Narcís Comadira i les deu maneres de cuinar el rap

El poeta i pintor selecciona deu receptes per preparar aquest peix fi i sense espines, dins de la col·lecció Productes del Mercat de sd-edicions

VilaWeb
Montserrat Serra
25.06.2016 - 00:03
Actualització: 24.06.2016 - 14:56

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Els llibres de la col·lecció Productes de Mercat de l’editorial sd-edicions, monogràfics dedicats a ingredients de la nostra cuina de tota la vida i també de nova incorporació, són peces delicades i tan agradables de consultar i emprar com les receptes que contenen. Cada llibret, escrit per especialistes amb sensibilitat i il·lustrat per l’artista Lluïsa Jové, ens proposa una mirada, un camí, per descobrir la versatilitat d’un aliment: l’all, la nyora, el vinagre, la carxofa, la sobrassada, la taronja, les mongetes del ganxet, la caça menor, les herbes aromàtiques, el nap, els peus de porc, l’albergínia, la mel i fins a una cinquantena de menges.

D’entre tots aquests petits, senzills i delicats volums, ens fixem en el llibret dedicat al rap, a càrrec de l’escriptor i pintor Narcís Comadira. Ell hi aporta una mirada que va més enllà del fet gastronòmic, ell hi posa la literatura quan explica que no ofereix quantitats en les receptes, perquè, per a ell, la cuina ‘és una «idea» i un «procediment» que cadascú adapta a les seves necessitats, a les circumstàncies del moment, a les seves possibilitats.’

El poeta, tot un gastrònom, destaca del rap el sabor i l’enorme varietat del seu ús i la comoditat, perquè és un peix que no té espines. Diu Comadira: ‘Els he de confessar que m’agrada molt, el rap, sobretot si és d’aquí i fresc. Té una carn blanca i compacta, i el cap, tan monstruós, és ple de cartílags gelatinosos i de tous de carn melosa. El cap fa un fumet deliciós i és la base de moltes sopes de peix: jo crec que hi és indispensable.’

Comadira, en la introducció, apunta que ha fet una selecció de receptes que no són les habituals, com les saboroses rodelles de rap enfarinades i fregides. I proposa deu altres maneres, de la sopa de rap al suquet de rap, passant per receptes més singulars, com les croquetes de rap i espinacs, el rap allagostat, els calamars farcits de rap o el rap amb salsa d’anxoves.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies