Nervis a la premsa de Madrid per l’acord de govern entre Junts i ERC

  • Assenyalen que és un acord contra la convivència en el qual ERC ha cedit a Junts i Puigdemont pilotarà l'estratègia des de Waterloo

VilaWeb
Redacció
18.05.2021 - 14:30
Actualització: 18.05.2021 - 18:41

L’acord per a formar govern entre ERC i Junts que ha evitat una repetició electoral no ha tingut una lectura positiva per part dels mitjans de Madrid. Malgrat que l’acord inclou una via de diàleg amb el govern espanyol i renuncia a una via unilateral, els editorials el titllen de “acord contra la convivència”, “un camí cap al no-res” i personalitzen la crítica en Carles Puigdemont.

ERC ha cedit l’inimaginable i ha fracassat en el seu desafiament a Junts”, diu l’editorial de l’ABC, que opina que Junts ha pres el control de les principals carteres: “És el que necessita Puigdemont per sobreviure i continuar presentant-se com víctima d’una falsa repressió política a Espanya.” També alerta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre “l’extorsió” que farà el govern català: “Els catalans tindran un altre govern conflictiu, destructiu i pidolaire, la qual cosa serà doblement preocupant si la Moncloa persisteix en aquesta versió del PSOE tan allunyada del constitucionalisme i tan inclinada a la claudicació.”

La portada d’El Mundo.

El Mundo, en una línia similar, assenyala que ERC és “ostatge de Puigdemont” i que “el fugit controlarà el full de ruta independentista des del Consell”. Entre les anàlisis del pacte, el diari sosté que la direcció col·legiada de l’estratègia era una exigència del president i que, a la pràctica, això diluirà el poder de Pere Aragonès.

El pacte, a la portada d’El País.

L’editorial més suau en les formes és el d’El País, tot i que el contingut també qüestiona el pacte. Posa en dubte que els dos partits puguin compaginar una “gestió eficient dels afers socioeconòmics” i una “descompressió de la tensió política acumulada”. Es refereix a les discrepàncies que hi ha hagut entre tots dos partits com el principal obstacle i diu que la falta d’alternatives els ha obligat a posar-se d’acord. Tampoc assenyala les cessions d’ERC i no veu amb bons ulls que en l’acord hi prenguin part “els radicals de la CUP”. Aquesta denominació la fan servir dues vegades en l’editorial.

La Razón parla d’un acord que genera “escepticisme” entre uns socis que només han sabut posar-se d’acord “pel repartiment del pastís” i amb el suport extern dels “esquerranosos de la CUP, que continuen avançant”. També remarca que Junts obté avantatge en el control polític del nou govern: “Pere Aragonès serà el nou president de la Generalitat, però els departaments que van desenvolupar l’agenda política són una franquícia de Waterloo: Economia per a gestionar els fons europeus, Exteriors per a continuar ‘internacionalitzant el conflicte’, Justícia per a pressionar en els indults que s’exigiran a Pedro Sánchez, i Salut per a rendibilitzar –ara sí– el final de la pandèmia. ERC controlarà TV3 i tot l’aparell de propaganda subvencionat des de Presidència.”

Dins de les pàgines de La Razón també escriu l’ex-ministre d’Interior espanyol i artífex de l’Operació Catalunya, Jorge Fernández Díaz. Creu que aquest acord complica l’estabilitat de Pedro Sánchez i que haurà d’optar entre les “concessions als secessionistes”, com la taula de diàleg o els indults, o “servir Espanya i la constitució”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any