Multa milionària del TJUE a Hongria per haver vulnerat les normes de la UE sobre asil i retorn d’estrangers

  • Luxemburg acusa Budapest de menystenir deliberadament les normatives de protecció internacional i expulsió de migrants · El TJUE imposa també una sanció diària d'un milió fins que Hongria no compleixi la normativa

VilaWeb
ACN
13.06.2024 - 10:47
Actualització: 13.06.2024 - 12:56

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha imposat a Hongria una multa de 200 milions d’euros i d’un milió per cada dia que continuï saltant-se les normes de la UE sobre asil i retorn d’estrangers. En una sentència publicada avui, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg ha acusat Budapest de menystenir deliberadament la condemna del TJUE per haver obstaculitzat l’accés dels sol·licitants d’asil de protecció internacional i expulsar immigrants de manera irregular. Segons el TJUE, aquesta actitud del govern de Viktor Orbán representa una amenaça important per als drets d’aquestes persones i vulnera “greument el principi de solidaritat i de repartiment equitatiu” de la responsabilitat entre els estats membre quant als refugiats i immigrants.

El desembre del 2020, el TJUE va invalidar gran part de la política d’asil i immigració de Viktor Orbán a Hongria. La Comissió Europea va presentar un recurs per incompliment contra gran part de la seva normativa en matèria de dret d’asil i retorn d’immigrants en situació irregular, en particular per l’internament de persones en les zones de trànsit. En la seva sentència, el TJUE defensava que els estats de la UE havien de garantir que aquells que travessaven la frontera poguessin demanar protecció internacional, i a Hongria les zones de trànsit ho fan impossible.

A més, els magistrats van recriminar al govern d’Orbán que expulsés de manera col·lectiva demandants d’asil sense esperar que poguessin recórrer contra una primera denegació de la sol·licitud de protecció internacional. Així, recorden que aquestes persones tenen dret de quedar-se a la UE fins que no es resolgui la seva petició en última instància.

Els fets

Com a reacció a l’augment d’arribades de refugiats i immigrants el 2015, el govern hongarès va crear unes zones de trànsit a la frontera amb Sèrbia per a gestionar les peticions d’asil i els retorns. Les sol·licituds de protecció internacional només es podien fer en aquestes àrees, on les autoritats limitaven molt l’entrada de persones.

D’altra banda, Hongria va restringir l’acollida en situacions de “crisi ocasionada per una immigració massiva”, suposadament, per mantenir l’ordre públic i la seguretat al país. La norma hongaresa també permet d’expulsar els immigrants presumptament en situació irregular.

La Comissió Europea va portar Hongria als tribunals de la UE per considerar que aquestes mesures vulneraven la legislació europea, atès que limitaven l’accés a l’asil i no respectaven les garanties pels retorns.

Multa per incompliment

Si bé Hongria va tancar les polèmiques zones de trànsit, el TJUE considera que no ha adoptat les mesures necessàries per a complir el dret europeu sobre l’accés al procediment de protecció internacional i sobre el dret d’aquests sol·licitants a quedar-se al país en espera d’una resolució definitiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor