Montserrat obre les portes als homes interessats en la vida monàstica

  • Des de Dijous Sant fins Diumenge de Pasqua els participants al taller viuran amb la comunitat benedictina

VilaWeb
ACN
13.04.2017 - 22:00

L’Abadia de Montserrat va obrir ahir les seves portes a un grup de cinc homes que tenen entre 18 i 35 anys perquè convisquin durant quatre dies amb la comunitat benedictina. Es tracta del taller monàstic que ja fa set anys que organitzen els monjos amb l’objectiu que els interessats puguin conèixer des de dins la vida al monestir, ja sigui compartint els àpats, pregant o convivint. Tot i que l’objectiu principal del taller no és captar futurs monjos, els religiosos no es tanquen les portes en un moment en què la manca de vocacions està a l’ordre del dia. El monjo i mestre de novicis de Montserrat, Josep-Miquel Bausset, ha relatat que ‘fa un temps entraven cada any entre tres i quatre joves, avui en dia n’entra un o bé cap’. Actualment la comunitat del Monestir de Montserrat està formada per 45 monjos i tres novicis.

Tot i que la de Montserrat és la comunitat de monjos més gran del país, en els darrers anys el grup ha disminuït en més d’un 30% i una de les seves preocupacions és la manca de vocacions i de relleu generacional. El pare Josep Miquel Bausset, mestre de novicis de Montserrat, admet que cada cop és més difícil que els joves decideixin fer-se monjos i, si ho fan, és amb una edat més avançada. ‘Mentre que abans els homes decidien entrar al monestir amb 18 o 20 anys, avui ho fan a partir dels 30 o els 40’, ha constatat Bausset.

Amb l’objectiu de donar a conèixer la vida monàstica de Montserrat i, si es dóna el cas, despertar l’interès d’algun candidat a monjo, la comunitat benedictina fa set anys que organitza un taller dirigit a homes d’entre 18 i 35 anys. Des d’ahir i fins Diumenge de Pasqua els inscrits –enguany han sigut cinc– resaran amb els monjos, dinaran amb ells, passejaran per les seves estances, podran entrar a la biblioteca o sortir als jardins privats.

Albert Miquel, un dels postulants a monjo, consulta un llibre a la biblioteca de Montserrat

Tot plegat perquè els participants al taller puguin descobrir si la vida monàstica és el camí que Déu els proposa per a ells, segons ha apuntat el mestre de novicis. L’Albert Miquel va participar fa dos anys en un dels tallers monàstics i, actualment, està postulant i ja es troba dins del noviciat per convertir-se en monjo en un futur. Segons relata, des de sempre ha tingut inquietud i interès per la vida monàstica, tot i que ha admès que hi ha hagut èpoques en què no ha estat gaire bon practicant, malgrat que sempre ha estat creient. Miquel ha explicat que no va fer el pas definitiu fins que va participar al taller i va ser aleshores quan va decidir deixar la seva feina a Barcelona. ‘La meva família i amics ja coneixien el meu tarannà, tot i que quan els ho vaig anunciar es van sorprendre una mica’, ha relatat Miquel.

El postulant explica que per ser monjo no et demanen cap requisit previ i creu que només cal tenir un desig sincer de recerca de Déu. En aquest sentit i, després dels mesos que porta convivint al monestir, Miquel considera que la vida de monjo “no és fàcil”, però té ganes “d’anar cobrint totes les etapes i els passos” per convertir-se en monjo de Montserrat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor