Joseba Leizaolaex-president del Parlament basc, ha mort avui a Sant Sebastià als 86 anys després d’una llarga malaltia. L’històric dirigent del PNB, va ser al capdavant de la Cambra basca durant vuit anys, de 1990 a 1998, any en què va anunciar públicament que es retirava de la política activa.

Leizaola, que va néixer el 1931 a la capital guipuscoana, va créixer a Caracas, ja que el seu pare va estar exiliat a Veneçuela, i allà va ser president d’EGI, les joventuts del PNB. Quan va tornar a Sant Sebastià, va continuar militant al PNB, al principi en la clandestinitat, i va arribar a ser membre de la direcció.

A partir de 1980, va exercir la seva activitat al parlament basc, que es va prolongar al llarg de 18 anys i cinc legislatures, fins que el 1998 el va substituir a la Presidència de la Cambra Juan María Atutxa.

‘Una notícia trista’
El president de l’EBB del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat, a través del seu compte de Facebook, que aquest nou any 2017 ‘sorprèn amb una trista notícia, la mort de Joseba Leizaola‘, amb el qual mantenia una bona relació. En aquest sentit, el descriu com ‘abertzale tranquil, home de conviccions profundes, però, sobretot, una persona bona’.

‘Ha estat membre d’aquesta generació baula entre els gudaris del 36 i el nou autogovern basc. Va estar compromès amb el seu país sempre. A Veneçuela, en la clandestinitat, al renéixer de la sobirania basca, i fins i tot retirat fent-me arribar les seves reflexions sobre l’actualitat política’, ha apuntat.

Ortuzar ha recordat que, quan va decidir tornar a País Basc, va estar en la clandestinitat, ‘deixant una acomodada vida com a enginyer a Caracas’.

‘El seu compromís ha estat total, en els anys durs i en els de l’esperança. Tots el trobarem a faltar, sobretot els de la ‘taula rodona’ del batzoki de l’Antiguo que cada setmana arreglen el món i ens ‘assessoren’ als qui ara ens toca portar les regnes del partit’, ha conclòs.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]