Neix el primer portal web català per a ajudar persones supervivents de càncer

  • Donarà eines per afrontar seqüeles i el retorn al món laboral a 110.000 afectats

VilaWeb
Europa Press
13.07.2017 - 14:29
Actualització: 13.07.2017 - 14:34

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (Fecec) ha impulsat el primer espai digital a Catalunya dirigit exclusivament a persones que han superat o cronificat la malaltia de càncer, a les quals oferirà ajuda en el retorn a la quotidianitat en aspectes com el maneig de les seqüeles i la reinserció laboral i educativa.

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dijous el president de la Fecec, Ramon Maria Miralles, acompanyat del director del Pla d’Oncologia de Catalunya, Josep Maria Borràs; la directora de col·laboracions amb entitats socials de l’Obra Social La Caixa, Joana Prats; la cap de Serveis de suport a programes socials de la Diputació de Barcelona, Iolanda Moragues, i la gerent de la Fecec, Clara Rosàs.

S’estima que a Catalunya hi ha més de 110.000 persones que han superat o cronificat aquesta malaltia, una xifra que augmenta cada any entre un 1,6% i un 1,7%: aquest creixement mostra d’una banda que cada vegada es curen més pacients, però també obre la necessitat d’oferir suport per a l’adaptació d’aquestes persones a la nova situació que es crea, ha destacat Miralles.

L’espai oferirà recursos d’informació i eines a adults i nens per cobrir necessitats operatives concretes, com el maneig de seqüeles, consells dietètics i assessorament laboral i educatiu, tenint en compte que la persona passa d’estar en mans dels metges per recuperar el control de la seva vida, amb una nova “normalitat”, ha reflexionat.

Miralles ha destacat que el 50% d’aquestes persones necessiten tornar a la vida laboral, i les condicions que es troben són diferents si es tracta de persones funcionàries, treballadores per compte d’altri o per compte propi, davant la qual cosa l’afectada Loli Fernández ha reivindicat la necessitat de conscienciar les empreses perquè es flexibilitzin les condicions laborals.

Fernández i la també testimoni Neus Cots, han explicat en l’acte la seva experiència i han destacat l’àmbit laboral com un dels majors reptes que troben en la volta a la quotidianitat, sobretot pel fet que el ritme de l’activitat laboral canvia i han d’afrontar seqüeles –algunes temporals i altres permanents– que canvien la jornada però que no impossibiliten la tornada amb una bona planificació i flexibilitat.

CANVIS SOCIALS

La iniciativa, que compta amb el suport de l’Obra Social La Caixa i Grup Peralada, pretén promoure canvis socials que ajudin la reincorporació laboral i els criteris financers per tenir en compte la realitat del supervivent de càncer, així com evitar l’estigma social, per la qual cosa pot servir per augmentar el coneixement de la realitat d’aquest col·lectiu.

L’espai consta de cinc blogs: ‘Com estic’, amb continguts sobre gestió de seqüeles per ajustar-se als canvis físics i emocionals; ‘Em cuido’, amb recomanacions per a un estil de vida saludable, i ‘M’organitzo’, amb informacions pràctiques per a necessitats de l’àmbit laboral, financer, legal i de reorganització.

També compta amb un blog que recull serveis de l’àmbit psicosocial i laboral que ofereixen les entitats federades –‘Suports i Serveis’–, i un espai per compartir experiències de diferents testimonis –‘Comparteixo’–.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any