Molins de Rei va aprovar a final d’abril de l’any passat de dedicar un espai de la vila a Guillem Agulló, el jove independentista de Burjassot (l’Horta) assassinat brutalment el 1993 per un grup d’ideologia neonazi. Un any després, l’ajuntament ha organitzat un acte d’homenatge a Agulló que comptarà amb la participació del conseller de Justícia, Carles Mundó, i del batlle de Molins de Rei, Joan Ramon Casals. És la primera vegada que en un acte d’homenatge a Agulló hi intervé un membre del govern de la Generalitat. L’espai dedicat al jove assassinat portarà el nom de ‘Racó Guillem Agulló i Salvador’.

La iniciativa fou aprovada al ple de l’ajuntament arran d’una moció d’Esquerra Republicana, votada favorablement per PDECat, PSC, CUP i Molins Camina.

El mes de març, Simat de la Valldigna (la Safor) va inaugurar també, per iniciativa del govern local, una plaça dedicada a Guillem Agulló i Salvador, al jardí extramurs del monestir.

L’assassinat de Guillem Agulló
L’11 d’abril de 1993, al poble de Montanejos (Alt Millars), un grup d’ultradretans anomenats Marchalenes – IV Reich va assassinar Guillem Agulló, membre dels col·lectius Sharp i Maulets, militant antiracista i nacionalista. L’escriptor Jaume Fuster (1945-1998) va novel·lar els fets a partir de la documentació periodística i judicial. Així va néixer La mort de Guillem, que el 1996 va publicar l’editorial 3i4, amb pròleg del periodista Jordi Sebastià, ex-batlle de Burjassot. El 2013, amb motiu del vintè aniversari dels fets, l’editorial el va reeditar, amb una nova coberta, mantenint-hi el pròleg de Sebastià i incorporant-n’hi un de nou de la periodista i escriptora Núria Cadenes. Llegiu-ne un fragment.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.