L’ex-batlle de Solsona Ramon Llumà s’ha mort a l’edat de 80 anys degut a una llarga malaltia. Llumà va ser alcalde de Solsona per CiU durant 24 anys –des del 1979 fins el 2003- i també va ser el primer president del Consell Comarcal del Solsonès, des del 1987 fins el 2003. Precisament, el Consell Comarcal ha manifestat el seu condol a familiars i amics de Llumà i ha destacat que va ser el primer president de l’entitat. Llumà també va ser diputat al Parlament de Catalunya durant la sisena legislatura (del 1999 al 2003).

Ramon Llumà va ser el primer alcalde de Solsona de la democràcia (1979-2003). La seva trajectòria política també es va adscriure al Consell Comarcal del Solsonès, del qual en va ser el primer president, i al Parlament de Catalunya, on va ser diputat entre el 1999 i el 2003. Llumà ha mort aquest dimarts al migdia després de no superar una malaltia.

L’Ajuntament de Solsona ha convocat aquest dimarts al vespre un ple extraordinari per aprovar una moció de condol i decretar dol al municipi, fins que se celebri el funeral, que tindrà lloc aquest dimecres a les cinc de la tarda a la Catedral. Tal com preveu el reglament protocol·lari del consistori, el pregoner anunciarà la defunció de l’exalcalde aquest mateix dimarts quan es faci fosc, acompanyat de tres agutzils.

Nascut el 1935 a Solsona, casat i pare de quatre fills, Ramon Llumà era forjador i manyà d’obres de professió, una feina que va abandonar per dedicar-se plenament a la política. Considerat un dels alcaldes històrics del país, va erigir-se com a ferm defensor de la identitat nacional catalana tant des de l’àmbit municipal i comarcal com des del parlamentari, a més de caracteritzar-se pel seu esperit comarcalista, segons informa el consistori solsoní a través d’un comunicat. Entre altres iniciatives, va promoure el manifest dels alcaldes de la campanya ‘Un país, una bandera’.

Entre les obres realitzades durant el seu mandat destaquen, a més de l’abastament d’aigua, la construcció del complex poliesportiu municipal i el Teatre Comarcal; l’adequació de locals per a les entitats, i, en l’àmbit urbanístic, la redacció de les Normes subsidiàries de planejament, a més de la pavimentació de carrers i urbanitzacions i la recuperació del nucli antic. També va tenir un paper clau en la recuperació del Jutjat de Primera Instància i l’obertura de l’Institut de Batxillerat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb