La música en català no arriba al 20% en cap dels tres festivals més subvencionats pel govern

  • La Plataforma per la Llengua lamenta que la situació no ha canviat d'ençà del 2018, any de la investigació anterior · L'organització de Porta Ferrada diu que les dades de la Plataforma són errònies

VilaWeb
Redacció / ACN
26.07.2023 - 19:52
Actualització: 27.07.2023 - 16:42

Nota: la versió actualitzada d’aquesta notícia incorpora el punt de vista de l’organització del festival Porta Ferrada, que s’ha posat en contacte amb VilaWeb i assegura que les dades que ha fet públiques la Plataforma per la Llengua són errònies.

Un estudi elaborat per la Plataforma per la Llengua determina que als tres festivals més subvencionats pel Govern de la Generalitat la música en català no arriba al 20%. El Cruïlla és, segons l’entitat, el festival que rep més diners públics, amb 150.000 euros de subvenció i 305.000 d’ajut reintegrable. Segons l’estudi programa un 15% de música en català. Per darrere, el festival Vida en programa un 19% i el Porta Ferrada un 12%. En aquest darrer cas, l’organització ha contactat amb VilaWeb i ha apuntat que les dades que ha fet públiques la Plataforma són errònies. “La programació del Festival de Porta Ferrada compta amb un total de 45 artistes en 34 concerts, dels quals amb veu cantada n’hi ha 30 i 10 ho fan en català, esdevenint el 33% del cartell”, diu l’organització en un comunicat.

Malgrat això, la Plataforma diu que en els tres casos presenten les xifres més baixes dels darrers tres anys. Per contra, el Canet Rock ofereix un 86% de música en català. Plataforma per la Llengua lamenta que la situació no ha canviat d’ençà del 2018, any de l’última investigació d’aquest estil que havia dut a terme.

El Festival Vida rep, segons l’estudi de la Plataforma per la Llengua, 125.158 euros de subvenció i 224.842 reintegrables a retornar. Al Porta Ferrada les quantitats són 118.309 i 121.691 respectivament. I al Canet Rock són 103.236 i 290.602. Tant aquest últim com el Vida estan exempts de reintegrar 45.000 euros cadascun.

L’organització del Porta Ferrada diu que la descripció pel fet que sigui un dels festivals més subvencionats és incorrecte. “La subvenció de la Generalitat suposa del 7 al 10% en relació al pressupost total del festival, ja que considerem, per exemple, que no és el mateix 150.000 euros amb un pressupost total de 450.000 euros, que els mateixos 150.000 euros sobre un pressupost de 2.500.000 euros”, apunta.

L’organització de defensa del català lamenta que el govern manté aquesta situació tot i el context de desigualtat i de precarietat que viu el sector de la música en llengua catalana, que competeix amb un mercat en el qual la música en castellà o en anglès té unes condicions molt més favorables i un suport d’altres administracions públiques potencialment molt superior.

Per a la Plataforma per la Llengua és inadmissible que el govern de la Generalitat no aprofiti la seva posició com a agent subvencionador i prestador per incloure clàusules que “forcin” els festivals a incloure més música en català a la programació. L’estudi s’ha centrat en la línia d’Ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions per al 2023 perquè és de les que disposa d’un pressupost més gran respecte d’altres línies d’ajuts a la música.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any