Niubó, sobre la sisena hora: “No és que no sigui una prioritat, però volem començar amb allò que tingui més consens”

  • La consellera s'avé a revisar el val escolar per facilitar la gestió als centres i reforçar-lo per als més vulnerables

VilaWeb
ACN
06.09.2024 - 14:32
Actualització: 06.09.2024 - 16:36

La consellera d’Educació, Esther Niubó, ha afirmat que “no és que (la sisena hora) no sigui una prioritat” però ha afirmat que vol començar a implantar polítiques en els àmbits amb més consensos. Per a ella, aquests impliquen de reforçar els aprenentatges, atendre els alumnes amb més dificultats i tendir a l’equiparació del servei educatiu de Catalunya, sense concretar com seria aquesta equiparació. La recuperació de la sisena hora apareixia al pacte d’investidura del PSC i els Comuns i de fet la consellera ha dit que n’ha parlat amb la seva dirigent, Jèssica Albiach, i que se n’haurà de continuar parlant amb els grups. Tot i això, ha afirmat que no es tracta d”‘imposar” cap mesura al sistema sinó d’aprofundir en el diàleg i el consens.

La consellera ha afegit que si hi hagués un gran consens sobre aquest tema, s’hauria de mirar “la mesura concreta i més quirúrgica per fer-ho possible”. En ser preguntada sobre l’ampliació de la jornada intensiva, ha contestat en una línia similar, afirmant que aquesta va ser una mesura impulsada per un govern en moment de retallades i afegint que són canvis importants que el Departament “no pot fer ni imposar”. En aquest sentit, ha dit, s’han de tenir en compte tots els agents de la comunitat educativa i tenint sempre present el benestar dels alumnes.

També s’ha obert a revisar el val escolar. Ho ha dit durant la compareixença de premsa d’inici de curs i després d’haver fet públic la Sindicatura de Comptes un informe en què avisa el govern que no es va presentar informe sobre l’impacte econòmic i social del val. La consellera ha explicat que han d’estudiar què diu l’informe, però en tot cas ha expressat la seva preocupació pel fet que alguns centres els han fet arribar les dificultats de gestió que tenen. Niubó s’ha obert a explorar també com fer que aquest instrument permeti reforçar l’ajut als més vulnerables. Fins ara, s’han activat tres de cada quatre vals (73,3%). El 23% s’han derivat als centres i el 73% s’han bescanviat en comerços.

El val escolar s’ha ampliat enguany a secundària amb un total de set-cents noranta mil beneficiaris potencials. La Generalitat hi destina la mateixa aportació que en la primera edició, cinquanta milions d’euros, però en ampliar els beneficiaris s’ha reduït l’import de 100 a 60 euros per alumne -en dos vals de 30 euros-. Enguany les famílies poden cedir els vals als centres per reduir l’aportació en concepte de material escolar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor