però em sembla a mi que si no és que ens tornen a enganyar espero molt dels representants polítics. Si no, la vergonya que tindran els farà mantenir-se a la capital del reino fins al seu oblit públic.

Lluís Mª Bassas
Lluís Mª Bassas
30.05.2018  ·  23:08
Pepi Borrego
Pepi Borrego
30.05.2018  ·  23:09

S’ha de parlat alt i clar com en aquest editorial. Els partits que anomenes independentistes Vicent han deixat de ser independentistes, del pdcat s’hi intuia i esquerra ja va donar senyals en la campanya, tot i així van mentint els seus votants dient que implementaria república.
En fi… tinguem memòria per les properes eleccions.

Empar Valls
Empar Valls
30.05.2018  ·  23:12

No és cap regal, és un “sí ” enverinat.
Jo veig que qui vol governar potser se’l farà fora i que qui no ho vol potser governarà.
En Sánchez s’ha vist obligat a fer la moció de censura, però se’l veu clarament que no la vol guanyar. No ha mogut cap dit.
També ho veig al PNB, no volen guanyar, però potser també es veuen obligats a votar “sí”.
Crec que qualsevol resultat ens beneficiarà, estic disfrutant del xou “ñol”.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
30.05.2018  ·  23:16

Abstenció i buscar socis per una nova moció amb podemos i qui faci falta per noves eleccions.

eva salas
eva salas
30.05.2018  ·  23:30

El pitjor de tot és que em tem que és una comèdia. Sànchez no vol guanyar la moció, el pobre.

Doncs que es foti. Votem SIIIIII.

De debà que no us entenc.
A mi em dona una marxa brutal veure a Rajoy tot cagat i a Sánchez TAMBÉEEE.

Miquel d'Arenys
Miquel d'Arenys
30.05.2018  ·  23:35

Ni Rajoy, ni Sánchez, però de moment cal fotre Rajoy al rec.
Si tant és un com l’ altre , cal ser coherents, tnt és un com l’ altre, però Rajoy al rec.

Joan Vives
Joan Vives
30.05.2018  ·  23:37

Estic d’acord amb tothom. No a Rajoy i no a Sánchez ( i no a Pablo Iglesias, i no a Rivera, és clar). El que no tinc tant clar és que el sentit del vot d’ERC i JxCat tingui a veure amb això. En aquest cas discrepo amb la CUP (la majoria de vegades no en discrepo, per coherència), perquè si tenim representants al congrés espanyol ( en minúscula) per a que els tenim? Si hi són, que estic d’acord que no els hauríem de tenir, que voleu que facin… abstenir-se? votar a favor d’algú? Retirar-se potser seria el més convenient, seria lògic, però això serveix per a res? No em mal interpreteu, jo no acostumo a dir res, estigui més d’acord o menys amb el Vicent, però les posicions viscerals, tampoc les acabo de veure clares… l’enemic és poderós i en tenim provades mostres. Potser si caigués Rajoy les coses no canviarien gaire, cert, però alguna cosa es bellugaria, potser? No ho tinc clar, i podeu creure’m que el que més desitjo és oblidar-me que algun cop he estat ñ. Visca la República!!!

Anna Niño
Anna Niño
30.05.2018  ·  23:39

No puc estar més d’acord. La manca de memòria dels partits independentistes és sorprenent. Haurien de sortir de l’hemicicle en el moment de la votació, donant una gran plantofada al circ espanyol.
Cada cop tinc més clar que avui votaria a la CUP. Com a mínims són coherents.

Marc Ràfols
Marc Ràfols
30.05.2018  ·  23:39

Vicent, gràcies per regalar-nos aquests editorials. Tant de bo el PdCat i Esquerra entenguessin els teus arguments!

Anna Mirabent
Anna Mirabent
30.05.2018  ·  23:40

Totalment d’acord amb l’editorial. Tothom ja sap que Rajoy i el PP no ens agrada i no els volem per res. Ara donarem per bo en Sánchez? Com quedarem davant el món? Farem un pas de gegant enrera!
No vull que li donin el meu vot

Jaume
Jaume
30.05.2018  ·  23:43

Us agraeixo que sapigueu reflectir tant senzillament i clara els meus pensaments. No canviaria ni una coma, ni un substantiu, ni un adjectiu. Res. Impecable.
Entristeix veure com els nostres partits majoritaris s’allunyen cada dia més del carrer. Lluny estem de la unitat per objectius comuns. Sobren paraules. Manquen fets.

Francesc Moncho
Francesc Moncho
30.05.2018  ·  23:43

Vaig fer bé de donar-me de baixa després d’anys de militància quan va començar a ser més que clar la deriva autonòmica que estaven agafant. De fer una república catalana, ara que hi ha tant de suport electoral, res de res. Covards!

Virginia Vallejo
Virginia Vallejo
30.05.2018  ·  23:44

Ja era hora que obris els ulls facis un periodisme crític amb els de fora i amb els de dins i posis el periodisme català al lloc que li pertocaria.
Ens han deixat als votants del 1 Octubre amb el cul enlaire com vulgarment es diu.
Cal obrir els ulls i intentar ser el màxim d’objectius possible dins de la visió de l’independentisme real i no del seguidisme cec de partits que tan mal ha fet fins ara a Catalunya.
L’ANC, amb l’Elidenda Paluzie al capdavant, ja ha començat a capgirar aquesta postura poc crítica i a dir les coses pel seu nom i defensar la postura de molts independentistes denunciant la inacció a què ens ha dut la nostra classe política actual. Ens calen nous lideratges per assolir l’objectiu i fins que no ho denunciem i ens hi escarrassem a fer-ho públic no podrem avançar.

Elisa Camps
Elisa Camps
30.05.2018  ·  23:45

M’agradaria que m’aclarisis si no hi ha també un intent d’evitar eleccions anticipadas que, molt probablemente, donarien el govern a Rivera.
No es pitjor Rivera que Sánchez?

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
30.05.2018  ·  23:46

Suposo que és un tema de temps,
S’ha de donar 100 dies i 100 dies mes i així fins l’infinit buscan
excuses que tothom sab que no hi son per justificar d’alguna manera la
deserció dels polítics catalans de la República.
Crec que ja fa temps que s’hauria de parlar clar, intentar justificar
qualsevol cosa que facin els politics d’aquí amb teories agafades pels
pels no ens acosta a enlloc.
Tot i la èpica que se li vulgui donar als presos polítics i als
exiliats, en realitat son on son per que es van fer enrera quan tocava
anar endavant. Quan tot estava tant de cara com era possible, es van
fer enrera.
Que voleu ara?
Tornaran a la autonomia, no l’han deixada mai, i aguantaran el
temporal fins que puguin tornar a estar tranquils a les seves
poltrones buides.

Roman Sauret
Roman Sauret
30.05.2018  ·  23:47

No li puc rebatre cap dels seus arguments, son poderosos, encertats i pràcticament irrefutables.

D’altre banda, li confesarè que veure derrotats a gent com Casado, Hernando, Zoido, Cospedal…, en fi, tots aquest impresentables, m’omple de joia.

Es possible (i això no és mai bo) que em deixi endur per la venjança, però molt sovint penso, que s’hi haguessin pogut, ens haguessin fins i tot afusellat. No crec que el PSOE haguès arribat a aquests extrems (val a dir que molt sovint soc bastant ingenu).

Però com li deia, no puc deixar de donar-li la raó.

Anna Casacuberta
Anna Casacuberta
30.05.2018  ·  23:48

Totalment d’acord Sr. Vicent. Ens humilien i encara els hi donem suport. Incomprensible.

Almar Bosch
Almar Bosch
30.05.2018  ·  23:48

Totalment d’acord. La poca memòria dels polítics indepes comença a ser molt preocupant. Friso per veura les primeres decisions del Govern que varem votar el 21D i com fem Republica.

Anna Fernàndez
Anna Fernàndez
30.05.2018  ·  23:49

Completament d’acord.

Ramon Vilardell
Ramon Vilardell
30.05.2018  ·  23:59

Gràcies, Vicent, per ser una veu digna i raonada en aquest pendís de mercaders de baixa estofa… Tens més raó que un sant. Jo, per moments, estic ja per tirar la tovallola.

T’agraeixo també que m’assabentis de l’infame viatge aquest del mes d’octubre del canalla de Sánchez per Europa a comprar silencis davant la nostra projectada asfíxia… També és d’agrair que gosis parlar d’assassinat de dissidents (una acusació que no perquè em resulta nova en el panorama dels mitjans de comunicació catalans o espanyols, dubto que no tingui fonament).

En fi… D’on no n’hi ha no en raja.

Roser Giner
Roser Giner
31.05.2018  ·  00:01

No sé que hi fan ERC i PdeCAT a Madrid. No serveix per absolutament res. PSOE (i PSC), PP, C’s ho tenen molt clar. Aplicar el 155 quan calgui i trinxar als catalans. Vam votar el primer d’octubre i vam guanyar. Ens van obligar a votar en unes autonòmiques el 21 de desembre i vam guanyar. Estem colonitzats, intervinguts, el MHP a l’exili, el vicepresident a la presó, consellers també empresonats i exiliats i la Presidenta del Parlament empresonada per deixar fer debats. Ens insulten un dia sí i un altre també. Centenars de gent encausada, denunciada per posar un llacet groc. Repressió continuada.
Senyores polítiques de ERC i PdeCAT, i Junts per Catalunya, vostès són d’eixe món ? Vostès no tenen dignitat ? Us hem donat el nostre vot per implementar la República. Punt.

Ramon Perera
Ramon Perera
31.05.2018  ·  00:06

Puc entendre que algú tingui dubtes sobre si donar suport o no a la moció de censura contra M. Rajoy. Lo que no em sembla admissible de cap de les maneres és donar suport a P. Sánchez a canvi de res. I si oferís alguna cosa, dubtaria molt que tingués la intenció de complir-ho o la dignitat de dimitir si no podia complir amb la seva promesa.
Si ERC i PDECAT voten a favor de la moció de censura, reclamo eleccions a Catalunya i tots a votar la CUP.

Joan Vives
Joan Vives
31.05.2018  ·  00:06

Ho he de reconèixer. M’agrada el periodisme que practica Vicent. De fet, fa molt temps que segueixo les seves editorials, les seves conferències… ens ha transmès un esperit positiu sempre.
Però tampoc es pot negar que no sempre l’ha encertat.
Recordo una conferència (abans de l’1 d’octubre) que acabava dient: “Xiquets, això està guanyat”. Era un final engrescador, però la veritat és que avui en dia no hem guanyat, de moment… L’hem de culpar a ell? Lògicament no. Hem de culpar als nostres polítics i als nostres partits? Probablement sí. Però és el que tenim. Ens ho mereixem? No.
A l’1 d’octubre jo em vaig llevar a les 4 del matí. A les 5 era al meu col·legi electoral. No en vaig marxar fins a les 8 del vespre. Però sempre vaig tenir la sensació de que alguna cosa no havíem fet bé. I parlo en general. No vull donar-ne les culpes a ningú. L’esforç va ser titànic. La sensació d’estar fent una revolució la teníem tots al cor… Però, hem aconseguit l’objectiu final? Jo diria que estem lluny, però que tots els esforços, la de tots els que volem la república, amb errors i encerts, entitats, partits i ciutadania, no hem de defallir. Cert és que a vegades no veiem clares les diferents postures estratègiques, és clar que es fan difícils d’entendre, però em resisteixo a creure que únicament prevalent interessos partidistes sense assolir uns objectius mínims. M’agradaria que sempre, abans d’assolir la República, estiguéssim tots d’acord. Això ja m’ho he tret del cap. No és possible.
Els nostres diputats a Madrid, o deixen el seu escó, o participen en un joc estratègic. No sempre ho entendrem tot, ni molt menys, però estic segur que també, com jo, volen assolir la República Catalana.

Francesc R. LL.
Francesc R. LL.
31.05.2018  ·  00:29

Llavores, crec que la cosa està clara.

President Torra: volem eleccions tant aviat com sigui reglamentàriament possible.

Convoqui eleccions, president. Volem escollir nous representants perquè els que han sortit del 21D han incomplert l’encàrrec que els hi vàrem fer al votar-los.

Què hem d’esperar, ara? Que a Europa ens refreguin que no devem estar tant malament si escolim Sanchez com a President a Ñ ? I això gràcies a ERC i PDeCAT ?

Va, home, va! Això no és tirar-se un tret a peu. Es buidar-se el carregador sencer al fetge !!!

Eleccions, President !!!! Volem votar !!!!!!

Ricard Aguerri
Ricard Aguerri
31.05.2018  ·  00:29

Crec que als sobiranistes de carrer no ens pertoca fer una anàlisi estratègica, tàctica o de rèdits partidistes. Jo ho analitzo pels fets provats (en seu judicial) i consumats els darrers temps:
Al partit del govern franquista, corrupte, amb estructura mafiosa, que maltracta i colpeja a la població cal fer-lo fora. Éticament, moralment no es podria entendre una altra cosa. Votar a favor de la moció de censura és executar l’expulsió d’aquests indesitjables, i no suposa recolzar als altres franquistes del PSOE. El recolzament dels partits sobiranistes al PSOE per continuar la legislatura no el veurem, per raons obvies (segueixen l’estela dels falangistes taronges) i per tant caldran noves eleccions (si la moció prospera).
Tampoc el sobiranisme es pot permetre abstenir-se en la votació (us sona allò de l’equidistància, les seves praxis, i els seus efectes?). Cal posicionar-se fermament, i cal enfonsar a qui fins ara ha estat el braç executor de la repressió.

Toni Mirabent
Toni Mirabent
31.05.2018  ·  01:20

Crec que no es tracta d’atiar la confusió, com diuen alguns, sinó de fer un gest de generositat amb aquells que no n’han tingut cap. Em refereixo principalment a Podem i Comuns, però també al socialisme. L’independentisme extén la mà a qui li ha negat dia sí i dia també. Són aquests gests els que més costen de fer i també els que costen més d’explicar. L’independentisme demostra la seva força amb un gest magnànim i de generositat, hi insisteixo. Si volem anar més enllà hem de ser capaços de ser valents i acceptar la possibilitat que aquest gest no tingui ressò en el futur. Però val la pena provar-ho perquè en un futur voldrem veure Espanya asseguda a la taula, negociant. Perquè això va de democràcia i ens cal que aquells que fins ara s’han resistit amb totes les seves forces a fer cap gest en aquest sentit, menystenint-nos fins i tot, no puguin girar-nos la cara sense vergonya.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
31.05.2018  ·  01:21

Certament la disjuntiva és terrible. Eticament, politicament i tots els “ent” que hi vulgueu afegir, no es pot de cap manera catapultar un personatge de la “calaña” del P. Sanchez cap a la Moncloa, però per altra banda l’ocasió de fer fora el PP amb tota la seva bona recua de nefastos personatges que tan de mal ens fan, és providencial. Si Sr. Partal: “No a Rajoy i no a Sanchez”. però el nostre camí cap a la Republica serà llarg i ple de revolts i trampes, potser que els anem superant un a un. Com algún periodista ja ha dit tot això és una veritable crisi de l’Estat de la qual no se’n sortiran facilment. A part d’anar fent Republica, potser també cal sentar-se una estona devant de la porta de casa per veure passar el cadàver de l’enemic

Guillem Bosch
Guillem Bosch
31.05.2018  ·  01:22

Avui l’editorial em sembla exacte i precís. No hi ha condiment, és rigorosament cru. Pim-pam. Quin contrast amb la realitat, que alguns (dels “nostres”, ai las!) ens volen presentar assaonada amb salses untuoses i espècies fortes just perquè no notem el veritable gust del tall que amaguen. I ho fan, a més, exhibint una vaixella tan ostentosament (tan horterament) decorada que l’àpat ratlla el ridícul més complet.

Lola Paniagua
Lola Paniagua
31.05.2018  ·  01:22

Jo només veig dues peticions prou dignes a canvi del recolzament de ERC i PDeCat::
– L’amnistia a presos, exiliats i encausats: No és pixar fora de test en un moment en què la justicia d’uns quants països europeus té clar que no hi ha delictes que se’ls puguin imputar.
-I l’aixecament del 155
Però sobretot la primera. És que no ens creiem que no són culpables de cap delicte, o simplement aquests partits polítics que sembla que només pensen en què els seus dirigents cobrin els seus sous i no corrin cap risc, s’han oblidat d’ells, per més que repeteixin allò de “Llibertat als presos i exiliats polítics”? Fins i tot es podria demanar extensiva als raperos i els joves d’Alsasua, a part de les causes judicials arrel del procés.

Que això no ens ho donaran? qui ho sap abans de demanar-ho? El PSOE ens necessita, i Sánchez te moooltes ganes de ser president.I tampoc deu tenir ganes de veure’s al banquillo si d’aquí a pocs anys prosperen les apel·lacions a instàncies europees etc.

Àlex Rodríguez
Àlex Rodríguez
31.05.2018  ·  01:23

Comprenc la teva indignació, Vicent, i la comparteixo. Jo he votat (I seguiré votant) independentista, però els partits em representen poc. I ja vaig dir que m’importa relativament poc què votin al Congreso, perquè sigui qui sigui el president d’Espanya, serà dolent per a Catalunya.

Però crec que debatre sobre què és millor, si votar sí o no, desde el punt de vista moral és erroni, perquè crec que no hi ha una resposta correcta i hi perdrem molt de temps. Jo ho intento mirar tan fredament com puc, i per a mí continua sent important que el cap d’una colla de corruptes sigui retirat amb deshonor de la presidència d’un govern. No espero absolutament res del senyor Sánchez, i per a mi el PSOE és molt pitjor que el PP, com bé has explicat. La lluita s’haurà de fer igual, però si més no, Sánchez no tindrà majoria al Senat, per exemple.

Francesc M Guilà
Francesc M Guilà
31.05.2018  ·  01:23

Tot i estar completament d’acord en el que diu l’editorial sobre el paper abjecte que Sánchez, el PSOE (i encara més el PSC) ha tingut en la crisi catalana, em costa de creure que no hi hagi alguna mena de pacte. Seria un absurd polític total. Però Sànchez recorda perfectament el brutal linxament i defenestració que va patir per part de l’espanyolisme, i especialment del seu propi partit, només per iniciar una tímida aproximació amb els partits independentistes l’octubre del 2016, quan volia postular-se per formar govern. I naturalment no repetirà el mateix error. En un moment que tothom ja el considera a ell i al seu partit quasi un cadàver, i que veu ara una possibilitat de ressuscitar, no té altre remei que aprofitar-ho. Sánchez sap que, ara encara més que el 2016, si intentés la mínima aproximació als independentistes, seria la seva definitiva mort política. Per tant, han d’haver acordat entre ells que no sols no esmentaran quin tipus de contrapartida comporta el suport a la moció de censura, sinó que negaran qualsevol tipus d’acord i, encara més, diran que fins i tot ni n’han parlat (fet que encara seria més estrany). L’escalada de desqualificacions, sorprenentment gratuïtes, contra Torra i el seu govern aquestes últimes setmanes per part de Sánchez, potser tindrien com a raó preparar aquest escenari, per allunyar qualsevol sospita d’acord.

Ara bé, una altra qüestió és quin cost podrà tenir aquest suport per a ERC i PDeCAT (amb un electorat escamat i cansat de tant de partidisme i abdicació). I sobretot, quina confiança poden tenir que, el poc o molt que hagin pactat, Sánchez ho acabi complint i no els enganyi novament com un vulgar Zapatero.

Ricardo Juanola
Ricardo Juanola
31.05.2018  ·  01:24

Si aixó acava passant demà, tocarà als més de dos mil.lions d’independentistes fer un seriós pensament i a les properes eleccions votar massivament a aquells que estiguin realment disposats a fer realitat la república que hem votat, i que volem. Hem de superar definitivament aquesta era de catalanisme-súbdit. Hem de despullar-nos d’aquesta pesada motxila que hem carregat tants anys.
Us imagineu una majoría absoluta al nostre Parlament que tiri endevant sense divisions com ara tots i cadasqún dels passos necessaris per posar en marxa la república? La república 100% independent, no invents intermitjos…Us imagineu un parlament que sigui realment fidel imatge de nosaltres? Que facin realment alló pel que els hem votat?…Doncs es possible. Aquest escenari existeix i el tenim a tocar. Nomes cal votar be quan arribi el moment i mentrestant, fer costat a la ANC que si que veig fidel a l’independència, i no parar de sortir al carrer, de manifestar-nis, de portar el lllaçet etc.
Units podrem. Endevant república!

Òscar Alegret
Òscar Alegret
31.05.2018  ·  01:25

ERC i el PDECat s’han rendit i ens han abandonat.

Víctor Serra
Víctor Serra
31.05.2018  ·  01:26

Doncs què proposes Vicent ? Salvar Rajoy ? Perquè aquest és l’efecte pràctic de no votar afirmativament la moció.
M’he cansat d’escriure aquests dies que Sánchez és el proper partit. Si resulta investit, i només té 85 diputats, tenim bastantes possibilitats de passar comptes amb ell després.
Em sembla molt injust el paràgraf en què dius que a ERC i PDCat no els importa el patiment dels presos, funcionaris etc. Són d’aquelles coses que no ajuden a sumar.

Julià Jené
Julià Jené
31.05.2018  ·  01:26

Benvolgut Vicent, val a dir que trobava a faltar la teva opinió en el sentit en què l’has expressada. Estic molt sorprès de les notícies que ens han anat arribant aquests dies -això sí: mig d’amagatotis- sobre la possibilitat que els partits independentistes donin suport a la moció de censura que planteja el PSOE a Rajoy. A canvi de res!! I també perquè tampoc no he vist gaires opinions en contra d’aquesta possibilitat. Per molt que el PP sigui el campió de la corrupció, i que seria una notícia excel·lent que sortissin del govern espanyol, no se m’acut en què ens pot beneficiar a nosaltres que en el seu lloc s’hi posi un partit que ha actuat amb una complicitat total -més que això: amb una col·laboració necessària- en la repressió tan fora de mida que estan aplicant a Catalunya, mantenint, a la pràctica, un estat d’excepció. Si ho volgués expressar gràficament, diria que donar suport sense condicions al PSOE seria com estar d’acord en què un pinxo aixequi la bota del nostre coll, estant nosaltres ajaguts a terra, perquè l’hi posés un altre pinxo. Això sí: el segon pinxo no és tant corrupte com el primer. Ui, sí, quin gran avantatge! Espectacular! És possible que m’equivoqui, però tinc la sensació que hi ha un divorci considerable entre els polítics i els votants. Sincerament, em costen de creure les justificacions -preventives- que sento aquests dies. Tant de bo m’equivoqui i no haguem de passar la vergonya de veure com els nostres representants polítics donen suport a un partit que ens està sotmetent de la manera com ho està fent el PSOE.

Maria do Carmo Marqués
Maria do Carmo Marqués
31.05.2018  ·  01:27

ntenc i comparteixo, la indignació i la revolta que li produeix el fet que els partits anomenats independentistes donin suport a Sánchez o qui sigui, a Madrid. Malhauradament s’imposen, de nou, les estratègies dels sectors més autonomistes dels partits, o sigui del vell PdCat i de l’esquerra republicana no independentista, la que va prevalde durant la fase del tripartit.

Estan preparant el retorn a la normalitat: S’agraeix la generositat dels Consellers a l’exili i empresonats. I s’els acomiada agraint els serveis prestats. S’oblida, olímpicament, que tenim una ex-presidenta del nostre Parlament a la presó i un President lluitant per la llibertat de tot un poble davant la justicia alemanya…Que Deu em perdoni peró veig molta pressa en la normalització de la vida pública en la gestió departamental. El poder, el poc poder que resta, però poder. I una prova n’és que el Sr. Quim Torra obre les Jornades del Cercle d’Economia…com un President de la Generalitat de temps enrere. Indigna i revolta. Perquè on hauria d’anar el MH President, és a visitar tots aquells que estan sent represaliats per l’Estat espanyol, ja sigui la Tamara, els Alcaldes o els professors. O els Mossos independentistes. O les vicitmes de l’1-O. O els familiars dels presos. Els nostres, els que han patit i pateixen agressions físiques i morals per voler un Estat independent i haver de lluitar, sense Estat i sense protecció, contra un estat i una societat mobilitzada, coesionada i impune. M’envergonyaria, si fos responsable polític…

Encara tinc esperança en el President Puigdemont. Estic segura que el Tribunal alemany no concedirà l’extradició. I aleshores, crec, espero i desitjo que el President decideixi desafiar l’estat, enfortit per l’inexistència de actuacions delictives davant la justicia europea. Si no es fa res, aleshores, la nostre lluita ha d’anar per altres camins. Amb altres persones. I altres estratègies.

No defallim. Que Catalunya val molt més que tot plegat! Que els poítics no tenen el monopoli de l’interès general de Catalunya. Que ho té la gent. I, al final, es vulgui o no, “o povo é quem mais ordena!”

Pep Vinyals
Pep Vinyals
31.05.2018  ·  01:28

Comparteixo plenament la teva preocupació, Vicent. Això per dir-ho de forma suau. I el que s’albira després de la moció de censura, sigui qui sigui qui guanyi, és molt més preocupant encara. I decebedor.

Josep Jallé
Josep Jallé
31.05.2018  ·  01:28

Sento vergonya per aquesta mesquinesa del polítics catalans que figura son independentistes al Congrés. Tant allà com aquí, quan nosaltres deixem d’empènyer cap a la República ells entren en aquells jocs de sempre, allò tant mànid de fer com si fessin política pròpia, de simulacre, però ara amb el resultat de … ni peix al cove!. Els seguiran menystenint, pixant-los a la cara, insultant-los, perquè els surt de franc. Sembla que la baixa estofa política a Espanya s’encomana i els arrossega per a fer aquella doble vida: allà Sánchez i aquí …. qui?. Si mes no la dignitat te un nom: CUP.

Joan Viladomat
Joan Viladomat
31.05.2018  ·  01:29

Em consta entendre la postura dels que es volen quedar sensa fer res.
Per mi aquesta postura es com anar per una carretera i arribar a una bifurcacio en la cual els dos camins son molt dolents pero este que agafarne un i dir donc no n’agafo cap em quedo aqui . Per tan en una situacio aixis sempre s’agafa el menys dolent. En aquest cas no , per no se quina ideologia, es questio de no fer res i continuar buscan excuses i escrivint articles de lo anti democretes que son els espanyols.
Per favor em pot dir el director que fera de diferent dient no a tots dos, del que feria donant un si a Pedro? Lo que sembla que ningu dels que no volen votar si no volen entendre , es que si Pedro es un politic espanyol que es deu als espanyols i avui per avui els espanyols volen sentir el que Pedro els diu. Quin sentit tindrie que Pedro digues una altre cosa? Donc que s’haurie de buscar un altre partit que ara mateix a espanya no existeix.
Sr. director expliquins sup dema que feria voste votan no , que no pugues fer havent votan si, a part se dir que hi ha molts independentistes que no ho entendrien . Aixo es un argument molt pobre . Seria interessant sapiguer ho.

Josep Maria Armengou
Josep Maria Armengou
31.05.2018  ·  01:29

Respecto molt la seva opinió, director, ja ho sap. I la comparteixo moltes vegades i en quasi tot.
Aquesta vegada, no.
Per raons que s’han explicat a bastament, i per les mateixes que jo he donat, sóc del parer de treure bruscament M. Rajoy del poder, sense ni negociació de res a canvi ( perquoe no volem nosaltres, què s’ha pensat en Sánchez !), votant un SÍ ben gros a la moció de censura.
Consumada la colossal crisi que suposarà demà-passat la caiguda del personatge més nefast del desastre antidemocràtic i xenòfob espanyol, ja continuarem mirant de posar les coses a lloc i de la millor manera que puguem.
Tenir-ho tot i alhora és la millor manera de perdre-ho tot.

Ignasi Bonet
Ignasi Bonet
31.05.2018  ·  01:30

No sé si ja s’ha dit, però penso que davant la moció de censura l’independentisme ha d’optar per l’opció que deixi un govern més dèbil a Madrid.

De cara als propers mesos serà tant important la nostra fortalesa (a la Generalitat, al carrer, a l’exili, en els processos judicials…) com la debilitat de l’enemic de Madrid. Ens interessa que a Madrid hi hagi un govern dèbil, que no transmeti confiança als actors internacionals i que generi inestabilitat als mercats.

En aquest sentit, aquesta moció de censura (que probablement es va presentar per a no ser guanyada) es presenta, de sobte, com una oportunitat per a tenir un govern dèbil a Madrid. Pedro Sánchez no podrà aportar credibilitat i estabilitat: també està tacat per corrupció, no és el candidat de l’IBEX-35, Albert Rivera li trepitja els talons, no té un suport monolític al partit, els rivals el crucificaran per haver comptat amb els vots independentistes…

En definitiva, la debilitat a Madrid em sembla el millor argument pef a donar suport a Pedro Sánchez, a banda de les altres valoracions que ja s’han fet.

Ramon Sans
Ramon Sans
31.05.2018  ·  01:38

Después de votar al PSOE saldran los juicios de corrupcion del PSOE QUE AHORA ESTAN FRENADOS EN ANDALUCIA … LOS POLITICOS INDEPES QUE DIRAN ENTONCES???

EL PNV no votara contra RAJOY , se abstendra , NO QUIEREN ELECCIONES NI QUE SUBA AL PODER RIVERA .

GANE O FRACASE PEDRO SANCHEZ , le van a exigir después mano dura contra Catalunya para no perder votos en España , y si quieren mirar el papel del PSOE en el proceso de paz en Euskadi y como ha actuado igual que el PP a pesar de sus promesas antes de que ETA dejara las armas… con los lideres que negociaban del propio pse totalmente MARGINADOS.

ES UNA VERGUENZA VER A UNOS DIRIGENTES POLITICOS CATALANES que confunden deseos con REALIDAD como ocurrió con la PROCLAMACION DE LA REPUBLICA Y SU PUESTA EN SUSPENSO POR UNAS PROMESAS/AMENAZAS HECHAS A PUIGDEMONT… MENTIRAS ESPAÑOLAS Y VAN … ( cuenten solo desde las promesas de Zapàtero y estatuto )

LOS POLITICOS CATALANES TIENEN MEMORIA DE PEZ PERO LOS VOTANTES NO , Y EN LAS PROXIMAS ELECCIONES SI SIGUEN ASI VAN A DESMOVILIZAR AL MAS MOTIVADO .

Anna Valls
Anna Valls
31.05.2018  ·  01:52

Tot el que dius Vicenç és veritat, però t’equivoques.
Ara es tracta de debilitar l’enemic, és a dir, generar el Caos a Espanya, i qui millor que el Pedro Sanchez i el Pablo Iglesias per aquesta tasca? Regalar el vot? Regalar una punyalada hauries de dir!
I entenc que els partits independentistes també fan aquesta lectura. Sense el poder el PP s’enfonsarà, i sense poder ni eleccions Ciutadans quedarà fora de lloc per una bona temporada. I el PSOE i Podemos amb el poder a les seves mans, quan trigaran a cavar la seva pròpia tomba?
Ostres Vicenç, potser els teus ferms principis t’exigeixen un altra cosa, però quan la realitat et fa un regal com aquest, potser cal aprofitar-ho!

Pere Jordi Junqué
Pere Jordi Junqué
31.05.2018  ·  05:22

Sembla que els partits independentistes han de triar entre dos mals, han de triar entre la pesta i el còlera. La situació aparentment és dual. Dic aparentment ja que em sobta la facilitat amb la qual els partits independentistes donen el vot a Sànchez, això vol dir que tenen algún avantage fruit d’un acord que no s’ha fet públic perquè no està en el interès a cap de les parts de fer-ho. Tot plegat no sembla gaire elegant, esperem que almenys en treguin un bon rèdit, rèdit pels presoners polítics, pel poble català i per la repúbilca. En cas conrari a més de fer vergonya serien uns babaus.

Anna Torrents
Anna Torrents
31.05.2018  ·  05:46

Clar i català Vicent, gràcies!

Toni Arregui
Toni Arregui
31.05.2018  ·  07:29

Sigui com sigui, a les properes eleccions votaré la CUP…

Josep Planas
Josep Planas
31.05.2018  ·  07:50

Me pens que la debilitat del PP la tenim quan ja ha entrat en barrina per les sentències contra la corrupció. Canviar Rajoy pel govern autònom d’un estatut que Alfonso Guerra “puso todo negrita, ¿pero eso qué es?”.
A més, sense cap indici que faci preveure que l’estat ñ del PSOE es pugui fer enrera en la repressió desfermada pel borbó, Llarena, l’estrema dreta i el sursum corda… La única alternativa és oposició, i tornar a construir la força mobilitzadora des de l’ANC, Omnium, CDR’s, la gent, i que Torra convoqui noves eleccions.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
31.05.2018  ·  07:59

Cap a on ha de crèixer l’independentisme??? Jo diria que és cap els qui encara dubten. I els qui encara dubten què volen??? Jo diria que treure el PP del gobierno. Hi guanyarem o hi perdrem??? Jo diria que els qui encara dubten tendran l’oportunitat de veure que amb el PSOE res substancial no millora i podran acabar de convèncer-se. I els quji s’empiparan de que ERC i Pdecat no s’hagen abstingut??? Pels qui els duri l’enfadament els romandrà la CUP. Sortir a dir “de feixista a feixista hi va zero” seria un gust per a molts, però sospit que faria més mal que no bé. Tanmateix la cosa és mala de descernir i no tenc cap seguretat sobre què és lo que més convé.

Oriol Roig
Oriol Roig
31.05.2018  ·  08:01

De quina manera deixariem l’oponent, l’estat espanyol, més feble? Quina resposta dels partits independentistes generaria més incertesa als mercats? Què faria que Frau Merkel es posés més neguitosa amb la deriva del sud d’Europa? Som més petits i més febles. Fem com al judo, aprofitem la força de l’oponent per fer-lo caure… Que es vegi clar que “para lo que me queda en el convento”…

Joan López
Joan López
31.05.2018  ·  08:10

Pitjor ancare que votin SI i que PNB se abstengui. No sortirá la mociò i als partits de dretas tindrán mes munició per esfonsar a les esquerras a Ñ. Pdcat i ERC tindrian que pasar de aquesta moció. Ñ ja no te res a veure amb catalunya.

Llienç Serrahima
Llienç Serrahima
31.05.2018  ·  08:14

El nostre botxí ha sigut ,es, i serà el PP si deixem que continuí. Entenc que el PSOE ens ha insultat, ens ha menyspreat, ens ha traït i ens ha negat a nosaltres i a ell mateix. Però sempre ha sigut l’escolanet, sempre a remolc del PP. Votant a favor de la moció de censura volem treure’ns de sobre al carceller, al torturador, al corrupte que es qui ens ha fet efectivament el mal. No podem desaprofitar una ocasió com aquesta, hem d’intentar-ho. I si surt, ah si surt!, crispetes i veure com s’ho fa per governar l’escolanet. I aleshores tindrem un camp molt mes buidat per començar a fer República.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
31.05.2018  ·  08:15

Catalans cal replentajar-nos el vot a les properes eleccions un partir que vulgui l’independencia sensa sumissions de moment l’únic CUP

David Figueres
David Figueres
31.05.2018  ·  08:17

Totalment d’acord, Vicent. A la moció s’hi havia d’arribar amb pactes concrets per a Catalunya firmats.

Sigui com sigui, no veig gaires sortides a tot plegat. En cas que prosperés la moció d’avui, la presió de Cs seria implacable per anar a eleccions. En cas de no prosperar, la de Podemos serviria per convocar eleccions i igualment Cs té tots els números de guanyar-les.

Si veiem que la bancada de Cs al Parlament es mosega la llengua en comptes de continuar amb les seves usuals rebequeries, voldrà dir que ja ha començat l’operació morrió per moderar el discurs i atreure vots. Rivera necessita els vots de Catalunya.

Pau Obrador
Pau Obrador
31.05.2018  ·  08:20

El titular “ERC i PDCAT” salva Rajoy hauria estat incomprensible per a bona part de la població.

Albert Miret
Albert Miret
31.05.2018  ·  08:30

Estic completament d’acord amb el que escriu en Vicent Partal. Si no volem ser part d’aquest merder que és Espanya, si només en rebem insults i injustícies PER PART DE TOTS, si “a los catalanes ni agua”, si per a ells som nazis, feixistes i colpistes, quin sentit té que ara els regalem els vots i quedem davant del món com a col·laboracionistes? Jo em mantinc amb el que deia fa dies. O s’ha de dir que si fins al darrer minut, i quan toqui, votar que NO, o simplement ens hem d’aixecar i marxar del congrés quan es comenci a votar. No n’hem de fotre res de les seves merdes! Deixem-los que s’ofeguin en el seu propi fanguer. Espanya s’està morint i ara els espanyols ja ho comencen a veure. Ara els hem de fer el boca a boca? JO NO!

Víctor Gonçal
Víctor Gonçal
31.05.2018  ·  08:35

D’acord amb l’editorial. El dia que deixem de pensar en titulars demagògics i comencem a actuar per dignitat descobrirem que ens podem prendre seriosament a nosaltres mateixos. No podem votar qui ens insulta a diari. Res més a discutir. Qui negocia amb la dignitat ja l’ha perduda.

