Neixen quatre gaseles al Zoo de Barcelona

  • L'espècie, natural del Sàhara Occidental, va ser a punt d'extingir-se per la cacera excessiva

VilaWeb
ACN
20.04.2024 - 11:48
Actualització: 20.04.2024 - 12:46

El Zoo de Barcelona compta d’ençà del gener amb quatre noves gaseles comunes (Gazella dorcas), que han nascut a les instal·lacions. Són tres mascles i una femella que creixen en bon estat amb la resta del grup. Aquesta gasela, natural del Sàhara Occidental, va ser a punt d’extingir-se per les caceres excessives dels pobles on habita. Actualment, gràcies als programes de conservació vigents, l’espècie és en situació de vulnerabilitat, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). El director del Zoo, Sito Alarcon, ha celebrat l’èxit dels programes i de l’esforç de les institucions científiques per a protegir i recuperar la biodiversitat en una zona molt amenaçada per la pressió humana i el canvi climàtic.

La gasela ha estat sempre molt perseguida pels poblats nòmades del Sàhara Occidental, que se’n menjaven la carn. El 1971 es va crear a Almeria el Parc de Rescat de Fauna Sahariana per evitar l’extinció d’espècies saharianes.

Gràcies a la feina d’aquest centre, integrat a l’Estació Experimental de Zones Àrides del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i al suport del Zoo de Barcelona i més zoològics europeus, aquests darrers anys s’han pogut reintroduir exemplars en determinats parcs i reserves del nord de l’Àfrica. Entre els anys 2006 i 2009, per exemple, se’n van reintroduir una trentena a la Reserva Natural de Guembeul, al Senegal.

D’ençà del 2009 la Fundació Barcelona Zoo treballa, en col·laboració amb el CSIC, per protegir l’àrea de reintroducció i fer seguiment dels individus alliberats, amb l’objectiu d’emprendre accions que permetin que aquesta espècie pugui sobreviure en els seus hàbitats naturals.

El Zoo, a més, proporciona finançament i assessorament veterinari i pedagògic al Senegal, un dels països d’on és originària l’espècie, que habita als deserts i estepes del nord de l’Àfrica, l’Aràbia i el lt. El Zoo participa també en el programa de conservació ex situ EEP de la gasela dorcas de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any