S’acosten les eleccions municipals i comencen a sorgir noves candidatures i propostes arreu del país. N’és un exemple la Crida per Palma, una candidatura municipalista i rupturista amb el règim del 78 que ja ha fet la primera assemblea oberta. Va aplegar una cinquantena de persones al casal de barri S’Escorxador i va posar les bases per a començar a definir un programa polític i una llista per a obtenir representació a l’Ajuntament de Palma.

D’ençà del 2015, l’ajuntament és governat per un pacte entre el PSIB, Més per Mallorca i Podem. La Crida per Palma és crítica amb les polítiques del govern municipal, que titlla de ‘tèbies’, perquè considera que no han capgirat el model de ‘polítiques antisocials’ del PP. El portaveu de la candidatura, Jonàs Pàez, explica a VilaWeb que encara no s’ha decidit qui serà el candidat i és partidari que aquest pas el faci una assemblea de la candidatura durant les setmanes vinents.

La Crida per Palma ha estat impulsada per gent de col·lectius socials i organitzacions diversos, a més d’activistes provinents del moviment veïnal. Dimarts faran una segona assemblea oberta a Ca n’Alcover. S’hi discutiran dos documents. Un sobre la base política de la candidatura, l’embrió del programa electoral, i un altre sobre el funcionament intern. També volen parlar amb la CUP de Palma per a arribar a algun acord i evitar que dues candidatures del mateix caràcter competeixin a la ciutat.

Turisme i habitatge, cavalls de batalla
Canviar el model turístic és un dels grans objectius de la Crida per Palma. ‘Intentam de fer front al monocultiu turístic que destrueix Mallorca i Palma’, explica Pàez. Una derivació del turisme és la manca d’habitatge, un dels problemes tant de la ciutat com de l’illa. ‘És molt difícil de trobar un habitatge digne i s’ha d’afrontar aquesta qüestió’, diu.

Així mateix, la Crida per Palma convocarà aquests mesos vinents diverses Trobades per les Sobiranies als barris de la ciutat. El propòsit és que els veïns de Palma s’impliquin políticament en jornades de debat per a configurar una candidatura participativa. ‘La idea és que en surti un document de línies bàsiques perquè la candidatura tengui contingut polític. Després l’ampliarem amb les trobades, que seran sobre temes específics’, diu Pàez.

La Crida per Palma es pot reproduir en més municipis, però ara per ara és circumscrita a la ciutat. Tampoc no té previst de presentar-se a les eleccions al parlament.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb