La Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF), que aglutina la majoria de poblacions que celebra aquestes festes, ha assegurat que l’última pujada del preu de la pólvora ha estat tan ‘inesperada’ com ‘desproporcionada’. En un comunicat ha advertit que els diferents actes d’arcabusseria, ‘peces fonamentals’ de la declaració valenciana de Bé de Rellevància Local de les festes de Moros i Cristians, actualment són ‘amenaçats amb la desaparició o com a poc per l’empobriment de l’acte’.

Segons l’associació, aquest risc es deu, entre més, a l’excessiva burocràcia de permisos i llicències i la disparitat de criteris de les diferents administracions per a autoritzar-los, les insuficiències i llacunes reglamentàries i el preu ‘desorbitat’ de la pólvora negra per a l’arcabusseria.

‘És funció de la UNDEF de posar de manifest que aquest preu no és sostenible per a la festa ni a curt ni a llarg termini i fa perillar no solament els actes d’arcabusseria, sinó també l’essència de la festa i per tant, la mateixa festa’, han advertit. És per això que han ressaltat que no poden romandre impassibles en vista de les pujades reiterades de la pólvora que ha culminat fa poques setmanes amb un preu que consideren que, de tan desmesurat, és prohibitiu.

La UNDEF ha assegurat que posarà ‘tots els mitjans’ per a aconseguir que aqueix preu, que ‘posa a la vora de l’extinció un acte més que centenari’, torni a la normalitat, i ha advertit que la responsabilitat de defensar aquest patrimoni és també de les associacions i els estaments públics locals, valencians i de l’estat espanyol.

‘Volem que totes les administracions públiques, siga com siga el seu àmbit de competència territorial o funcional prenguen consciència que una actitud permissiva, tolerant o de braços caiguts respecte a la problemàtica de la pólvora, equival a desnaturalitzar i empobrir les nostres tradicions històriques, i per tant no es contribueix a la protecció del nostre patrimoni històric’, han exposat.

Per últim, han recordat que el mateix preàmbul de l’estatut diu que ‘la Generalitat vetlarà per la defensa de la identitat i els valors del Poble Valencià i el seu patrimoni històric’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.