L’emblemàtic Tarzan d’Argelaguer ha mort aquest dijous al matí als 78 anys a les cabanes d’Argelaguer (la Garrotxa), la seva gran obra. Josep Pujiula, conegut popularment com en Garrell, s’havia fet famós per unes originals cabanes de fusta amb ponts i laberints que havia construït amb les seves mans al camp de can Sis Rals. S’havien convertit en un autèntic atractiu turístic, i sortien en guies de viatge que atreien molts visitants curiosos.

Va haver de desmuntar aquestes construccions tres vegades, perquè no es consideraven prou segures. En els últims anys havia rebut el reconeixement de la seva obra i fins i tot li havien dedicat més d’un documentaru.

—Documentari Garrell, el Tarzan d’Argelaguer

—Vídeo promocional del documentari Sobre la marxa (2014).

—També va sortir al programa ‘El foraster’ de Castellfollit de la Roca (minut 9).

L’artista que mai va deixar de ser un nen
Josep Pujiula era un torner mecànic ja retirat que havia dedicat més de quatre dècades a la seva gran obra al parc de can Sis Rals, conegut com les Cabanes d’Argelaguer. Sense cap mapa, havia construït una zona de laberints, torres i ponts fets de fusta ‘sobre la marxa’, com deia ell, i hi havia dedicat moltes hores. La seva originalitat havien cridat l’atenció de molts curiosos, fins al punt que s’havia convertit en un autèntic atractiu turístic a la Garrotxa i de fet apareixia en guies turístiques.

Els terrenys on hi havia aquesta construcció eren propietat de l’ACA i les construcions no complien les exigències de seguretat. Aquest fet sumat a les obres de desdoblament de la carretera que passava just al costat, la N-260, van comportar que les hagués de desmuntar tres vegades. Ara estava centrat en una zona que havia dissenyat com a un mausoleu i que l’Ajuntament d’Argelaguer tenia previst d’obrir aviat. Precisament aquest cap de setmana posaran plafons informatius a la carretera per indicar la zona d’aparcament i com accedir al parc de les cabanes.

El que queda de les escultures i les cabanes va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local i l’any passat també va rebre el Premi Garrotxí de l’Any en reconeixement a la seva obra.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb