S’ha mort Boris Pahor, referent de la literatura eslovena i supervivent dels camps nazis

  • La seva novel·la autobiogràfica 'Necròpolis' és un dels testimonis més punyents dels horrors de la guerra i dels camps d'extermini

VilaWeb
Redacció
30.05.2022 - 12:08
Actualització: 30.05.2022 - 20:32

L’escriptor eslovè i supervivent dels camps de concentració nazis, Boris Pahor, s’ha mort a cent vuit anys a la seva ciutat natal, Trieste. La seva novel·la autobiogràfica Necròpolis (Pagès Editors) és un dels testimonis més punyents dels horrors de la guerra i dels camps d’extermini.

Pahor, que fou perseguit per la seva ascendència eslovena i per la seva militància antifeixista, va lluitar al costat dels partisans iugoslaus, fins que el 1944 va ser delatat i detingut. En la part final de la guerra va passar pels camps de Struthof-Natzweiler, Dachau, Dora, Bergen-Belsen i Buchenwald. Posteriorment, fou proscrit a la Iugoslàvia de Tito.

Convertit en un símbol de la resistència, Pahor sempre va escriure en eslovè i ha llegat una trentena d’obres de ficció i de no-ficció. Cal recordar que Necròpolis, la seva obra més important, es va publicar el 1966, però no va rebre atenció mundial fins gairebé vint anys després quan va ser traduït a l’italià.

El 1992, l’acadèmia eslovena va voler reconèixer la seva obra i influència sobre la literatura d’Eslovènia atorgant-li el premi Prešeren, el principal guardó literari del país. Més endavant, el govern francès el va reconèixer amb la Legió d’Honor i l’italià amb l’Ordre de la Llibertat.

“L’escriptor Boris Pahor s’ha mort. Era un pilar i un defensor de la literatura eslovena, un lluitador pels drets de les minories i un gran opositor dels tres totalitarismes —feixisme, nazisme i comunisme—, que va sofrir durant la seva vida”, ha piulat el Ministeri de Cultura eslovè.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any