22.11.2022 - 20:40
|
Actualització: 23.11.2022 - 09:24
El congrés espanyol debatrà demà la presa en consideració de la reforma del delicte de sedició pactat entre el govern espanyol i ERC. Aquesta proposta de canvi ha suscitat molta polèmica. Plataformes cíviques i partits alerten que pot intensificar la repressió en les protestes ciutadanes, cosa que els comuns i ERC neguen. En parlem amb la portaveu de Junts al congrés, Míriam Nogueras.
—Presentareu un text alternatiu a la reforma del codi penal que van proposar el PSOE i Unides Podem al congrés espanyol. Com serà?
—Sí, el presentarem en el cas que la proposició de llei passi els tràmits. Ens hauria agradat no haver-ho de fer perquè considerem que nosaltres no som aquí per a reformar el codi penal espanyol. La gent no ens ha votat per a això i fa massa mesos que tenim debats que no corresponen a l’escenari que hem anat construint de fa molt de temps, des de l’1-O. Però hi ha partits que prioritzen fer reformes per poder salvar persones concretes abans que continuar amb el projecte més ambiciós, que és la independència del nostre país. Amb el text alternatiu ens veiem amb l’obligació d’explicar allò que no s’explica i poder fer preguntes. I ens preguntem si ERC és conscient d’aquesta proposta que ha negociat. Nosaltres creiem que els han fet un gol per l’escaire.
—Per què?
—Perquè en l’exposició de motius d’aquesta proposició de llei es parteix de la sentència del Suprem contra els presos polítics. Per tant, té com a punt de partida que allò que nosaltres fem és delicte. Aquest és un marc mental espanyol.
—I no hi observeu cap aspecte positiu, en la derogació de la sedició?
—No, perquè si se suprimeix el delicte de sedició i la contrapartida és ampliar una altra tipificació, com el delicte de desordres públics, no serveix de res. És que en la mateixa exposició del text diuen que es troben obligats a eliminar la sedició perquè és un delicte obsolet; però, és clar, tot allò que va passar el 2017 queda descobert. Per això Illa i companyia no es cansen de dir que tranquils, que el que van fer els ciutadans de Catalunya continuarà essent delicte gràcies a l’ampliació de desordres públics. Però, és clar, el titular “S’elimina la sedició” és molt potent i és molt difícil de trobar-ne un d’alternatiu que digui tot això que explico. La nostra proposta sí que deroga la sedició sense contrapartides.
—Aleshores, serà un text en què no fareu cap referència als desordres públics?
—Nosaltres només parlarem de derogar la sedició i farem una llista de sentències que ho avalen, perquè és cert que el delicte de sedició és obsolet a Europa. Per tant, no calen contrapartides. Punt. Les altres tipificacions ja són recollides al codi penal, no cal inventar-ne de noves per evitar que aquesta gent torni a fer allò que va fer el 2017. Per què ara hem de parlar de desordres públics agreujats? Aquest no és el debat, el debat és la derogació de la sedició. I el PSOE sap derogar delictes. Ja havien despenalitzat la convocatòria de referèndums, i això mateix van fer amb la insubmissió.
—I creieu que la reforma del codi penal que proposa el govern espanyol és pitjor que l’actual?
—Aquesta pregunta me la fan molts. Però jo no vull entrar a discutir si és millor o pitjor. Si es vol derogar el delicte de sedició, es deroga. Ara, si per a fer això el govern espanyol necessita una contrapartida que et deixi allà on eres, doncs que es busqui un altre soci per fer-ho.
—Ho pregunto perquè Jaume Asens és del parer que amb aquests canvis la repressió serà més difícil.
—No.
—Per què?
—I no ho diem només diputats independentistes. Un exemple. El noi que han condemnat a tres anys i mig de presó per haver participat en la protesta del Tsunami Democràtic a l’aeroport de Barcelona, ha estat condemnat a dos delictes que no arriben a dos anys cap dels dos. Per això no va a la presó. Amb el codi penal i la reforma que defensa Asens, aquest noi sí que aniria a presó. Perquè el delicte de desordres públics agreujats passa de tres anys a cinc. I els qui el 20-S érem davant la conselleria d’Economia, tots els qui vam anar a votar l’1-O, els qui ens vam manifestar el 3-O, els qui érem a l’aeroport o a la AP-7 amb aquest codi penal seria molt més fàcil que acabéssim a la garjola.
—ERC diu que “és una gran victòria” i que no entendria que hi votéssiu en contra.
—No puc entendre que un partit com ERC s’hagi avingut a acceptar aquest text. I això ho diuen també entitats i plataformes que no tenen res a veure amb l’independentisme. Per això dic que els han fet un gol per l’escaire. I si no és així, encara és pitjor.
—Proposareu modificacions en la reforma del delicte de malversació?
—No, perquè el text no en parla. És que aquí es va inventant debats. No té sentit. No som aquí per a reformar res. Però en el moment que la sedició surt per la porta i veiem que torna a entrar per la porta del darrere, ens trobem obligats a denunciar-ho.
—El PSOE va dir que la reforma serviria per a extradir Puigdemont. Ho creuen així o ho diuen per satisfer un perfil de votant descontent amb la reforma?
—És que només cal llegir la proposta, i per molt que em diguin que no fa perillar els drets fonamentals, els fa perillar. Si el PSOE ho diu per a acontentar els seus o no, m’és igual. Però allò que és inconcebible és que una vice-presidenta com Nadia Calviño digui públicament que a Espanya es reformen lleis per perseguir persones concretes. És un escàndol, per això preparem la proposta de reprovació d’aquesta ministra. Em fa la sensació que al final, els polítics, els mitjans i la població, estem immunitzats contra aquest escàndol.
—Però creieu que la reforma pot afavorir l’extradició?
—Sé que la defensa del president Puigdemont ha dit que allò que passi a l’estat espanyol, si ho deroguen, o fan més o fan menys, és absolutament irrellevant amb l’estratègia que segueixen. És l’única que demostra que poden aconseguir coses, guanyant batalles a l’estat espanyol, i són absolutament insignificants les proposicions de llei en el marc mental espanyol que es fan aquí. D’allò que passi, ells en trauran profit com han fet fins ara. Si tenen ganes de posar el debat en el president Puigdemont, és problema seu.
—La reforma del codi penal ajuda al retorn de Marta Rovira?
—No en tinc ni idea. Això es diu. Vull pensar que això és fruit de la ingenuïtat d’Esquerra, i no fruit d’una estratègia de carregar-se’n uns i fer que en torni una. Vull pensar que tot és fruit de la ingenuïtat i que es pot arribar a rectificar. La nostra contraproposta ho fa, i rectifica. Si realment l’objectiu és eliminar la sedició, s’elimina. Si les contraprestacions beneficien la Marta o no, això ho haurà de dir la seva defensa.
—Demà també es votarà el pressupost espanyol. Bildu ha arrencat una gestió autonòmica dels nous imposts a la banca i les elèctriques, el PDECat la gratuïtat dels trajectes amb autobús de titularitat estatal, ERC 900 milions en inversions pendents de l’estat en infrastructures… Vosaltres no heu volgut negociar res amb el govern espanyol per aconseguir alguna millora en els comptes de l’any vinent?
—Sempre hem estat disposats a dialogar. Sempre hi estem. Aquest matí hem estat asseguts amb ministres. Parlem de tot. Però nosaltres no hem fet ni farem una cosa: donar estabilitat a aquest govern per quatre molles. L’estratègia aquí és molt diferenciada. No és cap sorpresa, i cada any és igual. Quan hi ha pressupostos sembla el dia de la marmota. Tot són bones notícies. Ara tindrem 48 hores de titulars d’allò que aconsegueixen els partits que donen estabilitat al govern. En realitat, són la repetició d’allò que ja van acordar en els darrers quatre, cinc o sis anys i que torna en forma de titular. Però després no s’acaba executant mai.