Imma Gassó
Imma Gassó
31.05.2018  ·  08:47

Em situacions com aquesta, i com moltes altres que s’han anat donant aquests ultis mesos, m’alegro d’haver pres la decisió de no votar a les eleccions espanyoles. A menys m’estalvio haver de passar la humiliació i l’insult a la inteligència com a votant de veure que fan els mal denominats “partits independentistes” amb els vots de la seva gent. Que els matingui rita!
Al menys la cup no hi va voler participar d’aquesta charlotada.

Jordi Turró
Jordi Turró
31.05.2018  ·  08:48

Compartint l’esperit de l’editorial, també m’ha agradat el post combatiu de l’eva salas.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
31.05.2018  ·  08:54

Comparteixo totalment l’editorial. Això demostra el “gap” que hi ha entre els polítics i els votants (independentistes), és trist perquè desacredita totalment l’u d’octubre i el vint i set de setembre. No se n’adonen (o si) que el seu processis va enterrant el procés.

Jaume Calsapeu
Jaume Calsapeu
31.05.2018  ·  08:55

Ni Rajoy ni Sànchez, però s’ha de votar per fer fora en Rajoy i en contra de Sànchez una vegada hi hagi “Gobierno”. No s’entendria abstenirse aquesta oportunitat de fer fora Rajoy, sería fer el joc a qui ha impulsat l’odi i els prejudicis amb els catalans desde fa dècades!

Xevi Collet
Xevi Collet
31.05.2018  ·  08:56

Crec és el primer cop que no estic d’acord amb tu, Vicent.

És absolutament cert que el vot independentista a Sánchez presenta un munt de contradiccions, igual que el vot que permetria continuar a Rajoy. És millor un que l’altre? Rotundament no. Llavors, si és inevitable que el vot independentista decideixi el president del govern espanyol i cap d’ells ens beneficia, l’opció més intel·ligent és votar per fer més mal a l’adversari.

I estic segur que fer president a Sánchez és el que farà més mal a l’unionisme: Posarà en contradicció al PSC i enterrarà encara més la tercera via. Dividirà l’unionisme. Radicalitzarà al PP, augmentarà la inestabilitat espanyola… i ens acostarà a una nova finestra d’oportunitat.

Vicent, seguim! Ningú desisteix, ningú renuncia,… tots estem, a les palpentes, buscant el camí. I el trobarem!

Jaume Calsapeu
Jaume Calsapeu
31.05.2018  ·  08:58

d’acord amb Llorenç serrahima

Josep Castelltort
Josep Castelltort
31.05.2018  ·  08:59

Aquesta vegada discrepo. Tota la política l’hem de fer a partir de principis i afinar els aspectes ètics? Ara ens importa un rave si ha de governar la corrupció de la Gurtel o la dels ERE. El que ens convingui més. El que ens convé és que se’n faci via de l’enderroc del sistema del 78.
Realment, l’únic que fa pensar és què passarà quan arribin al Gobierno els de C’s. Serà perillós i ens caldria ara estar-hi preparats, però alhora pot ser el castell de focs final. L’eclosió del feixisme i, espero, la seva mort. Em sembla que no n’estem, de preparats. Tant se’ns en dona un Rajoy feble com un Sánchez feble. Tots dos voldran demostrar patriotisme cascant-nos.

Jaume Calsapeu
Jaume Calsapeu
31.05.2018  ·  09:00

Crec que l’erres Vicent

Agnès Buscart
Agnès Buscart
31.05.2018  ·  09:09

Opinions a favor…opinions en contra…
Continuo pensant que sabrem si anem a millor o a pitjor quan els fets vagin succeint…i semblant anar a pitjor també pot ser un moment per després anar a millor.
Com no podem fer res més que acceptar l’estratègia que facin servir, nosaltres a esperar el possible benefici encara que molts no el vegin enlloc.
I sobretot, no ens convé caure a la trampa de desqualificar els nostres partits perquè no ens queda res i llavors sí que haurem begut oli.
LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Agnès Buscart
Agnès Buscart
31.05.2018  ·  09:09

Opinions a favor…opinions en contra…
Continuo pensant que sabrem si anem a millor o a pitjor quan els fets vagin succeint…i semblant anar a pitjor també pot ser un moment per després anar a millor.
Com no podem fer res més que acceptar l’estratègia que facin servir, nosaltres a esperar el possible benefici encara que molts no el vegin enlloc.
I sobretot, no ens convé caure a la trampa de desqualificar els nostres partits perquè no ens queda res i llavors sí que haurem begut oli.
LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Mercè Duran
Mercè Duran
31.05.2018  ·  09:11

Completament d’acord.
No sé ni que hi fan al Congreso els partits independentistes. Ja no es tenien que haver presentat a les eleccions espanyoles.

Pep Agulló
Pep Agulló
31.05.2018  ·  09:27

UN SÍ D’ERC I PDCat ALS DEL COP D’ESTAT.
No cal afegir gaire més a l’editorial. Inclús que hi hagués hagut negociacions secretes per coses concretes amb Sánchez serien pures mentides venint d’aquests botxins. El suport a la moció de censura dels republicans és d’una gravetat que tindrà conseqüències perquè simbòlicament és molt reveladora: només pot significar una mentalitat autonomista sense dignitat que malbarata la lluita de l’1-O, que afebleix la confiança en aquests partits. No ens podem refiar de res. La seva credibilitat està per terra perquè representa que no hi ha voluntat de trencar amb Espanya, de ser sobirans d’una vegada com demana la ciutadania. Fora els nostres diputats republicans del parlament espanyol!!

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Joan-Esteve Simó
Joan-Esteve Simó
31.05.2018  ·  09:43

Molt d’acrod amb el Partal, tot i que tampoc és una bona sol.lució permetre continuar al lladre M. Rajoy i no aprofitar l’ocasió per donar-li una patada al cul. 🙁

Jaume Riu
Jaume Riu
31.05.2018  ·  09:45

D’acord amb la idea bàsica de ni Rajoy ni Sánchez, però el joc dels escacs i en la política sabem que primer s’ha de fer una jugada i després l’altra. No es poden fer dues jugades a l’hora.

Josep Salart
Josep Salart
31.05.2018  ·  09:48

Pep i Albert, gràcies per llegir-vos.

Pere Pisa
Pere Pisa
31.05.2018  ·  09:51

Em sento traït!! El meu compromís l’1-O i el meu vot, no eran per decidir el futur d’Espanya!!
Tanta feina feta, no meteix aquesta humiliació!

Antoni Serrano
Antoni Serrano
31.05.2018  ·  09:55

Aquesta partida no és d’escacs sinó de billar a bandes. Disparar a una bola no vol pas dir que sigui la que ha de caure al forat. Quan algú no vol que el votin i el votes potser l’estas enverinant

Vicenç Mateu
Vicenç Mateu
31.05.2018  ·  09:56

L’estat es va plomant i, en conseqüència, desplomant mentre aplaudeix l’aparent escapçament de l’independentisme.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
31.05.2018  ·  10:03

Totalment d’acord amb el plantejament però no n’estic segur de la conclusió.

En aquesta votació, els patits catalans tant si voten si, com si voten no, com si s’abstenen, com si no es presenten a la votació, o bé estaran votant a favor de Sánchez o bé estaran votant a favor de Rajoy.

Personalment penso que per Catalunya el mal menor és Rajoy. Rajoy ara mateix està decrèpit, el persegueixen els cassos des tribunals i té oberta una guerra sagnant amb Ciudadanos.

Però també entenc que algú pugui especular que Sánchez serà molt més feble que Rajoy pel senzill motiu que té menys escons i no en té prou amb C’s y el PNV per aprovar res. Necessita també els catalans i Podemos o C’s i Podemos.

Els partits catalans s’haurien de plantejar aquesta votació com una qüestió pràctica. En política internacional no hi ha amics ni enemics, hi ha interessos i per nosaltres Espanya és un afer internacional. Què ens convé més? un enemic decrèpit i agonitzant envoltat de problemes? o un enemic que va de menys a més però que estarà més agafat pels dallonsis?

josep soler
josep soler
31.05.2018  ·  10:03

No podem canviar Espanya. Però sí podem aprendre dels nostres errors i èxits .

El primer èxit va ser unir les entitats polítiques per la República sota una única entitat, el primer error va ser quan ERC va desfer la unió.

El segon èxit va ser quan els càrrecs electes van complir -fet inusual- el mandat popular, el segon error és quan PDeCAT I ERC ho han deixat de fer -fet habitual-.

El dia que pensi que els mandats democràtics i pacífics dels ciutadans en unes urnes, no s’han de complir, serà el dia que deixi de ser republicà.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
31.05.2018  ·  10:05

No estic d’acord amb l’editorial. A mi em sembla intranscendent el que hagi dit el PSOE durant aquest temps. No m’importa. La única cosa que m’importa ara per ara és elevar el 47,5% i posar-lo al 60-70%. No he perdut la fe en el 25% que va votar PSC-Comuns. I encara m’atreviria a dir que tampoc he perdut la fe en un parell o tres de punts del 25% que va votar C’s-PP.
L’editorial oblida que no es tracta de M.Rajoy o Sánchez. És Sanchez o “primo de” Rivera. Algun dia ens interessarà Rivera, però a mi em sembla que encara no. Em sembla que el que ens interessa és que el pes de C’s+PP sigui similar al pes de PSOE+P’s i que això bloquegi el congrès mentre no tirem endavant la república. I ens interessa fer allò que desitjarien el 25% de votants del PSC+P’s, perquè si res no canvia, obrirà els ulls d’una part dels votants d’aquests partits.
I sobretot, ens interessa tenir clar que tot això no és més que tàctica, no pas estratègia. I per molt equivocada o encertada que sigui aquesta, penso que la única cosa que ens fa mal és dubtar de la honestedat dels nostres diputats. Poden veure la jugada diferent. Poden pensar en diferents temps per tirar endavant la República, però crec que no hi ha cap mena de dubte que tots la volen, i mouran les peces de la manera que creguin més convenient per aconseguir-la. Ara o d’aquí a una colla d’anys. No és més honest qui creu que ja és el moment que qui creu que cal madurar la jugada.
Fixeu-vos en el PNV. Un dia salva el govern de Castella i a la setmana següent li fot una ganivetada (confio que ho facin). Aquesta és l’actitud. Què ens interessa a nosaltres que passi? Un govern del PSOE amb l’estructura de forces actual o l’avançament de les eleccions? Jo opto per la primera. Principalment perquè crec que és el que esperen els votants del 25% i crec que si no els surt bé, seran ells que vindran solets a la República.

joaquim peñalver
joaquim peñalver
31.05.2018  ·  10:06

gràcies Vincent per l’editorial,no té desperdici.Aquest partits independentistes no tenen DIGNITAT ,i no l’han coneguda.Tenen una obligació emanada del 21D q no compleixen.Demanen noves eleccions i canvi de liders

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
31.05.2018  ·  10:18

No hi veig cap diferència entre una Espanya governada pel PP, el PSOE, CS, O Podemos. Els doblers continuaran marxant de Catalunya i els països catalans cap el centre castellà. Estem fent política espanyola? Perquè no fem política catalana?
Desitjo que aquesta nova rendició sigui a canvi de quelcom que es mereixi el poble generós i heroic de l’1O, i el 21D.
Els nostres representants faran riure un altra vegada?
PP, ja els hem patit. P SOE – apoyare la decisions del parlament de Catalunya. CS uns incendiaris. Podemos, no poden gran cosa. Ja n’hi ha prou, siguem adults, cal pagar un preu pel que pretenem.
Tinguem present que el descrèdit espanyol ens esquitxa a nosaltres, i tot i que vam tenir per un moment el món a les nostres mans, no vam ser audaços. – La Patrícia Gabancho ja deia que els catalans érem uns cagadets, gràcies Patrícia. – El perill és ara que el món pensi que no ens aclarim i que ja ens ho farem. Endavant i República.

Jaume Riu
Jaume Riu
31.05.2018  ·  10:21

Primer trenquem l’enroc de Rajoy, després vindrà l’ofec al desplegament de les peces de Sánchez, per construir finalment l’escac al rei.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
31.05.2018  ·  10:36

Suposo que per part dels partits independentistes hi ha molt desig d’acabar políticament amb Mariano Rajoy, al cost que sigui. Dit això, és cert que els representants del PDECat a Madrid no semblen ser gaire aficionats a la independència, amb ídem del que pugui dir o fer la resta del partit. I que els d’ERC estan misteriosament aturats, sense la sana ràbia que exhibien abans de l’1-O. I tot això em preocupa. Així que sí, Vicent, has escrit un editorial que recull el sentir de molts de nosaltres.

Dolors Oller
Dolors Oller
31.05.2018  ·  10:37

Miris com t’ho miris, votar sí a la censura és una bestiesa:
1a. Espanya no és assumpte nostre.
2a. Votem el que votem les relacions seran iguals, i pitjors amb C’s
3a. Serà el descrèdit total davant la opinió internacional.
No és una estratègia: és una traició a l’independentisme que els ha donat el vot i la veu.

Joan Aguilà
Joan Aguilà
31.05.2018  ·  10:38

No sé què fan els diputats dels nostres partits repúblicants al parlament de Madrid. No hi haurien d’anar, però, ja que malauradament hi són, s’haurien d’abstenir. Pedro Sánchez no mereix en absolut el nostre suport per a ser investit, i s’ha de deixar ben clar que aquest és un tema que han de resoldre els propis espanyols. Bona ocasió perquè els nostres representants, quan els toqui parlar, s’aixequin i en mig minut diguin: ja us ho fareu els espanyols, el que nosaltres volem és fer realitat la nostra república.

Josep M Torres
Josep M Torres
31.05.2018  ·  10:39

Gairebé sempre estic d’acord amb en Partal, pero aquest cop crec que exagera molt sobre el suposat descrèdit dels partits independentistes. No va bé fer “tremendisme”. Per a mi elpitjor és la immobilitat, que no passi res, que segueixen exactament els mateixos del PP corrupte (econòmica, ideologica i administrativament). Fer fora a la Sra. Soraya, al Sr. Zoido, al Sr. Montoro, al Sr. Iñigo és un gran plaer. No me’n refio pas de qui els subtituiran -obviament no seran ni mínimament propers a nosaltres- pero convé que es moguin les aigues.
També serà bo deixar retratats un cop més als Ciutadanos i potser al PNB.

Albert Miret
Albert Miret
31.05.2018  ·  10:44

He estat escoltant fins aquí el debat del i estic molt content de veure que no ens equivoquem gens quan diem que Espanya esta fins al coll de merda. De totes maneres, quan una vaca comença a fer les seves necessitats, el més prudent és començar a còrrer i no posar-se a fer-l’hi manyagueries. Que els voti Déu, i si no perquè els hi fotia! Abstenció!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
31.05.2018  ·  10:44

Preferiria no participar en la política del país veí perquè ja no em sento espanyol.

Josep Ramon Fernandez
Josep Ramon Fernandez
31.05.2018  ·  10:46

Total i absolutament d’acord Vicent. Actuacions com aquesta son les que fa dubtar de la «política». Vull creure que els nostres representants polítics haurien d’esforçar-se per a donar resposta a les preocupacions i esperances de qui els va votar, atenent a unes promeses electoral… què se n’ha fet??? Jo no vull acceptar que el meu vot sigui utilitzat com un xec en blanc per a mercadejar en funció de no sé quines expectatives o càlculs tàctics. I tampoc acceptaré que “Junts per Catalunya” no expliciti clarament el seu posicionament. Ja sé que JxC no té representació al Congreso, però algo tindrà a dir en relació al posicionament de ERC i PDCAT, o no? Especialment en relació als vots del PDCAT!
Descoratjador, per no dir vergonyós.

Javier Martin
Javier Martin
31.05.2018  ·  10:48

Si PDECat i ERC voten a favor de la moció de censura contra Rajoy, els presos polítics d’aquests dos partits es mereixen la presó i mes, no penso aportar més diners a la causa dels presos i familiars, ho sento però algú ho havia de dir.

Antoni Oller
Antoni Oller
31.05.2018  ·  11:27

Com diu l’Agnès Buscart, divisió d’opinions, a favor i en contra. I queda clar a quin corrent d’opinió m’apunto: coincideixo sobretot amb Oriol Roig i Eduard Pertíñez, gràcies dels vostres comentaris.

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
31.05.2018  ·  11:42

Ai si poguéssim veure el que passarà abans de que passés…

En Vicent té més raó que un sant en tot el que diu del PSOE i es veritat que la primera reacció es dir que s’ho facin ells sols.

On no estic d’acord és en la imatge exterior si acabem votant, perquè a fora ja ho saben que tenim la raó i que estem oprimits, però el que els interessa es seguir igual, perquè els canvis sempre porten incertesa.

Crec que és buscant aquesta incertesa que es pot generar alguna oportunitat de trencar amb la situació actual, ja que estem en una via de batalla legal.
L’altra via, la de plantar cara peti qui peti, requeriria d’uns líders diferents i per tant no la tenim avui.
Hem de buscar doncs noves oportunitats i aquestes són més probables si es remou el fons.

Tampoc donem per fet que el Pedro Sanchez vulgui guanyar la moció. Està buscant excuses per dir que ha fet quelcom i no fer res, sempre en clau electoral.

Endavant la moció i veiem què passa, inclosa la posició final del PNV…

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
31.05.2018  ·  11:46

Pedro Sánchez és un oportunista mentider, però això ja és una normalitat en els líders del PSOE, prometen coses que després, sense cap recança, incompleixen.
El PSOE és tan ultranacionalista com el PP, i potser algo menys que C’s.

En una situació normal no donaria cap suport a a un PSOE que insulta, agredeix, menteix…… sobre Catalunya i els catalans.
El mateix podem dir del PSC, que no sé perquè encara conserva la “C” de català.

Però dit tot això, crec que s’ha de votar a favor de fer fora el PP del govern, a favor de que els Soraya, Zoido, Dastis, Méndez, Montoro,…… deixin de putinejar l’administració.
Per pura higiene democràtica cal canviar i ventilar.
Cal votar anb el nas tapat i aprofitar el moment per dir el que calgui sibre les brutalitatd i injustícies comeses a Catalunya pel trio PP-PSOE-C’S, i deixar clar davant el món que no es vota per donar suport al PSOE, si no per fer fora M.Rajoy i el PP.

Els que els substituiran no seran millors, quasi segur al 100%, però haurem remogut aquells que ara estan incrustats a l’administració espanyola.

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
31.05.2018  ·  12:24

Fent un cop d’ull a leS noticies, veig que segueix sense publicar-se al DOGC, el nomenament dels consellers i conselleres del nou govern.

Em pregunto si això és casualitat, vocació repressora o bé si el tal M. Rajoy té pensada alguna jugada maquiavèl·lica en forma de canvi de cromos com a última bala per evitar caure.

Per exemple, allargar el 155 perquè C’s accepti esperar fins a noves eleccions.

Tant se val la seva legalitat, les coses s’afinen i la legalitat es modula.

Pep Agulló
Pep Agulló
31.05.2018  ·  12:28

Estic amb l’Albert Miret. Que els republicans facin un discurs contundent contra els atacs a Catalunya, en defensa de la república contra el règim corrupte de la monarquia, i després aixecar-se tots a una i marxar. Significaria un gest de dignitat, de ruptura amb el règim neofranquista que Catalunya aplaudiria. El Sean Fein no va anar mai al parlament anglès.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
31.05.2018  ·  12:30

Els independentistes ja podien haver fet Sánchez president si no haguessin tingut tanta pressa per un referèndum i haurien quedat com un senyors a part d’arraconar tota la dreta i ultradreta hereva del franquisme, ara renovada..

A més haurien ampliat la base independentista a Catalunya si s’hagués gentionat i explicat bé.. Sí, aquests detalls de germanor entre països en el fons fan ampliar la base.. Que potser cal una mica bastant ja que no hem passat mai encara del 50% a unes catalanes ni municipals ni espanyoles, ni europees.. Mai.

No recordo els números però si amb abstenció ja ho haguessin fet, era llavors l’hora de fer-ho… I no deixar escalar més el conflicte político, social i mediaticament.. Cosa que alguns “radicalets” ja els anava bé potser…

El vot per defecte de l’independentisme català a Madrid hauria de ser sempre abstenció entesa com “us ho arregleu vosaltres, no volem influir en la vostra politica..” a menys que vagin a matar esclar..

I al PP que fa una dècada que mana si no m’equivoco els haurien fregit a judicis igualment o més..

A més a més, a Catalunya el PP es com la CUP, 4 gats/diputats. I a Catalunya en el plà esquerra/dreta també guanya l’esquerra..

JUAN JOSE PEÑA
JUAN JOSE PEÑA
31.05.2018  ·  13:18

Després de llegir l’editorial i els comentaris que heu escrit us he de dir que estic d’acord amb tothom. El cor em diu que no tenim res a veure amb EspaÑa, que s’ho facin ells, que els partits independentistes no han de trair el que defensen i ajudar algú que ha fet costat al 155.
I com estic d’acord amb tothom, la raó em diu que el sr. Rajoy ha intentat tots aquests anys amb el seu anticatalanisme obtenir rèdits polítics i desviar l’atenció de la opinió pública dels seus casos de corrupció, aplicant un 155 anticonstitucional i sent la bèstia negra del catalanisme, enviant la guàrdia civil a apallissar-nos, posant als nostres governants a la presó i atacant la llibertat d’expressió.
No hem pogut fer res fins ara. Però ara el missatge clar i contundent que ha de llegir és: Ho has intentat i no t’ha servit de res. Has acabat caient com el cuc que ets perquè nosaltres ho hem decidit així.
Quan caigui el tirà ho aniré a celebrar. El cor el tinc ben fort i la raó m’ha fet triar el camí correcte de la bifurcació.
Del PSOE i Podemos ja ens preocuparem més tard, són dos petits felins i ja sabem com acaben gossos i gats; amb una convivència nul.la.

Pauli Morer
Pauli Morer
31.05.2018  ·  13:43

El que cal es votar amb el cap i no amb al cor. Votar el que mes perjudiqui el règim neofranquista del 78 i el que mes beneficiï l’independentisme. Ja sabem que el PP, i C’s son feixistes i el PSOE es socialfeixista. Votin el que votin ERC i PDCat hi estaré d’acord, perquè ho faran a fi de bé, però no esperem res de bo del PSOE-GAL.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
31.05.2018  ·  13:48

No puc estar més d’acord amb en Partal. En la mani que caldria organitzar en lloc de cridar President posi les urnes hauriem de cridar President no sigui traïdor. Crec que una mani per manifestar que ja estem tips de renuncies i d’embrutar l’1 d’octubre és absolutament necessària.

Josep M Armengou
Josep M Armengou
31.05.2018  ·  14:44

Rajoy s’està estimbant davant dels nostres ulls.
Això és un terratrèmol polític inesperat.
Només ens pot afavorir. Sempre que diguem un SÍ clamorós a la moció de censura. Per això tenim diputats i diputades a Madrid, no pas per fer-hi política en minúscules. Política.
La nostra dignitat ens deixa les mans lliures, a partir de la seva caiguda.

Presos llibertat. Exiliats llibertat.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
31.05.2018  ·  14:53

@joan f ruiz: Això mateix. Ara ajudem a fotre fora a uns delinqüents que ja estàn tips de robar, massacar-nos, ofendre’ns i garrotejar-nos i per més inri facilitem l’entrada a la caixa d’uns mal parits que igualment ens odien i robaràn a dojo fins que hagin pagat les hipotèques, comprar-un Audi a la seva dona (o les seves dones), i hagin construït presons per engarjolar-nos a tots els catalans que no hàgim jurat i signat los “principios fundamentales del movimiento”

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
31.05.2018  ·  15:17

Tots els que ja no ens sentim “españoles” opino que hauríem d’optar per demanar l’abstenció als diputats soberanistes, No és una questió nostra, ni n’hem d’esperar res de bo passi el que passi després d’aquesta farsa sociata. El més significatiu, entenedor i digne crec que sería que els nostres representants abandonèssin l’hemicicle quan s’iniciés la votació

david graupere
david graupere
31.05.2018  ·  15:19

Del tot d’acord. No sóc dela corda cupaire però no em deixaran una altra opció. I després que no es demanin per què la CUP els ha passat davant.

Daniel Mir
Daniel Mir
31.05.2018  ·  15:51

Avui no he entès l’editorial. Tenim dos obstacles per arribar a la República: Rajoy i Sánchez. Crec que si tenim l’oportunitat de eliminar-ne un no ho hem de dubtar. Si per això hem de recolçar-ne un, doncs ho fem. Mai ans anirà malament que ambdós es barallin. I com més fort és peguin, millor. Més afeblits quedaran. Després ja anirem per el que quedi dempeus.
No votar contra Rajoy és deixar les coses com estan. Va en contra nostra.
Els enemics dels meus enemics poden ser els meus amics, si més no quan es barallen.
I ja sabem que “A rio revuelto…”

Ramon Baiges
Ramon Baiges
31.05.2018  ·  15:59

Sembla que l’única manera de votar contra Rajoy y contra Sánchez al mateix temps és no votant. Escollir entre el corrupte i el caradura es complicat. Pel que fa a Cataluny, la distancia entre Aznar i Alfonso Guerra, o Soraya y Susanas es microscópica. Per mi que decideixi Puigdemont, que a més de ser el President de Catalunya, té el privilegi d’estar ja fora de l’Espanya PPPsoeraCiutadana i amb la distància pot tenir una millor visió de conjunt.

pep astola
pep astola
31.05.2018  ·  16:15

el pdcat i erc cada cop més s’assemblen a la directiva del barça, impossible fer-ho pitjor, ni volent

Secundí Mollà
Secundí Mollà
31.05.2018  ·  16:22

A veure, a mi, qui més m’agrada del PP és Pedro Sánchez. Li veig, però, un perill. Perquè, de la mateixa manera que els del PP clàssic ja no enganyen ningú, aquestes noves fornades peperes que es presenten amb les sigles del PSOE, igual encara enganyen algú. No sé, no sé…

eva salas
eva salas
31.05.2018  ·  16:27

No sé com van les coses al Parlamento: la política espanyola m’importa un rave i a més a més m’aburreix.

Però desitjo que demà Rajoy ja no sigui presidente ni goberni el PP i que comenci la baralla a mort entre els altres dos.

Visca Catalunya Lliure!!!

eva salas
eva salas
31.05.2018  ·  16:30

En veritat més que aburrir-me em produeix vomitera. Amb perdó.

Eduard Gracia
Eduard Gracia
31.05.2018  ·  16:39

Cal que siguem menys primmirats i mes estrategics. Si estem en conflicte amb l’Estat espanyol, ens cal que al capdavant tingui un govern tan feble com sigui concebible. I un govern dirigit pel beneit d’en Pedro Sanchez, depenent del recolzament sempre condicional de Podemos, PDECat, ERC i PNB i sota atac constant per part del PP, Cs i els seus propis barons socialistes, a mes de les propies clavegueres de l’Estat (on les simpaties pel PP i per Cs son clarament dominants) es el govern mes debil que em podria mai imaginar… Ara no es tracta de tornar al peix al cove, aixo s’ha acabat, sino de desestabilitzar l’Estat espanyol – i com que el PP i Cs son molt capacos de desestabilititzar de forma agressiva si creuen que aixo els portara un altre cop al poder (recordeu que va fer el PP als anys 90, durant els anys de la “crispacion” i el “vayase sr. Gonzalez”, o despres de l’11-M organizatant tots aquells atacs contra Catalunya que ens han portat fins on som) aquesta es la millor manera de provocar que la dreta espanyola faci la feina que nosaltres sols no podem fer…

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
31.05.2018  ·  17:04

PP i PSOE són les dues cares de la mateixa moneda i subscric la descripció que en fas. Peró potser hui té raó Pepito Guia i la femta cal remenar-la de tant en tant, per higiene.

