Fotografia: EFE/ David Arquimbau Sintes

A partir de demà, les Illes tindran un nou sistema de nivells d’alerta sanitària, de 0 a 4, i un nou pla de mesures excepcionals de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la covid-19. El consell de govern ha aprovat aquest nou pla, que detalla les restriccions que s’hauran d’aplicar d’ara endavant segons el nivell d’alerta en què es trobi cada illa.

L’aplicació dels següents nivells, tret de cas d’urgència, s’actualitzarà cada dues setmanes depenent dels indicadors epidemiològics.

Nivells d’alerta:

Nivell d’alerta 0: Nova normalitat. Casos esporàdics i amb bona traçabilitat, normalment importats, i sense que s’identifiqui l’existència de transmissió comunitària.

Nivell d’alerta 1: Risc molt baix o baix, amb brots complexes o transmissió comunitària limitada.

Nivell d’alerta 2: Risc mitjà, transmissió comunitària sostinguda generalitzada amb pressió creixent sobre el sistema sanitari.

Nivell d’alerta 3: Risc alt, transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari.

Nivell d’alerta 4: Risc molt alt o extrem, transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari i que pot requerir mesures excepcionals.

La declaració dels nivells d’alerta sanitària té, com a regla general, una durada de catorze dies naturals prorrogables i comporta una avaluació contínua dels riscos sanitaris i de la situació epidemiològica del territori afectat. No obstant això, els nivells que estableix l’acord d’avui es mantindran fins el 15 de desembre.

Avui dia els nivells són els següents:

—A Mallorca, nivell d’alerta sanitària 3.

—A Menorca, nivell d’alerta sanitària 2.

—A Eivissa, nivell d’alerta sanitària 3.

—A Formentera, nivell d’alerta sanitària 1.

Mesures específiques a cada nivell

Amb la finalitat de controlar la transmissió del virus i la preservació de la capacitat assistencial del sistema de salut, a cada nivell s’aplicaran les mesures específiques i es permetran activitats segons el risc. El càlcul dels indicadors i l’assignació del nivell d’alerta es fa des de la Conselleria de Salut i Consum segons les dades epidemiològiques i assistencials.

Entre les moltes activitats que es regulen hi ha les reunions socials i familiars, la restauració, el consum de tabac, l’ús de platges, parcs infantils o espais recreatius de medi ambient, les festes populars, els mercats, les fires, les vetlles, la pràctica esportiva, els centres de gent gran, les activitats culturals, i també l’activitat als centres educatius i els serveis socials.

La instrucció dels procediments sancionadors que siguin procedents correspondrà a les autoritats competents d’acord amb la legislació sectorial aplicable. Aquest acord del consell de govern es publicarà demà dissabte al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Podeu consultar a continuació una taula resum de les mesures segons el nivell d’alerta:

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.