El moviment per l’habitatge de València fa pinya i crea un sindicat unitari

  • Els quatre sindicats d'habitatge de la ciutat i el de Burjassot han creat el Sindicat d'Habitatge de València (SHV)
  • És una plataforma pensada per a unir forces i establir un marc d'actuació conjunt i es presenta oficialment avui a l'Alqueria Popular de Malilla

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un desnonament.
Pol Baraza Curtichs
10.02.2023 - 21:40
Actualització: 16.02.2023 - 19:49

Front comú del moviment per l’habitatge de València. Els quatre sindicats de barris de la ciutat –del Cabanyal, Malilla, Montolivet i els Orriols– i el de Burjassot s’han unit per crear el Sindicat d’Habitatge de València (SHV), una plataforma pensada per aplegar forces i establir uns objectius estratègics comuns, augmentar el radi d’acció i dotar-se d’un marc comú en la lluita per un habitatge universal, de franc i de qualitat.

Tots cinc sindicats, que mantindran l’autonomia malgrat el paraigua comú, formaven part d’Entrebarris, la xarxa de col·lectius i associacions veïnals que s’oposen a la turistificació de la ciutat de València, i consideren necessari el SHV perquè, tot i que ja hi havia certa coordinació, ajudarà a fer front a les limitacions que tenien individualment: “Havíem de crear una estructura per fer-nos més forts i intentar d’arribar a tots els punts de la ciutat. Vèiem que això ens permetria de tenir una comunicació més fluida i fer més gran el moviment. Partim del sindicalisme de barri, i l’objectiu és construir una comunitat en lluita”, explica en Santi, un dels portaveus del sindicat.

Fa vora set mesos que els sindicats treballen per crear el SHV i expliquen que ha tingut molt bona rebuda, sobretot de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i els sindicats laborals. “Venim a construir un model que veiem que no existia, de militància més compromesa i organitzada, i amb uns propòsits més clars. Hem patit derrotes històriques de projectes d’emancipació social. Des de la transició, hem intentat de generar un poder popular, però no ho hem aconseguit”, diu en Santi.

A curt termini, es proposen que el sindicat guanyi solidesa i que l’estructura funcioni bé, amb l’esperit de crear xarxes d’aliments, gimnasos populars, escoletes i espais de cultura gratuïts. I, a llarg termini, el propòsit és més ambiciós: “Abolir la propietat privada i que l’habitatge sigui gratuït i de qualitat.”

La presentació oficial

El sindicat es va constituir a final de gener, però la presentació oficial és avui a les 12.00 a l’Alqueria Popular de Malilla.

En l’acte hi participaran el Sindicat d’Habitatge del Raval de Barcelona i el Sindicat d’Habitatge del districte de Carabanchel de Madrid. Es faran un dinar, un bingo popular i un concert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any