Delfí Sabartés
Delfí Sabartés
31.05.2018  ·  17:31

Amb PSOE o amb PP, Catalunya i el ciutadans catalans tindrem el mateix. El PP, ja el coneixem des de la dictadura de Franco, perquè són els mateixos disfressats.
El PSOE, històricament mai ha estat un bon i ferm aliat en res. En moments dictatorials, ja en l’àpoca de Primo de Rivera, traeix els seus ideals democràtics i s’alinea amb el dictador. Amb la Transició del 78, segueix amb l’engany de l’Espanya federal per arribar avui dia renunciant als seus idearis, criminalitzant l’independentisme, insultant les nostres institucions i càrrecs electes, mentint sobre Catalunya, alineant-se amb el franquisme i demanant més 155.
Partits catalans de Madrid: res a dir ni amb el PSOE ni al el PP.
Que s’ho facin, perquè amb qualsevol, dels dos en sortirem escaldats, més tard o més d’hora.

Antoni López
Antoni López
31.05.2018  ·  17:45

Si el futur govern serà dèbil governi qui governi i de cara a Catalunya será lo mateix, em pregunto què hi fem allà. Votar o no votar, a quí?. Pènso que hem de fer el que millor s’entengui , a EU, i entendrien millor l’abstenció, amb teatre o sense. Es el meu parer. Salut.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
31.05.2018  ·  17:49

Comprenc el capteniment però , a més de desanimar-nos i repartir llenya a les figaflors dels partits independentistes, també convindria considerar algunes dades complementàries. La primera és que el futur de la República catalana no depèn de la oligarquia espanyola i que, per tant, és indiferent allò que fem o deixem de fer a les Corts de Madrid. Els vots catalans poden posar a Sànchez, certament. Però, si l’arriben a poder posar, cosa que està per veure, l’endemà també el podran fer fora. La segona és que el futur de la República catalana dependrà d’allò que siguem capaços de fer aquí i en el context internacional. És cert que la oligarquia espanyola ho podria facilitar o negociar però em sembla que aquest escenari no ens ha d’enquimerar. No ho faran perquè no ho poden comprendre emocionalment. No ho faran perquè se’ls en va el negoci a fer punyetes. No ho faran perquè es demostraria que una altra realitat, més justa, més lliure i més culta, és possible
Fem allò que creguem que hem de fer des d’aquí. Jo diria que, com a primer pas, hem d’assolir la majoria de vots republicans que ara no tenim. Després podrem parlar amb autoritat en el context internacional. I així anar fent pas a pas com faria una societat republicana consolidada. Ja sé que passen els anys però no ens hem de desanimar. Els nostres avantpassats no ho van fer i aquí estem, lluitant encara. Si ho mires bé, una autèntica meravella arribar fins aquí !.

Teresa Puig
Teresa Puig
31.05.2018  ·  18:00

Reconeguem-ho, sisplau!
El xou de Madrid em preocupa poc, ni el segueixo. Ja me n’assabentaré.
Em sorprèn, però, l’anàlisi que es fa de la nostra situació per part de molts independentistes. Mireu el 27 potser sí que vam perdre una oportunitat immensa, però la suposada pífia és complexa i caldrien moltes hores de discussió. En canvi, hi ha hagut un fet que sí que ha marcat el final de la nostra lluita (si més no, sembla que ja som al final), i aquest punt és quan ERC decideix no anar junts amb JxCat. Jo vaig ser voluntària en una mesa el 21D i vaig veure que pràcticament tots els que hi érem, crèiem que ERC s’havia equivocat (interventors d’ERC inclosos) i unes hores més tard es va demostrar. La negativa d’anar junts d’entrada va suposar donar als del partit de l’Arrimadas la categoria de ‘vencedora’ sense ser-ho, en segon lloc va ser una plantofada com una catedral a la direcció d’ERC. A partir d’aquí tot s’ha anat torcent. El 30 de gener ERC va tornar a donar l’esquena. I aquí ja es va acabar tot. Aquí va guanyar ERC i encara han guanyat (ells i no Catalunya). Perquè és de P3 saber que encara que JxCat havia guanyat les eleccions, aquests no podien fer res més que claudicar. Res més. Si anem tots d’excursió i lloguem un autocar que només sortirà si hi som tots, només que hi hagi un grup que digui que no hi puja (encara que hagi promès mil vegades que hi pujarà), l’autocar no sortirà. És així. Què havia de fer JxCat amb la CUP? Sortir al carrer? Amb quanta gent disposada a fer-ho? I per tant l’única cosa possible, per dignitat, és fer el nou govern amb el MHP Torra acompanyat dels que l’han de controlar (ERC) i amb la CUP fent d’oposició: tots en el seu paper de pre-autonomia.
A mi, em sap molt de greu que es critiqui JxCat (i segur que hi deu haver coses per criticar), però l’error descomunal és d’ERC. Jo no ho oblidaré mai.

Toby Willett
Toby Willett
31.05.2018  ·  18:08

Ganes de vomitar, sentint PDCat i ERC prenent partit a favor d’un nacionalista espanyol. No sé a què juguen. On és la dignitat de l’1 d’octubre?

Montserrat Puig
Montserrat Puig
31.05.2018  ·  18:43

Avui no estic d’acord amb aquesta editotial, en canvi si que estic d’acord amb l’article de Josep Guia en aquest mateix diari.
No es tracta de si Sanchez o Rajoy ni de si nosaltres no hem de fer res a Madrid, sinó de desestabilitzar el seu Estat.
I si podem ajudar amb una empenteta que caiguin en el caos, doncs per què no fer-ho?

Montserrat Puig
Montserrat Puig
31.05.2018  ·  18:46

D’altres banda, totalment d’acord amb l’anàlisi que fa la Teresa Puig sobre el que ha representat el paper D’ERC en aquest procés i el mal que ha fet.

Montserrat Puig
Montserrat Puig
31.05.2018  ·  18:50

D’altres banda, totalment d’acord amb l’anàlisi que fa la Teresa Puig sobre el paper d’ERC aquest procés i el mal que ha fet

Sergi Guitart
Sergi Guitart
31.05.2018  ·  19:21

Teresa Puig 31.05.2018 | 18:00 – D’acord amb el que dius.

Per mi ERC no es independentista, es republicanista, reprersenten la part republicana catalana dins la seva republica espanyola somiada.

En Tardà ho ha tornat deixar clar aquesta tarda, fent un us diabolic de l’expresio “Republica Catalana” manipulant el llenguatge tant be com fa el mestre republica/cristà Junqueres, a qui mai tampoc sentiras a dir “Republica Catalana Independent” en els moments clau.

Jo ja fa temps que dic que estic fart de la paraula “Republica”, enganyar a la gent fent manipulacio del llenguatge es el pitjor que es pot fer…

Si acceptem aixo, o relament es cert, els independentistes caiem en picat al comput de vots, o cal una reconfiguracio de partits urgent…

No entenc pero perque Tardà ha parlat del dret internacional a l’autodeterminacio i Sanchez ja li ha dit que no, si en princiupi tampoc el necessiten per fer una republica catalana (dins l’estat espanyol), suposo que ho diuen per a que no se’ls hi noti massa el llauto i suposo perque sera la seva seguent evolucio, de republicanistes a independentistes…

Els republicanistes el que volen basicament es fotre fora la monarquia, com la CUP i cia, als sencillament independentistes com que la monarquia espanyola no ens la sentim nostra no ens molesta gaire, com qualsevol altre (pero som conscoients del que representa l’espanyola per a nosaltres i per a ells, i tambe per alguns catalans… com diuen alguns, com al judo, has de fer servir la forca de l’adversari al teu favor, que li preguntin als Australians que no son republica pero son independents..)

Houston, we have a problem…

eva salas
eva salas
31.05.2018  ·  20:01

Sergi Guitart: per primer cop des que et llegeixo, et prenc seriosament.
La teva aportació em sembla molt interessant.

eva salas
eva salas
31.05.2018  ·  20:19

Pel que fa a mi mai més esmentaré la “república catalana”; ja mai no oblidaré que no és república el que vull sinó la llibertat del meu país.

Ha estat un farol això de la República. Ho veig clar. El que no és un farol és el desig d’autogovern, i de ser al món lliures, de molts de nosaltres; de Puigdemoont, de Torra, de Forn, d’independents, i de milions de catalans. Mai més, ERC. El ser o no ser república no és el motiu, sinó la llibertat.

Ah, i vosaltres PDdCat, espero que no tingueu ja oportunitat de demostrar el vostre independentisme perquè això de l’estat de les autonomies, pel que fa a Catalunya, avui comenci el seu fi

definitiu. I així clares les coses..

donec Perficiam.

Josep M. Mas
Josep M. Mas
31.05.2018  ·  20:26

La vostra incongruència NO ens farà lliures.

Oriol Roig
Oriol Roig
31.05.2018  ·  22:19

La retòrica que Rajoy i Sánchez són iguals em recorda la dels Verds americans encapçalats per en Ralph Nader quan George W. Bush i Al Gore competien per la Casa Blanca. No m’agrada l’un ni l’altre. L’un es pot aliar fàcilment amb Ciudadanos, té majoria absoluta al Senado i té darrera la major part de la caverna mediàtica. L’altre ha de fer equilibris per tenir un bri d’esperança per a aconseguir res. NO són iguals. Ni ERC/PDCat són el Sinn Féin. Algú vol 8 anys de Bush? I l’Ulster encara és part del Regne Unit, no?

Rosa Gispert
Rosa Gispert
31.05.2018  ·  23:04

Clarivident el comentari de Teresa Puig!. També nosaltres haurem de fer el possible per desestabilitzar el govern català. NI OBLIT, NI PERDÓ, TAMPOC PELS SUPOSADAMENT DELS NOSTRES!!.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes